Franck Ribéry

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Franck Ribéry
Franck Ribéry 2013.JPG
Informasi pribadi
Jeneng pepak Franck Ribéry
Tanggal lair 7 April 1983 (umur 31)
Papan lair Boulogne-sur-Mer, Perancis,
Dhuwur 1,70 m (Cithakan:Convert/rand in)
Posisi pamain Sayap
Informasi klub
Klub saiki Bayern Munich
Nomer 7
Karir remaja
1989–1996 Conti Boulogne
1996–1999 Lille
1999–2000 Boulogne
Karir senior*
Taun Tim Apps (Gls)
2000–2002 Boulogne 28 (6)
2002–2003 Alès 19 (1)
2003–2004 Stade Brestois 35 (3)
2004–2005 Metz 20 (1)
2005 Galatasaray 14 (0)
2005–2007 Marseille 60 (11)
2007– Bayern Munich 149 (49)
Tim nasional
2004–2006 Perancis U-21 13 (2)
2006– Perancis 71 (11)
* Senior club appearances and goals counted for the domestic league only and correct as of 16:29, 9 Maret 2013 (UTC).

† Appearances (Goals).

‡ National team caps and goals correct as of 16:15, 7 Februari 2013 (UTC)


Franck Ribéry (lair ing Boulogne-sur-Mer, 7 April 1983; umur 31 taun) inggih punika salah satunggal pemain bal-balan internasional kewarganegaraan Perancis, samenika ndherek nyengkuyung tim Jerman, FC Bayern München ing Bundesliga lan tim nasional bal-balan Perancis. Piyambakipun main minangka pemain sayap, ing sisih kiwa. Ribéry misuwur awit nggadhahi kekiyatan mlayu ingkang banter, lincah, sarta kiyat.[1] Ribéry minangka pemain bal menika kagolong pemain ingkang lincah.[2] Wiwit piyambakipun kagabung kaliyan FC Bayern München, piyambakipun sampun dipunakoni wonten ing tingkat donya minangka salah satunggal pemain Perancis ingkang paling apik wonten ing generasinipun. Tokoh saderengipun ing tim nasional bal-balan Perancis, Zinedine Zidane, nyebutaken bilih Ribéry menika permata bal-balan Perancis".[3]

Karièr Ribéry kawiwitan taun 1989 minangka pemain junior wonten ing klub kutha klairanipun, Conti Boulogne. Piyambakipun nilaraken klub sasampuning pitung taun kagabung kaliyan klub profesional, Lille, ananging nilaraken klub punika sasampuning tigang taun nalika ngaraosaken awrat anggénipun adaptasi wonten ing mrika. Wonten ing taun 1999, Ribéry kagabung kaliyan tim US Boulogne, ing pundi piyambakipun main sadanguning kalih taun. Sasampuning nilasaken kalih taun malih wonten ing divisi amatir kanthi kalih klub ingkang béda (Ales lan Brest), nalika taun 2004, Ribéry pindhah dhateng klub Ligue 1, FC Metz. Sasampuning enem wulan kaliyan klub punika, Ribéry lajeng pindhah dhateng Turki wonten ing wulan Januari 2005 saperlu kagabung kaliyan klub Galatasaray ing pundi piyambakipun saged menangaken Piala Turki sareng kaliyan tim èit kasebut.

Sasampuning enem wulan kaliyan klub Galatasaray, Ribéry nilaraken klub kasebut kanthi kahanan ingkang "kontrovèrsial" kanggé kondur malih dhateng Perancis saperlu kagabung kaliyan klub Marseille. Ribéry nelasaken kalih musim wonten ing mrika, mbiyantu Marseillais dumugi ing kalih final Coupe de France. Wonten ing taun 2007, Ribéry kagabung kaliyan klub Jerman FC Bayern München kanthi rékor transfer 25 yuta euro. Kaliyan klub Bayern, piyambakipun sampun menangaken kalih Bundesliga lan kalih DFB-Pokal. Wonten ing taun 2010, Ribéry kagungan peran ingkang ageng mbiyantu tim dumugi ing partai final UEFA Champions League, ananging boten saged main amargi kènging akumulasi kertu kuning.

Ribéry inggih minangka pemain internasional Perancis. Sadèrèngipunmakili tim sènior, piyambakipun sampun main wonten ing lèvel U-21. Wonten ing tingkat sènior, Ribéry sampun makili negaranipun wonten ing kalih ajang Piala Donya lan kalih Piala Eropa. Piyambakipun damel debut internasional wonten ing wulan Mei 2006 nglawan Meksiko. Wonten ing Piala Donya 2006, Ribéry damel gol internasional kapisananipun nglawan Spanyol lan main wonten ing laga final nglawan Italia. Kanthi individual, Ribéry inggih minangka pamenang "Pemain Perancis Taun Punika" kaping kalih lan ugi menangaken "Pemain Paling Apik Jerman Taun Punika".

Pagesangan Pribadi[sunting | sunting sumber]

Ribéry miyos wonten ing [[Boulogne-sur-Mer], Pas-de-Calais lan dipunagengaken wonten ing sawijining lingkungan kanthi penghasilan ingkang sekedhik wonten ing pinggiran kutha.[4] Nalika piyambakipun nembé umur kalih taun, piyambakipun sakulawarga kagayut wonten ing sawijining kacilakan mobil wonten ing kampung halamanipun. Kacilakan punika kadadosan kaliyan trek.[5]. Ribéry kénging luka ingkang parah wonten ing pasuryanipun, ingkang nyebabaken langkung saking satunggal atus jaitan lan nilaraken kalih tatu dawa ing sisih tengen pasuryanipun [5] Sadèrèngipun kagabung kaliyan Stade Brestois. Nalika taun 2003, piyambakipun nyambut damel minangka pekerja konstruksi kaliyan ingkang rama, pedamelan punika dipunsebut minangka sinau saking pengalaman déning Ribéry.[6] Rayinipun Ribéry ugi minangka satunggaling pemain bal-balan ingkang sampun main kanggé kathah klub amatir wonten ing Perancis. François main kanggé Bayonne wonten ing Championnat National.[7] Garwanipun Ribéry, Wahiba, minangka warga negara Perancis keturunan Aljazair lan saking garwanipun punika kaparingan kalih putri lan satunggal putra.[1][8][9] Ribéry minangka satunggaling tiyang mualaf[10][11], lan sasampunipun dados satunggaling mualaf namaipun éwah dados Bilal Yusuf Mohammed[12][13]

Ribéry, nalika main wonten ing pertandhingan liga nglawan Hertha Berlin nalika Desember 2007

Wiwit namanipun medal wonten ing kancah internasional, Ribéry sampun kagayut wonten ing kathah promosi. Wonten ing musim 2008-2009, piyambakipun medal sesarengan kaliyan kanca saking tim nasionalipun, Karim Benzema, wonten ing panutup video game Perancis FIFA 09.[14] Ribéry dipunsponsori déning parusahan ageman olahraga Amerika Nike lan kanthi teratur migunakaken Nike Mercurial Vapors. Piyambakipun sampun medal wonten ing iklan televisi sapérangan mèrk, lan sadanguning Bundesliga musim 2007-2008, dados bintang sawijining acara televisi kanthi irah - irahan "The Franck Ribéry Show", ingkang dipunsiarkan wonten ing Direct 8 ing Perancis.[15][16] Acara, ingkang dipunsponsori déning Nike, minangka satunggaling variety show kanthi Ribéry medal ing sapérangan skètsa.[17] Nalika tanggal 25 Mei 2010, sawijining billboard saking Ribéry kanthi ukuran Cithakan:Convert/x/AoffSoff (89 × 98 ft), kanthi resmi dipunmedalaken wonten ing kutha kalairanipun, Boulogne-sur- nalika Piala Donya FIFA 2010 badhe kawiwitan. Billboard punika kedah mbayar upeti dhateng billboard ingkang sami ingkang katujokaken dhateng Zinedine Zidane wonten ing kutha Marseille sadangu karièripun.[18] Pambangunan billboard nalika wiwitan naté katundha amargi konsekuènsi gambar ingkang kamungkinan kagayut kaliyan praduga hubunganipun Ribéry kaliyan pelacur ing ngandhap umur.[19] Ananging, Déwan Daérah kanggé wilayah Nord-Pas-de-Calais, ingkang wiwitanipun nentang billboard punika, sarujuk kanggé ngidinaken pambangunan billboard. Billboard minangka sawijining proyèk saking Nike kanggè sponsor Ribéry lan dipunpamèraken sadanguning Piala Donya FIFA.[20]

