Gènjèr

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gènjèr
Genjer dengan bunga
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Liliopsida
ordo: Alismatales
kulawarga: Limnocharitaceae
Genus: Limnocharis
Species: L. flava
Jeneng binomial
Limnocharis flava
(L.) Buchenau

Genjer (Limnocharis flava) iku sawijining tanduranrawa sing akèh tinemu ing sawah utawa embengan cethèk. Lumrahé ketemon bebarengan karo ècèng gondhok. Gènjèr iku sumber sayuran "wong ora nduwé", sing dipangan wong ndesa nalika ora ana panènan sayuran liya. Ing prasawungan internasional dikenal kanthi limnocharis, sawah-flower rush, sawah-lettuce, velvetleaf, yellow bur-head, utawa cebolla de chucho. Jeneng "paku rawan" rada mbingungaké amarga ora mlebu ing kaluwarga tanduran paku.

Ciri lan Panggonan[sunting | sunting sumber]

Tanduran sing bisa ngancik dhuwur nganti setengah mètèr iki gampang diprangguli ing embengan cethèk, kaya ta sawah utawa rawa; rimpang kandel lan tegak, slulup ing lendhut; godhongé tegak utawa miring, ora kemampul ing banyu (béda karo ècèng gondhok), papah-é dawa lan growong, godhongé ora ajeg padha; makutha kembang warnané kuning kanthi dhiamèter 1,5 cm, klopak kembang ijo. Biasané ora ditandur kanthi intensif, nanging bisa dibudidayakaké kanthi vègetatif lan uga generatif. Kembangé bisa thukul kapan waé.

Tanduran iki bisa dadi gulma sawah sing bisa ngrembaka ngéwuhaké yèn ora cékat-cèket ditandhangi. Mula, banjur digunakaké kanggo sawetara kabutuhan.

Kabudayan[sunting | sunting sumber]

Salah sawijining lagu saka Banyuwangi, Gènjèr-Gènjèr nggambaraké tanduran iki ing pangurapaning wong cilik. Lagu kanthi basa Osing iku dinuga digawé déning Muhammad Arief ing taun 1940-an. Lagu iki banjur ora éntuk ditembangaké amarga dianggep cedhak karo perkara komunisme.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gènjèr&oldid=827121"