Fusi Nuklir

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Reaksi fusi deuterium-tritium (D-T) dipertimbangkan sebagai proses yang paling menjanjikan dalam memproduksi tenaga fusi.

Fusi nuklir (reaksi termonuklir) ning ilmu fisika kuwi proses nalika ana inti atom (luwih saka siji) kang nggabung , mbentuk inti atom kang luwih gedhe lan nguculaké energi. Fusi nuklir kuwi bisa dadi sumber energi kang nyebabkaké lintang murub, lan Bom Hidrogen mledak. senjata kang dikasilaké saka prinsip reaksi fisi nuklir dan fusi nuklir kuwi senjata nuklir

Proses iki mbutuhaké energi kang gedhe kanggo nggabungaké inti nuklir, uga mbutuhaké elemen kang paling entheng, hidrogen. Ananging fusi inti atom kang entheng iki bakal mbentuk inti atom kang luwih gedhe lan neutron bebas, ngasilaké energi kang luwih gedhe manehm kayata energi kang gunané ngabungaké kabehé.

Energi kang diuculaké nalika reaksi nuklir luwih gedhe tinimbang reaksi kimia, amarga energi pengikat kang ngelem loroané inti atom luwih gedhe saka energi kang nahan elektron maring inti atom. Tuladhané, energi ionisasi kang ditemokaké saka penambahan elektron maring hidrogen kuwi 13.6 elektronvolt -- luwih cilik 1 per sayuta saka 17 MeV kang diuculaké nalika reaksi D-T, kaya gambar ning pinggir

Reaksi-reaksi fusi kang kondhang[sunting | sunting sumber]

Rantai-rantai reaksi ning ilmu astrofisika[sunting | sunting sumber]

Proses fusi paling penting ning dunya yakuwi kang kedaden ning Lintang. Meski ora ana reaksi kimiané, ananging sering ana fusi termonuklir ning sajeroné lintang dijenengi proses "pembakaran". Nalika mbakar hidrogen, bahan bakar netto-né kuwi papat proton, ngasilaké netto sapartikel alpha, ngetokaké positron sapasang lan neutrino (kang ngubah rong proton dadi rong netron), lan energi. Ana rong jinis pembakaran hidrogen, yakuwi rantai proton-proton lan siklus CNO kang kedadiané ana hubungané karo massa bintang. Kanggo lintang-lintang saMatahari utawa luwih cilik, reaksi rantai proton-proton ndominasi, ananging kanggo lintang kang aboté luwih gedhe siklus CNO kang ndominasi. Reaksi pembakaran liya kuwi tuladhané kayata pembakaran helium lan karbon, kuwi mau bergantung maneh karo tahap evolusi lintang.

Reaksi-reaksi kang bisa kedaden ning Bumi[sunting | sunting sumber]

Tuladhané reaksi fusi nuklir kang bisa kelakon ning Bumi yakuwi:

(1) D + T   4He (3.5 MeV) +   n (14.1 MeV)  
(2i) D + D   T (1.01 MeV) +   p (3.02 MeV)         50%
(2ii)         3He (0.82 MeV) +   n (2.45 MeV)         50%
(3) D + 3He   4He (3.6 MeV) +   p (14.7 MeV)
(4) T + T   4He   + n + 11.3 MeV
(5) 3He + 3He   4He   + p + 12.9 MeV
(6i) 3He + T   4He   +   p   + n + 12.1 MeV   51%
(6ii)         4He (4.8 MeV) +   D (9.5 MeV)         43%
(6iii)         4He (0.5 MeV) +   n (1.9 MeV) + p (11.9 MeV)   6%
(7) D + 6Li 4He + 22.4 MeV
(8) p + 6Li   4He (1.7 MeV) +   3He (2.3 MeV)
(9) 3He + 6Li 4He   +   p + 16.9 MeV
(10) p + 11B 4He + 8.7 MeV
(11) p + 7Li 4He + 17.3 MeV

p (protium), D (deuterium), dan T (tritium) aran kanggo isotop-isotop hidrogen.

Tambahan/ katrangan reaksi fusi utama (kang dipangini), ana reaksi fusi kang pada lan dimelukaké/ disebabkaké neutron lan deuterium sing penting. Reaksi iki ngasilaké tritium lan luwih akeh neutron, ning bomb nuklir lan reaktor nuklir:

(12) n + 6Li   4He +   T + 4.7 MeV
(13) n + 7Li   4He +   T + n - 2.47 MeV
(14) n + 9Be   8Be +   2n - 1.67 MeV
(15) D + 9Be   8Be +   T + 4.53 MeV

(energi sing diserep cilik banget, neutron-neutron tetep obah ning level energi kang dhuwur)

Reaksi-reaksi fusi liyané[sunting | sunting sumber]

Ana akeh reaksi fusi. Umumé, reaksi fusi watara loro inti atom kang luwih entheng tinimbang wesi lan nikel, ngetokaké energi. Ananging, reaksi fusi watara rong inti atom kang luwih abot saka besi lan nikel, nyerep energi.

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fusi_Nuklir&oldid=835693"