Nalika tanggal 18 April 2010, punika ingkang kapisanan kaplaporaken déning layanan televisi Perancis M6 bilih sekawan anggota tim nasional Perancis saweg dipunslidhiki saking peranipun minangka klien saking sawijining jaringan prostitusi ingkang saweg dipunoperasiakaken wonten ing satunggaling klub malam ing Paris, kaliyan para wanita ingkang taksih wonten ing ngandhap umur. Laporan kasebut ugi ngandharaken bilih kalih pemain sampun dipunpriksa minangka saksi déning hakim André Dando lan sakelompok hakim. Laporan punika nggambaraken kalih pemain minangka tiyang ingkang minangka pemain utama wonten ing sawijining klub ageng asing lan ingkang sanèsipun ugi main wonten ing kejuaraan Ligue 1 Prancis .[21] Wonten ing dinten candhakipun, para pemain ingkang sinebut inggih punika Ribéry lan Sidney Govou.[22] Sadabguning wawancara kaliyan Dando, Ribéry dipunwaratakaken kagungan hubungan kaliyan pelacur, ananging boten mangertos bilih piyambakipun taksih wonten ing ngandhap umur nalika miwiti hubungan.[23][24] Tanggal 29 April, Sekretaris Negara bidang Olahraga Perancis, Rama Yade, sasampunipun nolak kanggé suka pamanggih bab kasus punika dhateng publik, ngandharaken bilih pemain ingkang saweg dipuninvestigasi boten kedah makili tim nasional Perancis.[25] Dinten candhakipun, satunggaling sumber saking pangadilan ngandharaken bilih Ribéry boten badhé dipunivestigasi kanthi resmi sadèrèngipun Piala Donya FIFA 2010 dipunwiwiti.[26] Tanggal 20 Juli, Ribéry dipunsuwuni pirsa déning Polisi Paris, ingkang ndhèrèkaken pitakènan saking hakim Dando, kanthi tuduhan bab prostitusi ing ngandhap umur.[27][28][29] November 2011, jaksa nyuwun kasus saking Ribéry lan Benzema dipunajukaken, lan ngandharaken bilih para pemain boten sadhar menawi nindakaken prostitusi kaliyan pelacur ingkang wonten ing sangandhapipun 16 taun boten dipunkeparengaken. [30]

Kariér Klub[sunting | sunting sumber]

Kariér Witiwan[sunting | sunting sumber]

Ribéry miwiti kariér bal-balanipun nalika taksih umur 6 taun, piyambakipun main kanggé klub amatir FC Conti de Boulogne-sur-Mer ing bagéyan kelompok enèm.[31][32] Sasampuning main wonten klub punika sadanguning 7 taun, taun 1996 piyambakipun pindhah lan kagabung kaliyan klub profesional Lille, ingkang main wonten ing Ligue 2. Nalika kagabung kaliyan Lille, Ribéry unggul ing bidang atletik, ananging kagungan perkawis wonten ing babt tindak - tanduk wonten ing akademi, punika ingkang nyebabaken Lille lajeng medalaken piyambakipun.[31][33] Taun 2012, nalika konferensi pers sadèrèngipun tetandhingan antawising FC Bayern München kaliyan mantan klubipun, Lille, ing Liga Champions, Ribéry ngandharaken bilih piyambakipun medal saking akademi Lille amargi saweg kènging cedera sikut lan pejabat Lille sadèrèngipun ugi kapèngin ngandhapaken piyambakipun saking akademi amargi dipunraos taksih kealiten.[34] Sasampuning nilaraken Lille, Ribéry kondur dhateng kapung halamanipun saperlu kagabung kaliyan klub paling ing kutha punika, US Boulogne. Sasampuning satunggal taun namung wonten ing cadhangan, piyambakipun lajeng dipunpromosikaken dhateng tim senior. Ribéry namung main kaping sekawan wonten ing musim debutipun kaliyan Boulogne, ingkang saweg main wonten ing CFA, divisi sekawan ing liga Perancis, ingkang saged promosi dhateng divisi tiga, Championnat National.[35] Wonten ing musim kaping kalihipun sareng klub punika, ribéry main 25 pertandhingan lan damel 5 gol. Éwadéné Boulogne namung kasil mapan ing urutan kaping 17, ingkang ateges klub punika wangsul malih dhateng divisi 4. Penampilan Ribéry ingkang nengsemaken, damel piyambakipun saged pindhah dhateng klub nasional Olympique Alès.[36] Sareng kaliyan klub punika wonten ing satunggal musim, Ribéry main wonten ing 18 pertandhingan lan namung damel 1 gol.[37] Ing pungkasaning musim, éwadéné Alès mapan ing posisi ingkang aman, ananging Alès kadégradasi dhateng divisi d'Honneur, divisi 6 ing Liga Perancis, déning DNCG sasampunipun klub punika bangkrut.[38] Warta punika nyebabaken Ribééry lajeng ngawontenaken kontrak kaliyan Stade Brest, klub sanès ing Championnat National. Wonten ing Brest, Ribéry nedahaken bilih piyambakipun minangka pemain utama kanthi damel 3 gol wonten ing 35 pertandhingan liga.[39] Kinerja Ribéry kaliyan Brest saged mapanaken Brest wonten ing posisi angka kalih, saèngga saged promosi dhateng Ligue 2.[32]

Éwadéné suksès kaliyan Brest, ananging Riéry kepingin main wonten ing Ligue 1, Divisi Utama Liga Perancis. Pangimpènipun saged kasil nalika manajer tim FC Metz, Jean Fernandez, kasengsem kaliyan penampilan Ribéry, ingkang lajeng ngrékrut piyambakipun kanthi transfer.[32] Ribéry namung nelasaken sepalih musim wonten ing Mezt, ananging sampun produktif, lan dados Pemain Wulan Punika (UNFP) nalika wulan Agustus 2004. Piyambakipun damel satunggal-satunggaliipun gol liga kanggé Metz nalika tanggal 6 November, nalika Metz imbang 1-1 kaliyan tim Toulouse.[40] Main wonten ing posisinipun, lini tengah sisih tengen, nyebabaken pendhukung Metz mbandhingaken piyambakipun kaliyan Robert Pirès, satunggaling legénda saking Metz.[33] Sasampuning pirembagan bab perpanjangan kontrak boten tinemu ing pasarujukan, Januari 2005, Ribéry pindhah dhateng Turki. Wonten ing mrika, piyambakipun kagabung kaliyan Galatasaray kanthi pasarujukan silihan ing wiwitan;Galatasaray kagungan hak mbayar Metz € 2 yuta saperlu numbas Ribéry kanthi permanèn.

Galatasaray[sunting | sunting sumber]

Franck Ribéry nalika taksih main wonten ing klub Turki, Galatasaray

Wonten ing Galatasaray, Ribéry dipunbekta déning manager Gheorghe Hagi, lan main ing 14 pertandhingan liga. Klub punika lajeng mapan ing posisi 3 nalika akhir musim. Nalika main kanggé klub punika, supporter Galatasaray nyebut Ribéry kanthi nama Ferraribery, ngrujuk dhateng akselerasinipun ingkang cepet kanthi bal wonten ing sukunipun, ugi Scarface amargi tatu ageng ing sisih tengen pasuryanipun.[41][42][43][44] Wonten ing Turkish Cup (2004-2005, Ribéry paring pambiyantu dhateng klub kanthi ngasoraken klub sainganipun Fenerbahçe kanthi skor 5-1 wonten ing pertandhingan final. Piyambakipun damel gol pambuka wonten ing menit kaping 16, lan ugi paring pambiyantu dhateng gol sanèsipun. Ribéry lajeng dipungantos wonten ing menit kaping 52 nalika Galatasaray saweg unggul 3-1. Piala punika minangka gelar kapisanan tumrap Ribéry.

Marseille[sunting | sunting sumber]

Franck Ribéry nalika main kanggé Marseille nglawan Lille

Tanggal 15 Juni 2015, Ribéry mbiwarakaken bilih piyambakipun badhé kondur dhateng Perancis, lan gabung kaliyan klub Marseille kanthi kontrak gangsal taun, ugi kapanggih malih kaliyan mantan manajeripun, Jean Fernandez. Kapindhahan punika ngagètaken sanget tumrap Galatasaray, amargi piyambakiun taksih kagungan kontrak 3 taun sasampunipun klub Metz dipunbayar € 2 yuta kanggé ngontrak permanèn nalika tanggal 30 Maret.[45] Ribéry suka pamanggih bilih piyambakipun dèrèng dipungaji déning klub punika, lan nyuwun dhateng FIFA, supados organisasi bal-balan kasebut kersa mbatalaken kontrakipun, Ribéry ugi ngandharaken bilih piyambakipun naté dipunancem kanthi tongkat baseball déning mantan agèn lan dirèktur Galatasaray.[46] Satunggal dinten sasampunipun mbiwarakaken kapindhahanipun,offisial lan manajer Galatasaray Eric Gerets, ngecam pemain punika amargi nyulikani klub lan ugi mbiwarakaken rencananipun sowan dhateng FIFA saperlu nyuwun kasus punika dipunslidhiki.[45][47] Juli 2005, FIFA ndhukung Ribéry lan nolak klaim saking Galatasaray ingkang ngandharaken bilih pemain ingkang lepat. Minangka tanggepan, Galatasaray nampik kaputusan FIFA lan badhé sowan dhateng pengadilan Arbitrase Olahraga Internasional. 25 April 2007, bandhingipun dipuntolak déning pangadilan, ingkang ngandharaken wonten ing satunggaling katrangan bilih kontrakipun Ribéry sampun dipunmadhegaken déning klub nalika akhir musim 2004-2005, kanthi alesan ingkang adil, lan Galatasaray boten pikantuk kompènsasi saking bab punika. Galatasaray sampun usaha pados kompénsasi € 10 yuta saking Marseille.[48]

Franck Ribéry nalika main kanggé klub Marseille

Musim 2005-2006[sunting | sunting sumber]

Sasampuning kapindhahanipun, Ribéry dipunparingi sragam kanthi angka 7, lan miwiti debutipun tanggal 30 Juli 2005, kawon 2-0 déning Bordeaux lan pikantuk kertu kuning.[49] 17 September, piyambakipun damel gol kapisananipun kanggé klub wonten ing kamenangan 2-1 saking Troyes.[50] Kalih minggu candhakipun, Ribéry damel gol nalika kapanggih kaliyan mantan klubipun, Metz lan Nice.[51][52] 19 November, Ribéry damel gol nalika ngasoraken Nantes 2-1.[53] Gol punika, kadamel saking jarak antawis 35 mèter saking gawang, lan kapilih dados gol paling apik musim punika déning para supporter.[54] Wonten ing Copa Perancis, saking penampilan ingkang apik, Ribéry damel kalih gol kanggéé kamenangan 3-1 Marseille wonten ing semifinal nalika nglawan Rennes. Kamenangan punika mbekta Marseille dhateng final Copa Perancis taun 2006 ing pundi kedah ngadhepi Le Classique, Paris Saint-Germain, ing pundi punika minangka pertandhingan angka 2 kanggé Ribéry ing final. Ananging Marseille kawon 2-1 saking klub Paris punika. Wonten ing Eropa, Ribéry damel kalih gol wonten ing UEFA Cup, nglawan klub Italia, Lazio, lan klub Spanyol, Deportivo de La Coruña. Wonten ing UEFA Cup, piyambakipun damel 1 gol wonten ing leg kaping kalih ing ronde 32 besar, nalika Marseille nglawan Bolton Wanderers. Ribéry pikantuk penghargaan saking National Union of Professional Footballers (UNFP) Young Player of the Year.

Musim 2006-2007[sunting | sunting sumber]

Sasampuning suksés wonten ing ajang Internasional (Piala Donya 2006), kadadosan perang penawaran dhateng pemain punika, salah satunggalipun inggih punika klub Inggris Arsenal, ingkang badhé mbayar € 15 yuta kanggé jasa Ribéry. Ananging Arsenal badhé kawon déning klub [[Spanyol, Real Madrid, ingkang wantun mbayar Ribéry kanthi regi € 30 yuta, miturut diréktur Marseille.[55] Sainganipun, Olympique Lyon, ugi mburu jasa saking Ribéry, kanthi presiden Pape Diouf nuduh Jean-Michel Aulas sampun nyelaki Ribéry nalika kapanggihaken presiden Lyon kasebut ngunjungi tim nasional Perancis lan Ribéry nalika Piala Donya 2006 kalaksanan.[56] Diouf lajeng ngancem badhé nglaporaken tumindakipun Aulas dhateng Ligue de Football Professionnel.[57] He also went as far as to accuse Ribéry's former agent, Bruno Heiderscheid, of badly advising the player.[58] Éwadéné transfer musim panas ramé sanget, ananging Marseille nengenaken bilih Ribéry taksih kagungan kontrak sekawan taun kaliyan Marseille.[59] 11 Agustus 2006, Ribéry ngandharaken bilih piyambakipun badhé tetep dumunung ing klub Marseille sakbotenipun wonten ing musim 2006-2007.[60]

Franck Ribéry padudon dhateng wasit Hervé Piccirillo

Ribéry sakmenika samsaya kondhang, ugi minggahaken spèkulasi saking panulis lan pandhukung bilih Marseille badhé menangaken Gelar Ligue 1 kapisananipun wiwit musim 1991-1992. Piyambakipun miwiti musim 2006-2007 kanthi menangaken skor inggil (3-0) wonten ing pertandhingan kaping kalihipun nalika nglawan AJay Auxerre.[61] Ananging wonten ing sisa musim gugur, Ribéry boten saged damel gol. 11 November 2006, piyambakipun cedera pangkal paha, lan Marseille kawon saking Lille 1-0.[62] Cedera punika ngakibataken Ribéry kedah ngaso kanggé sapérangan minggu, lan saged main malih sasampuning musim dingin. Nalika bibar musim dingin, wiwit Januari, piyambakipun saged damel kalih gol kanggé ndhèrèkaken Marseille ngasoraken Auxerre.[63] Wulan candhakipun, Ribéry cedera patah kaki nalika nglawan Toulouse.[64] Cedera punika ngakibataken piyambakipun boten saged ndhèrèk sekawan pertandhingan, sarta pertandhingan ing Coupe de France. April 2007, Ribéry mungkasi pertandhingan liga kanthi damel gol back to back nalika Marseille ngasoraken Sochaux lan Monaco wonten ing pertandhingan sanèsipun.[65][66]

Wonten ing Coupe de France, Marseille saged dumugi final kaping kalih kanthi berturut kaliyan Ribéry, sasampuning ngasoraken Nantes 3-0 wonten ing babak semifinal. Wonten ing babak final Coupe de France, Marseille langkung dipununggulaken tinimbang Sochaux, tim punika sampun sasétu dominan wonten ing 12 dinten sadrèngèipun. Ananging, Sochaux kagungan rékor menang 5-4 saking Marseille wonten ing babak adu pinalti sasampunipun main imbang 2-2 dumugi babak tambahan. Pertandhingan final Ribéry sareng Marseille nalika menang 1-0 saking Sedan wonten ing pertandhingan pungkasan ing musim punika.[67] Kamenangan punika mapanaken Marseille wonten ing posisi kalih, urutan paling apik wiwit musim 1998-1999. Wonten ing pungkasaning musim punika Ribéry pikantuk penghargaan Pemain Paling Apik Perancis saking Berita Olahraga Perancis, France Football. Penghargaan punika mandhegaken penghargaan dhateng Thierry Henry ingkang sampun sekawan taun pikantuk gelar punika.[68]

FC Bayern München[sunting | sunting sumber]

Musim 2007-2008[sunting | sunting sumber]

Franck Ribéry mlebet klub Bayern München

Tanggal 7 Juni 2007, klub Jerman FC Bayern München mbiwarakaken bilih sampun sarujuk kaliyan klub Marseille kanggé béa transfer Ribéry, pemain punika sarujuk napak asmani kontrak sekawan taun kaliyan Bayern kanthi rékor transfer klub (€ 25 yuta) dhateng Marseille.[69] Ribéry ugi kaparingan angka 7 wonten ing klub punika, sasampuning angka 7 punika dipuntilar déning gelandhang Mehmet Scholl, ingkang pènsiun wonten ing musim sadèrèngipun.[70] Piyambakipun damel debut kapisanan kaliyan Bayern satunggal wulan candhakipun, kanthi damel 2 gol nalika Bayern menang 18-0 wonten ing pertandhingan exibisi kaliyan FT Gern. Debut Ribéry ingkang resmi wonten ing Liga tanggal 21 Juli 2007, nalika Bayern main kaliyan Werder Bremen wonten ing pertandhingan kapisanan ing DVB Pokal, damel kalih gol lan assist wonten ing kamenangan 4-1.[71] Wonten ing semifinal, piyambakipun damel gol wonten ing kamenangan Bayern saking juara bertahan, VfB Stuttgart.[72] Amargi cedera, Ribéry boten saged main wonten ing babak final ingkang kamenangaken déning Bayern.

Franck Ribéry nalika saweg latihan kaliyan Bayern Munich

Ribéry damel gol kapisanan kaliyan Bayern nalika tanggal 18 Agustus nalika nglawan Bremen saking titik pénalti.[73] Piyambakipun boten damel gol malih sadanguning kalih wulan, sadèrèngipun Ribéry kasil damel gol lan assist nalika Bayern menang 2-1 nglawan Bochum.[74] Wulan candhakipun, Ribéry ugi kasil nindakaken préstasi punika kanthi maringi assist dhateng Miroslav Klose lan damel satunggal gol nalika menang 2-1 nglawan [VfL Wolfsburg|Wolfsburg]].[75] Wonten ing Piala Jerman, piyambakipun damel kalih gol lan sekawan assist wonten ing gangsal pertandhingan FC Bayern München. Ribéry damel gol kapisanan ing kompetisi punika tanggal 27 Pebruari 2008 nalika Bayern ngasoraken tim satunggal kutha, 1860 Munich. kanthi Ribéry damel satungalipun gol saking pinalti wonten ing babak tambahan.[76] Wonten ing semifinal, Ribéry damel gol pambuka nalika Bayern menang 2-0 nglawan Wolfsburg, saèngga Bayern saged mlampah dumugi babak final saperlu kapanggih kaliyan Borussia Dortmund.[77] Wonten ing babak final DFB-Pokal, Ribéry maringi assist dhateng gol pambuka Luca Toni wonten ing menit kaping 11. Bayern menang 2-1 saking Dortmund kanggé ngrengkuh gelar Piala Jerman ingkang angka 14 kanggé Bayern. [78]

Wonten ing Piala UEFA, bat=yern dumugi babak semifinal kanthi Ribéry damel 3 gol wonten ing kompetisi punika kalebet 1 nalika nglawan klub Spanyol Getafe, wonten ing babak perempatfinal. Total, Ribéry sampun main kaping 46 kanthi damel 16 gol lan 17 assist, kanthi Bayern kasil ngrengkuh 2 gelar ing musim punika. Kanggé kasil usahanipun, 8 Juni 2008, Ribéry pikantuk gelar Pemain Paling Apik Jerman of The Year. [79] Piyambakipun ugi pikantuk gelar Pemain Paling Apik Perancis of The Year kaping kalih.[80]

Musim 2008-2009[sunting | sunting sumber]

Amargi ligamèn wonten ing sukunipun suwèk nalika ajang Euro 2008, Ribéry miwiti musim kaliyan Bayern wiwit tanggal 24 September 2008 wonten ing pertandhingan Piala Jerman nglawan Nuremberg minangka pemain pengganti ing menit kaping 65.[81] Piyambakipun damel debut kaliyan Bayern wonten ing Liga Jerman musim 2008-2009, tigang dinten candhakipun, lan sasampuning satunggal wulan piyambakipun main, piyambakipun damel gol ingkang angka 1 ing musim punika nalika menang 4-2 nglawan Wolfsburg.[82] Sasampuning pertandhingan punika, Ribéry nglajengaken anggènipun damel gol, paling boten damel satunggal gol wonten ing 5 pertandhingan liga, sabandhing kaliyan Bayern ingkang boten kasor wonten ing wekdal ingkang sami. Tanggal 10 Desember, Ribéry damel satunggal gol lan 2 assist nalika Bayern menang 3-2 saking Lyon ing Liga Champions. Kanggé penampilan sadanguning taun 2008, piyambakipun mapan ing posisi angka 3, sawingkingipun Cristiano Ronaldo lan Lionel Messi kanggé penghargaan d'Or Onze. Ribéry ugi kapilih déning majalah France Football Perancis kanggé penghargaan Ballon d'Or taun 2008,[83] ingkang kamenangaken déning Cristiano Ronaldo.

Ribéry miwiti taun 2009 wonten ing Piala Jerman kanthi menang 5-1 saking klub Stuttgart, Ribéry ugi urun pambiyantu wonten ing kamenangan punika.[84] Tanggal 24 Februari 2009, piyambakipun damel kalih gol nalika Bayern menang 5-0 saking klub Portugal, Sporting, wonten ing lèg kapisanan babak 16 besar.[85] Bayern lajeng kasor kanthi agrégat 5-1 déning juara Spanyol Barcelona, wonten ing babak salajengipun kanthi Ribery damel satunggaling gol panglipur ing lèg kaping kalih.[86] Wonten ing liga, Bayern gagal netepaken gelar Bundesliga, éwadéné namung kasor kaping kalih wonten ing 13 pertandhingan pungkasanipun, Bayern kasor déning Wolfsburg. Ribéry mungkasi musim kanthi 36 penampilan kanthi damel 14 gol lan 19 assist.

Musim 2009–2010[sunting | sunting sumber]

"Kula ndongan mug-mugi Ribéry boten pindhah. Tumrap kula, piyambakipun langkung saking Lionel Messi lan Cristiano Ronaldo minangka pemain paling apik ing donya."
Saking pemain lan presiden FC Bayern München,Franz Beckenbauer, Masa ngajengipun Ribéry wonten ing klub punika.[87]

Sasampuning musim 2008-09, spèkulasi konstan wiwit medal ngéngingi kawontenan Ribéry ing bursa transfer. Éwadéné presiden Bayern, Uli Hoeness, eksekutif Karl-Heinz Rummenigge, lan manajer ènggal Louis van Gaal ngandharaken bilih Ribéry boten badhé dipunsadé, manéka média ngandharaken bilih klub-klub Inggris, Chelsea F.C. lan Manchester United F.C., klub Spanyol Barcelona lan Real Madrid CF, saha Internazionale Italia kagungan minat dhateng Ribéry, saking kathah klub, anggenipun pasang regi kirang langkung sami, € 65 yuta kangge pemain punika[88][89][90][91] Kangge ngleremaken bab punika, Hoeness ngandharaken bilih Ribery badhé nilaraken Bayern menawi wonten ingkang kersa mbayar boten kirang saking € 100 yuta.[92]

Ribéry miwiti musim 2009-10 kanthi berjuang nglawan tendonitis ing dengkul kiringipun, ananging sampun kiyat main lan miwiti musim punika kanthi gol kapisanan ingkang dipundamel nalika Bayern menang 5-1 nglawan Borussia Dortmund saking tendhangan bebas.[93][94] Gol punika boten dipunrayakaken déning Ribéry. Sasampunipun damel gol saking tendhangan bebas, Ribéry mlajar ngléwati lapangan lan malumpat dhateng manajer Louis van Gaal, saèngga saged ngindhar saking sapérangan kanca ingkang badhé ngrayakaken.[95] Sami nedahaken raos jenjem ingkang mungkasi pawarta saking média menawi kakalihipun kagungan hubungan ingkang boten saé.[96][97] Wonten ing wiwitan Oktober, tendinitis wiwit maringi pangaruh dhateng penampilanipun, saéngga Ribéry kedah lèrèn wonten ing dumugi pungkasan taun, sarta boten saged mbela Perancis wonten ing pertandhingan playoff Piala Donya nglawan Tim Nasional Republik Irlandia.[98] Ribéry saged main malih kanggé Bayern wiwit tanggal 23 Januari 2010 nalika dados pemain pengganti, Bayern menang 3–2 saking Werder Bremen wonten ing Liga.[99] Gol kapisanan Ribéry wonten ing taun énggal tanggal 10 Februari, kadamel nalika Bayern menang 6–2 wonten ing ajang DFB-Pokal nglawan SpVgg Greuther Fürth.[100] Tanggal 31 Maret, gol Ribéry minangka gol panyeimbang nalika Bayern menang 2-1 saking klub Inggris Manchester United wonten ing lèg kapisan babak perempat final Liga Champions, sasampunipun mamfaataken tendhangan bebas, ing pundi sadèrèngipun bal kènging striker Wayne Rooney sadèrèngipun mlebet gawang.[101] Wonten ing pertandhingan candhakipun, Ribéry damel gol pambuka nalika Bayern menang 2-1 saking Schalke.[102] Tanggal 20 April Ribéry dipunusir déning wasit Roberto Rosetti wonten ing lèg kapisan semi-final Liga Champions nglawan Lyon sasampuniing kadakwa nindakaken pelanggaran dhateng striker Lyon, Lisandro.[103] Kedadosan punika nyebabaken Ribéry boten saged main wonten ing lèg angka kalih wonten ing Lyon, ing pundi Bayern menang lan mlebet babak Final UEFA Champions League 2010.[104] Tanggal 28 April, Ribéry kénging sanksi 3 pertandhingan adhedhasar kaputusan saking UEFA.[105] Paukuman punika nyebabaken Ribéry boten saged main wonten ing babak final.[106] Saking punika, Bayern nedahaken bilih klub badhé ngawontenaken bandhing.[107] Tanggal 5 Mei, bandhing klub dipunmirengaken déning Badan Bandhing UEFA lan bab larangan Ribéry, dipuntengenaken bilih Ribéry boten namung boten saged main ing babak final tanggal 22 Mei, ananging ugi badhé kicalan pertandhingan candhakipun wonten ing Eropa kanggé njangkepi syarat paukuman.[108] Saking kaputusan punika, Bayern mbiwarakaken niatipun ingkang badhé ngajukaken bandhing dhateng Pangadilan Arbitrasi Olahraga.[109] Tanggak 15 mei, Ribéry damel gol ingkang angka 3 kanggé Bayern nalika ngasoraken Werder Bremen 4-0 wonten ing Final DFB-Pokal taun 2009-2010. Kalih dinten candhakipun, bandhing kanggé Ribéry wonten ing Pangadilan Arbitrasi Olahraga medal lan kasilipun sami kémawon menawi piyambakipun boten saged main wonten ing babak final Liga Champions nglawan Inter tanggal 22 Mei.[110][111][112] Bayern kasor 2-0 saking Inter.[113] Tanggal 20 Mei, dipunbiwarakaken déning ariwarti Jerman, Bild bilih Ribéry sampun sarujuk dhateng kontrak énggal kanthi wekdal 5 taun kaliyan Bayern Munich lan ugi dipuntedahaken bilih pemain badhé napak asmani kontrak menawi sampun dugi ing Madrid kanggé mirsani kanca-kancanipun wonten ing babak final Liga Champions.[114] Tanggal 23 Mei, satunggal dinten sasampuning babak final, klub pikantuk konfirmasi saking Ribéry bilih piyambakipun sarujuk napak asmani kontrak énggal.[115] Wonten ing kontrak ingkang énggal Ribéry wonten ing klub dumugi taun 2015, lan éwadéné boten wonten kapesthén bab cacahing gaji taunan, sampun kasebar kabar bilih gajinipun antawis € 10 yuta saben taunipun, gaji taunan paling inggil ingkang naté dipunparingaken dhateng pemain sadanguning sajarah klub.[116]

Musim 2010-2011[sunting | sunting sumber]

Ribery miwiti musim kanthi sehat wonten ing ing taun 2010-2011 kanggé wekdal sepisanan ing sadangunipun piyambakipun nindakaken debut kaliyan klubipun. Piyambakipun inggih minangka pemain piala dunya ingkang sepisanan rawuh wonten ing pelatihan pra musim lan saged miwit debut kariéripun ing tanggal 16 Agustus 2010 nalika Bayern menang 4-0 saking Germania Windeck wonten ing puteran kaping sepisan DFB Pokal. Wonten ing pertandhingan kasebut, Ribery saged nglebetaken gol ingkang sepisanan ing musim punika[117]. Sekawan dinten salajengipun, piyambakipun paring pambiyantu dhateng gol ingkang kadamel déning Bastian Schweinsteiger, wonten ing pertandhingan pambuka klubipun nglawan Wolfsburg[118]. Wonten ing tanggal 21 September, Ribéry kapeksa kedah nilaraken tim nalika saweg menang 2-1 saking Hoffenheimamargi kénging cedera pergelangan suku.[119] Cedera punika ngakibataken Ribéry kedah ngaso sekawan minggu.[120]

Ewadéné wonten ing kasil ing diagnosis awal Ribéry kedah ngléwataken pertandhingan kanthi wekdal kalih wulan, ananging piyambakipun saged gabung malih kaliyan tim nalika tanggal 14 November wonten ing pertandhingan nglawan Nuremberg.[121] Setunggal minggu candhakipun, Ribéry dipunkritik déning manajer Louis Van Gaal amargi penampilanipun rikala pertandhingan ujicoba nglawan Unterhaching.[122][123] Ananging rikala tanggal 8 Desember, Ribéry damel kalih gol nalika Bayern menang 3-0 saking klub Swiss, Basel wonten ing Liga Champions.[124] Rikala tanggal 15 Januari, wonten ing pertandhingan liga kapisanan Bayern sasampunipun ngaso ing musim dingin nglawan Wolfsburg, Ribéry ngalami cedera suku bagéyan ngandhap wonten ing babak kapisan amargi dipunlanggar déning gelandang Braziian Josué.[125] Laporan awal media nggambaraken cedera ingkang saéstu ingkangdipunalami Ribéry lan mungkin mawon kedah nindakaken operasi kanggé nambani ligamen ingkang suwék.[126][127] Ananging, sasampunipun médis nganalisi ingkang langkung tebih, cedera ingkang dipunalami déning Ribéry namung kesléo saengga saged mantun kanthi wekdal kalih minggu.[128] Piyambakipun wangsul wonten ing tim rikala tanggal 5 Februari wonten ing pertandhingan liga nglawan Köln.[129] Rikala tanggal 12 Februari, Ribéry damel kalih gol nalika Bayern menang 4-0 saking Hoffenheim.[130]

Tanggal 26 Februari, piyambakipun ugi main nalika Bayern kasor 3-1 saking Borussia Dortmund.[131] Wonten ing pertandhingan candhakipun nglawan Hannover 96,[132] piyambakipun ngambali malih penampilanipun ingkang sae nalika damel maringi assist dhateng Arjen Robben. Sampun dipunakoni bilih wiwit tanggal 12 Maret minangka penampila paling apik saking Ribéry musim punika nalika piyambakipun saged damel gol lan paring 3 assist nalika menang 6-0 saking Hamburger SV.[133] Wonten ing pertandhingan Bayern candhakipun nglawan SC Freiburg, piyambakipun paring assist dhateng Mario Gomez, lajeng damel setunggal gol kanggé kamenangan Bayern 2-1.[134] Rikala nglawan Borussia Mönchengladbach tanggal 2 April, Ribéry paring satunggal assist dhateng Robben.[135] Pertandhingan candhakipun imbang 1-1 kaliyan FC Nuremberg tanggal 11 April.[136] Enem dinten candhakipun, Ribery damel gol pungkasan nalika Bayern menang 5-1 nglawan Bayer Leverkusen.[137][138]


Musim 2011-2012[sunting | sunting sumber]

Saderengipun wiwitan musim 2011-12, Ribery kenging cedera pergelangan suku nalika latihan pra – musim, ing pundi piyambakipun kedah medal saking papan latihan.[139] Ribéry ajrih kedah ngliwataken kathah pertandhingan, ananging, saking kasiling pamriksan, dipunandharaken bilih piyambakipun namung kedah ngaso satunggal pertandhingan.[140][141] Ribéry miwiti musim punika satunggal minggu candhakipun wonten ing pertandhingan pambuka liga, nalika Bayern menang 1-0 saking Borussia Mönchengladbach.[142] Minggu candhakipun, piyambakipun paring assist dhateng gol ingkang kadamel déning Luiz Gustavo. Ribery damel gol kapisananipun wonten ing liga musim punika nalika nglawan Hamburger SV.[143] Ribéry scored his first goal of the campaign in the team's next league match against Hamburger SV.[144] Bayern menang 5-0. Tanggal 10 September, piyambakipun damel kalih gol nalika Bayern menang 7-0 saking SC Freiburg.[145] Setunggal minggu candhakipun, Ribéry paring assist kanggé kamenangan Bayern saking Schalke.[146]

Wulan Oktober, Ribéry damel ‘’output’’ statistik malih sasampunipun damel gol lan assist kanggé kamenangan Bayern 4-0 saking Hertha Berlin.[147] Tanggal 29 Oktober, piyambakipun damel gol kamenangan rikala nglawan Augsburg.[148] Wonten ing Liga Champions, Ribery damel gol kapisanan tanggal 22 November nglawan klub Spanyol, Villarreal wonten ing babak penyisihan grup. Piyambakipun damel satunggal gol nalika Bayern menang 3-1.[149] Tanggal 3 Desember, Ribéry damel gol malih nalika Bayern menang 4-1 nglawan Werder Bremen.[150] Kamenangan Liga ndadosaken Bayern mapan ing posisi setunggal wonten ing liga ingkang ical wiwit November.[151] Ribery wiwit damel gol malih tanggal 8 Februari kanggé kamenangan 2-0 saking VfB Stuttgart ing babak perempat final DFB-Pokal.[152] Gol ingkang dipundamel Ribéry sampun maringi kamenangan – kamenangan kanggé Bayern wiwit piyambakipun kagabung kaliyan Bayern taun 2007.

Ribéry (kiwa) rikala main wonten ing Final Liga Champions 2012

Tanggal 26 Februari, Ribéry damel kalih gol nalika nglawan Schalke.[153] Kalih minggu candhakipun, piyambakipun ugi paring pambiyantu nalika ngasoraken Hoffenheim kanthi skor 7-1, piyambakipun paring assist dhateng Toni Kroos, Arjen Robben, lan Mario Gomez.[154] Wonten ing babak semi-final DFB-Pokal, Ribéry damel gol ingkang angka kalih nalika menang 4-2 saking Borussia Mönchengladbach. Kamenangan ndadosaken Bayern mlebet babak Final Piala Jerman ingkang kaping 18.[155] Tanggal 17 April, Ribéry damel gol pambuka nalika Bayern menang 2-1 saking klub Spanyol; Real Madrid wonten ing semi-final Liga Champions.[156] Kalih dinten candhakipun, Jerman Sport Bild nglapuraken bilih Ribéry gelut kaliyan Robben ing ruang ganti.[157] Wonten ing pertandhingan candhakipun nglawan Werder Bremen, Ribéry main minangka pemain pengganti lan saged damel gol ing menit kaping 90.[158]

Tanggal 12 Mei 2012, Ribery damel gol malih wonten ing DFB-Pokal nalika Bayern kasor 5-2 saking Borussia Dortmund. Wonten ing babak ing pertandhingan Final Liga Champions UEFA 2012 piyambakipun kagantosaken amargi kenging cedera sasampunipun dipunlanggar déning Didier Drogba. Pungkasanipun Bayern kasor wonten ing babak adu pénalti.

Kariér Internasional[sunting | sunting sumber]

Saderengipun makili tim senior, Ribéry naté mlebet tim Perancis U-21 ing pundi piyambakipun menang wonten ing seleksi kapisanan tanggal 3 September 2004 kanggé kamenangan 1-0 saking Israel wonten ing kualifikasi kanggé taun 2006 UEFA European Under-21 Football Championship. Ribéry damel gol kapisananipun kangg tim Perancis U-21 gangsal dinten candhakipun nalika Perancis menang 1-0 saking Slovakia wonten ing pertandhingan uji coba. Tanggal 15 November 2005, piyambakipun ugi damel gol nalika Perancis nglawan Inggris wonten ing pertandhingan kualifikasi kanthi agrégat 3-2 saengga Perancis saged mlebet final. Total wonten ing U-21 Ribéry main wonten ing 13 pertandhingan kanthi nyumang 2 gol. Ribéry pikantuk pertandhingan kapisananipun wonten ing tim sénior nalika menang 1-0 saking Meksiko tanggal 27 Mei 2006 nalika main minangka pemain penggati wonten ing menit kaping 74 ingkang lajeng paring assist dhateng striker David Trézeguet. Tanggal 27 Juni, piyambakipun damel gol kapisananipun wonten ing tim sénior nalika Perancis menang 3-1 saking Spanyol wonten ing babak 16 besar Piala Donya 2006 Piyambakipun ugi main wonten ing babak Final nalika Perancis kasor saking Italia wonten ing adu pénalti.


Statistik Kariér[sunting | sunting sumber]

Klub[sunting | sunting sumber]

Statistics accurate as of 30 Maret 2013.[nb 1]
Klub Musim Liga Cup[164] Continental Sanésipun[165] Total
Main Gol Assist Main Gol Assist Main Gol Assist Main Gol Assist Main Gol Assist
Boulogne 2000–01 4 1 0 0 0 0 4 1 0
2001–02 24 5 1 1 0 0 25 5 1
Total 28 6 1 1 0 0 29 6 1
Alès 2002–03 19 1 1 0 0 0 19 1 1
Total 19 1 1 0 0 0 19 1 1
Brest 2003–04 35 3 9 2 1 1 37 4 10
Total 35 3 9 2 1 1 37 4 10
Metz 2004–05 20 1 8 2 0 0 22 1 8
Total 20 1 8 2 0 0 22 1 8
Galatasaray 2004–05 14 0 0 3 1 1 17 1 1
Total 14 0 0 3 1 1 17 1 1
Marseille 2005–06 35 6 6 6 3 0 12 3 1 53 12 7
2006–07 25 5 8 8 1 2 5 1 1 38 7 11
Total 60 11 14 14 4 2 17 4 2 91 19 18
FC Bayern München 2007–08 28 11 8 5 3 4 11 3 6 2 3 1 46 20 19
2008–09 25 9 12 3 1 2 8 4 7 36 14 21
2009–10 19 4 6 4 2 3 7 1 2 30 7 11
2010–11 25 7 17 3 2 3 4 2 1 32 11 21
2011–12 32 12 20 4 2 1 14 3 5 50 15 26
2012–13 21 7 10 2 0 2 7 1 2 1 0 1 31 8 15
Total 150 50 73 21 10 15 51 14 23 3 3 2 225 77 113
Career total 326 72 104 43 16 19 68 18 25 3 3 2 440 109 150

Internasional[sunting | sunting sumber]

Correct as of 22 Maret 2013.[166]
Tim Nasional Musim Main Gol Assist
Tim Nasional Perancis 2005–06 10 1 4
2006–07 8 1 3
2007–08 12 2 2
2008–09 8 3 1
2009–2010 10 0 1
2010–2011 4 0 0
2011–2012 12 3 2
2012-2013]] 8 2 2
Total 72 12 15

Internasional gol[sunting | sunting sumber]

# Tanggal Papan Lawan Skor Kasil Kompetisi
1 27 Juni 2006 AWD-Arena, Hanover, Jerman Flag of Spain Spain
1 – 1
1 – 3
Piala Donya 2006
2 2 Juni 2007 Stade de France, Saint-Denis, Perancis Flag of Ukraine Ukraine
1 – 0
2 – 0
Kualifikasi EURO 2008
3 26 Maret 2008 Stade de France, Saint-Denis, Perancis Flag of Inggris Inggris
1 – 0
1 – 0
[Pertandhingan Uji coba
4 3 Juni 2008 Stade de France, Saint-Denis, Perancis Cithakan:Country data Kolumbia
1 – 0
1 – 0
Pertadhingan Uji coba
5 11 Oktober 2008 Stadionul Farul, Constanţa, Rumania Flag of Romania Romania
2 – 1
2 – 2
Kualifikasi Piala Donya 2010
6 28 Maret 2009 S. Darius and S. Girėnas Stadium, Kaunas, Lithuania Flag of Lituania Lituania
0 – 1
0 – 1
Kualifikasi Piala Donya 2010
7 1 April 2009 Stade de France, Saint-Denis, Perancis Flag of Lituania Lituania
1 – 0
1 – 0
Kualifikasi Piala Donya 2010
8 27 Mei 2012 Stade du Hainaut, Valenciennes, France Flag of Iceland Iceland
2 – 2
3 – 2
Pertadhingan Uji coba
9 31 Mei 2012 Stade Auguste Delaune, Reims, Perancis Flag of Serbia Serbia
1 – 0
2 – 0
Pertandhingan Uji coba
10 5 Juni 2012 MMArena, Le Mans, Perancis Flag of Estonia Estonia
1 – 0
4 – 0
Pertandhingan Uji coba
11 11 September 2012 Stade de France, Saint-Denis, Perancis Flag of Belarusia Belarusia
3 – 1
3 – 1
Kualifikasi Piala Donya 2014
12 22 Maret 2013 Stade de France, Saint-Denis, Perancis Flag of Georgia Georgia
3 – 0
3 – 1
Kualifikasi Piala Donya 2014

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Franck Ribéry". fcbayern.de. http://www.fcbayern.t-com.de/en/teams/profis/00401.php. Retrieved 24 Maret 2013.
  2. ^ "Franck Ribéry ESPN Profile", ESPN. diaksès tanggal 24 Maret 2013. 
  3. ^ "A Ferrari in the Bayern shirt", Bundesliga.de, 27 November 2007. diaksès tanggal 24 Maret 2013. 
  4. ^ Stafford, Mikey. "Franck Ribéry's career timeline", The Guardian, 5 May 2009. diaksès tanggal 28 Maret 2013. 
  5. ^ a b Kinsella, Ben. "Ribery: Lucky to be alive", London: The Sun, 1 July 2006. diaksès tanggal 28 Maret 2013. 
  6. ^ "Franck Ribéry: From the street to superstar". diaksès tanggal 28 Maret 2013 publisher=Bundesliga.de. 
  7. ^ "RIBÉRY SIGNE AU TOUQUET !", Foot Mercato, 30 January 2010. diaksès tanggal 28 Maret 2013. (French) 
  8. ^ "Vaterfreuden bei Franck Ribéry [Joy of fatherhood for Franck Ribéry]" (in German). FC Bayern Munich. 16 September 2011. http://www.fcbayern.telekom.de/de/aktuell/news/2011/31155.php. Retrieved 28 Maret 2013.
  9. ^ Lichfield, John. "Convert to Islam changes French mindset: Rebel Ribéry strides from sink estate to brink of greatness", The Independent, 6 October 2006. diaksès tanggal 28 Maret 2013. Archived from the original on 5 February 2009. 
  10. ^ Pasquet, Yannick. "Ribery making his mark in Germany", NewsBank, 19 February 2008. diaksès tanggal 28 Maret 2013. 
  11. ^ Allen, Peter. "'It hurt my family, above all those close to me': French football star Franck Ribery speaks of his affair with underage prostitute", Daily Mail, 2 May 2012. diaksès tanggal 28 Maret 2013. 
  12. ^ "Frank Bilal Ribéry se muestra orgulloso de sus creencias", Web Islam, 18 April 2009. diaksès tanggal 28 Maret 2013. 
  13. ^ White, Duncan. "Franck Ribery the man to challenge Lionel Messi and Barcelona", London: The Telegraph, 4 April 2009. diaksès tanggal 28 Maret 2013. Archived from the original on 23 March 2010. 
  14. ^ "The players to appear on FIFA 2009 game covers are revealed.". 411Mania. 29 September 2008. http://www.411mania.com/games/news/86471/%5BMulti%5D-FIFA-2009-Cover-Players.htm. Retrieved 28 Maret 2013.
  15. ^ "Franck Ribery Show Nike Live". Vimeo. http://vimeo.com/1626743. Retrieved 28 Maret 2013.
  16. ^ "Franck Ribery Show Nike Live 2". Vimeo. http://vimeo.com/1625808. Retrieved 28 Maret 2013.
  17. ^ "Franck Ribéry Show". YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=9a1wANFqJJs&feature=related. Retrieved 28 Maret 2013.
  18. ^ "Pas de portrait géant de Franck Ribéry à Boulogne-sur-Mer". 20 Minutes. 5 May 2010. http://www.20minutes.fr/article/402489/Sport-Pas-de-portrait-geant-de-Franck-Ribery-a-Boulogne-sur-Mer.php. Retrieved 28 Maret 2013.
  19. ^ "Un Ribéry géant à Boulogne". L'Equipe. 25 May 2010. http://www.lequipe.fr/Football/breves2010/20100525_120910_un-ribery-geant-a-boulogne.html. Retrieved 28 Maret 2013.
  20. ^ "Ribery poster gaff in Boulogne-sur-Mer". RFI. 25 May 2010. http://www.english.rfi.fr/sports/20100525-ribery-poster-gaff-boulogne-sur-mer. Retrieved 28 Maret 2013.
  21. ^ "Quatre Bleus impliqués dans une affaire de moeurs?", RMC, 18 April 2010. diaksès tanggal 28 Maret 2013. (French) 
  22. ^ "Ribéry parmi les témoins entendus", L'Equipe, 18 April 2010. diaksès tanggal 28 Maret 2013. (French) 
  23. ^ "Mise en examen pour Ribéry?", L'Equipe, 19 April 2010. diaksès tanggal 29 Maret 2013. (French) 
  24. ^ Allen, Peter. "French football star Franck Ribery admits sleeping with underage girl as child prostitute scandal grows", Daily Mail, 20 April 2010. diaksès tanggal 29 Maret 2013. 
  25. ^ Pugmire, Jerome. "Prostitution scandal hits French football players", USA Today, 22 April 2010. diaksès tanggal 29 Maret 2013. 
  26. ^ "Ribery won't face questioning before World Cup", Reuters, 30 April 2010. diaksès tanggal 29 Maret 2013. 
  27. ^ Davies, Lizzy. "Franck Ribéry and Karim Benzema held in prostitution investigation", The Guardian, 20 July 2010. diaksès tanggal 29 Maret 2013. 
  28. ^ "Ribéry mis en examen", L'Equipe, 20 July 2010. diaksès tanggal 29 Maret 2013. (French) 
  29. ^ "Footballer Ribery charged with sex with underage prostitute", Sydney Morning Herald, 21 July 2010. diaksès tanggal 29 Maret 2013. 
  30. ^ "French prosecutors accept that Ribery did not know prostitute was a minor". France 24. 19 November 2011. http://www.france24.com/en/20111119-football-ribery-prostitute-minor-case-benzema-france-paris-justice. Retrieved 29 Maret 2013.
  31. ^ a b "Local celebrities: The Northern France local celebrities galery", Meeting Lille. diaksès tanggal 29 Maret 2013. Archived from the original on 28 January 2011. 
  32. ^ a b c "Portrait de Frank Ribéry (équipe de France)", CoupeMonde.fr. diaksès tanggal 29 Maret 2013. (French) Archived from the original on 20 July 2011. [pranala nonaktif]
  33. ^ a b "The enduring tale of Scarface". The Daily Star. http://www.thedailystar.net/rising/2007/06/04/back.htm. Retrieved 29 Maret 2013.
  34. ^ "Ribéry : "J’étais trop petit pour Lille"", RMC Sport, 22 October 2012. diaksès tanggal 29 Maret 2013. (French) 
  35. ^ "BOULOGNE 2000/2001", Stat 2 Foot. diaksès tanggal 29 Maret 2013. (French) 
  36. ^ a b "BOULOGNE 2001/2002", Stat 2 Foot. diaksès tanggal 29 Maret 2013. (French) 
  37. ^ a b "ALES 2002/2003", Stat 2 Foot. diaksès tanggal 29 Maret 2013. (French) 
  38. ^ "Alès mis en liquidation judiciaire", Sport.fr, 4 June 2003. diaksès tanggal 29 Maret 2013. (French) 
  39. ^ a b "BREST 2003/2004", Stat 2 Foot. diaksès tanggal 29 Maret 2013. (French) 
  40. ^ "Toulouse v. Metz Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2004/2005&code_evt=&code_jr_tr=J13&num_ordre=10. Retrieved 29 Maret 2013.
  41. ^ "Convert to Islam changes French mindset: Rebel Ribéry strides from sink estate to brink of greatness", The Independent, 6 October 2006. diaksès tanggal 29 Maret 2013. Archived from the original on 27 January 2010. 
  42. ^ "Chance for Bayern's maverick to shine", The Independent, 20 March 2010. 
  43. ^ "Franck Ribery profile: 10 things you need to know about the man bookies are linking with Liverpool". The Mirror. 10 October 2009. http://www.mirrorfootball.co.uk/news/Franck-Ribery-profile-10-things-you-need-to-know-about-the-man-bookies-are-linking-with-Liverpool-article27733.html.
  44. ^ "Franck Ribery profile: 10 things you need to know about the reported Manchester United target". The Mirror. 5 May 2009. http://www.mirrorfootball.co.uk/news/Franck-Ribery-profile-10-things-you-need-to-know-about-the-reported-Manchester-United-target-article25931.html.
  45. ^ a b "Gala demand Ribery probe", Sky Sports, 16 June 2005. diaksès tanggal 29 Maret 2013. 
  46. ^ "Ribery explains French switch", Sky Sports, 22 June 2005. diaksès tanggal 29 Maret 2013. 
  47. ^ "Gerets hits out at Ribery", Sky Sports, 25 June 2005. diaksès tanggal 29 Maret 2013. 
  48. ^ "Galatasaray Ribery claim rejected by court". ESPN. 25 April 2007. http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=424939&cc=5901. Retrieved 29 Maret 2013.
  49. ^ "Marseille v. Bordeaux Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2005/2006&code_evt=&code_jr_tr=J01&num_ordre=3. Retrieved 29 Maret 2013.
  50. ^ "Marseille v. Troyes Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2005/2006&code_evt=&code_jr_tr=J07&num_ordre=5. Retrieved 29 Maret 2013.
  51. ^ "Nice v. Marseille Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2005/2006&code_evt=&code_jr_tr=J10&num_ordre=4. Retrieved 29 Maret 2013.
  52. ^ "Marseille v. Metz Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2005/2006&code_evt=&code_jr_tr=J09&num_ordre=6. Retrieved 29 Maret 2013.
  53. ^ "Marseille v. Nantes Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2005/2006&code_evt=&code_jr_tr=J15&num_ordre=6. Retrieved 29 Maret 2013.
  54. ^ "Amazing goal by Ribery (Marseille vs Nantes)" (in French). YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=dnJ-iO1NBWA. Retrieved 29 Maret 2013.
  55. ^ Scott, Matt. "Real's £26m to trump Arsenal's pursuit of winger Ribéry", The Guardian, 11 July 2006. diaksès tanggal 31 Maret 2013. 
  56. ^ "Diouf accuses Aulas over Ribery", Sky Sports. diaksès tanggal 31 Maret 2013. 
  57. ^ "L'OM to report Lyon over Ribery", Sky Sports. diaksès tanggal 31 Maret 2013. 
  58. ^ "Ribery war of words continues", Sky Sports. diaksès tanggal 31 Maret 2013. 
  59. ^ "Ribery agent makes Arsenal claim", British Broadcasting Company, 15 October 2006. diaksès tanggal 31 Maret 2013. 
  60. ^ "Ribery in Marseille U-turn", Sky Sports. diaksès tanggal 31 Maret 2013. 
  61. ^ "Auxerre v. Marseille Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2006/2007&code_evt=&code_jr_tr=J03&num_ordre=1. Retrieved 31 Maret 2013.
  62. ^ "Ribery blow for L'OM", Sky Sports. diaksès tanggal 31 Maret 2013. 
  63. ^ "Marseille v. Auxerre Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2006/2007&code_evt=&code_jr_tr=J21&num_ordre=4. Retrieved 31 Maret 2013.
  64. ^ "Ribery suffers injury blow", Sky Sports. diaksès tanggal 31 Maret 2013. 
  65. ^ "Marseille v. Sochaux Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2006/2007&code_evt=&code_jr_tr=J34&num_ordre=5. Retrieved 31 Maret 2013.
  66. ^ "Monaco v. Marseille Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2006/2007&code_evt=&code_jr_tr=J35&num_ordre=4. Retrieved 31 Maret 2013.
  67. ^ "Marseille v. Sedan Match Report" (in French). lfp.fr. http://www.lfp.fr/ligue1/feuilleMatch.asp?saison=2006/2007&code_evt=&code_jr_tr=J38&num_ordre=4. Retrieved 31 Maret 2013.
  68. ^ "Ribery wins French Player of the Year award". ABC Australia. 17 December 2007. http://www.abc.net.au/news/stories/2007/12/17/2120180.htm. Retrieved 31 Maret 2013.
  69. ^ "German giants recruit Ribéry", Sky Sports, 7 June 2006. diaksès tanggal 31 Maret 2013. Archived from the original on 9 June 2007. 
  70. ^ "FCB unveil star signings Ribéry and Toni". FCBayern.com. 7 June 2006. http://www.fcbayern.t-com.de/en/news/news/2007/12082.php?fcb_sid=ba11518da57488d726427954441cd3a3. Retrieved 31 Maret 2013.
  71. ^ "SV Werder Bremen – FC Bayern München Match Report" (in German). Fussballdaten. 21 July 2007. http://www.fussballdaten.de/ligapokal/2008/vorrunde/bremen-bmuenchen/. Retrieved 31 Maret 2013.
  72. ^ "VfB Stuttgart – FC Bayern München Match Report" (in German). Fussballdaten. 25 July 2007. http://www.fussballdaten.de/ligapokal/2008/halbfinale/vfbstuttgart-bmuenchen/. Retrieved 31 Maret 2013.
  73. ^ "Bayern zauberte weiter" (in German). Fussballdaten. 18 August 2007. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2008/2/bremen-bmuenchen/. Retrieved 31 Maret 2013.
  74. ^ "Angst vor der eigenen Courage" (in German). Fussballdaten. 20 October 2007. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2008/10/bochum-bmuenchen/. Retrieved 31 Maret 2013.
  75. ^ "Zuletzt noch gezittert" (in German). Fussballdaten. 24 November 2007. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2008/14/bmuenchen-wolfsburg/. Retrieved 31 Maret 2013.
  76. ^ "FC Bayern München – TSV 1860 München Match Report" (in German). Fussballdaten. 27 February 2008. http://www.fussballdaten.de/dfb/2008/viertelfinale/bmuenchen-1860muenchen/. Retrieved 31 Maret 2013.
  77. ^ "Akt der Selbstverständlichkeit" (in German). Fussballdaten. 19 March 2008. http://www.fussballdaten.de/dfb/2008/halbfinale/bmuenchen-wolfsburg/. Retrieved 31 Maret 2013.
  78. ^ "Keine Sensation" (in German). Fussballdaten. 19 April 2008. http://www.fussballdaten.de/dfb/2008/finale/dortmund-bmuenchen/. Retrieved 31 Maret 2013.
  79. ^ "Ribéry named Footballer of the Year". fcbayern.de. 8 June 2008. http://www.fcbayern.t-home.de/en/news/news/2008/17187.php?fcb_sid=36c0186a7eec4f2f025f0bbfe18ff771. Retrieved 31 Maret 2013.
  80. ^ "Ribéry, joueur français de l'année" (in French). France Football. 7 December 2008. http://www.francefootball.fr/FF/breves2008/20081207_130817_ribery-joueur-francais-de-l-annee.html. Retrieved 31 Maret 2013.
  81. ^ "FC Bayern München – 1. FC Nürnberg Match Report" (in German). Fussballdaten. 24 September 2008. http://www.fussballdaten.de/dfb/2009/runde2/bmuenchen-nuernberg/. Retrieved 6 April 2013.
  82. ^ "Historische Wende" (in German). Fussballdaten. 25 October 2008. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2009/9/bmuenchen-wolfsburg/. Retrieved 6 April 2013.
  83. ^ "Messi, Ronaldo lead Ballon d'Or short list", Cable News Network, 20 October 2008. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  84. ^ "VfB Stuttgart – FC Bayern München Match Report" (in German). Fussballdaten. 27 January 2009. http://www.fussballdaten.de/dfb/2009/achtelfinale/vfbstuttgart-bmuenchen/. Retrieved 6 April 2013.
  85. ^ "Five-star performance eases pressure on Jurgen Klinsmann". Bild. 26 February 2009. http://www.bild.de/BILD/news/bild-english/sport-news/football/bundesliga/2009/02/26/bayern-munich-win-5-0/jurgen-klinsmann-joy-as-sporting-lisbon-endure-champions-league-thrashing.html. Retrieved 6 April 2013.
  86. ^ Smyth, Rob. "Champions League: Bayern Munich v Barcelona – as it happened", The Guardian, 14 April 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  87. ^ "Beckenbauer: It all went to plan", FIFA, 30 June 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  88. ^ Glendenning, Barry. "Football transfer rumours: Franck Ribéry to Chelsea or Real Madrid?", The Guardian, 23 November 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  89. ^ Honigstein, Raphael. "Manchester United launch £63m bid for Bayern Munich's Franck Ribéry", The Guardian, 5 May 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  90. ^ "Chelsea, Manchester United and Barcelona all bid for Franck Ribéry", The Guardian, 16 June 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  91. ^ "Real Madrid optimistic over Franck Ribery signing", London: The Telegraph, 18 June 2009. diaksès tanggal 6 April 2003. 
  92. ^ "Chelsea quoted €100 million for Franck Ribery", London: The Telegraph, 30 May 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  93. ^ Hughes, Rob. "For Ribéry, a Waiting Game", New York Times, 2 August 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  94. ^ "Auf der Überholspur" (in German). Fussballdaten. 12 September 2009. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2010/5/dortmund-bmuenchen/. Retrieved 6 April 2013.
  95. ^ Honigstein, Raphael. "Franck Ribéry and Louis van Gaal discover the power of love", The Guardian, 14 September 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  96. ^ "Franck Ribery admits concerns with Bayern Munich coach Louis van Gaal", London: The Telegraph, 1 September 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  97. ^ "Bayern Munich star Franck Ribery puts Chelsea and Real Madrid on alert as he admits relationship with coach Louis van Gaal is difficult", London: The Telegraph, 1 September 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  98. ^ "Franck Ribéry out of France's World Cup play-off with Ireland", The Guardian, 22 October 2009. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  99. ^ "Bayern gewann noch zu niedrig" (in German). Fussballdaten. 23 January 2010. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2010/19/bremen-bmuenchen/. Retrieved 6 April 2013.
  100. ^ "Bayern München – SpVgg Greuther Fürth" (in German). Kicker. 10 February 2010. http://www.kicker.de/news/fussball/dfbpokal/spielrunde/dfb-pokal/2009-10/4/993584/spielbericht_bayern-muenchen-14_spvgg-greuther-fuerth-82.html. Retrieved 6 April 2013.
  101. ^ "Last-gasp Olić earns Bayern victory". UEFA.com. 30 March 2010. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000030/match=2000477/postmatch/report/index.html. Retrieved 6 April 2013.
  102. ^ "With 10 Men, Bayern Still Deposes Schalke", New York Times, 4 April 2010. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  103. ^ "Robben tips balance Bayern's way". UEFA. 20 April 2010. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000031/match=2000486/postmatch/report/index.html. Retrieved 6 April 2013.
  104. ^ "Olić treble takes brilliant Bayern to Madrid". UEFA. 27 April 2010. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000031/match=2000485/postmatch/report/index.html. Retrieved 6 April 2013.
  105. ^ "Three-match ban for Ribéry". UEFA. 28 April 2010. http://www.uefa.com/uefa/footballfirst/matchorganisation/disciplinary/news/newsid=1482249.html?autoplay=true. Retrieved 6 April 2013.
  106. ^ "Franck Ribery's Champions League dream dashed as UEFA ban Bayern Munich star from Bernabeu final". Daily Mail. 28 April 2010. http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1269495/Franck-Riberys-Champions-League-dream-dashed-UEFA-ban-Bayern-Munich-star-Bernabeu-final.html. Retrieved 6 April 2013.
  107. ^ "Bayern Munich launch Franck Ribery suspension appeal", Britist Broadcasting Company, 28 April 2010. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  108. ^ "Ribéry's three-match ban upheld". UEFA. 5 May 2010. http://www.uefa.com/uefa/footballfirst/matchorganisation/disciplinary/news/newsid=1485200.html#riberys+three+match+upheld. Retrieved 6 April 2013.
  109. ^ "Bayern go to CAS after Ribery appeal rejected". ESPN. 5 May 2010. http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=782184&sec=uefachampionsleague&cc=5901. Retrieved 6 April 2013.
  110. ^ "Franck Ribery to miss final as CAS reject appeal". ESPN. 17 May 2010. http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=788127&sec=uefachampionsleague&cc=5901&campaign=rss&source=soccernet. Retrieved 6 April 2013.
  111. ^ "Ribéry est bien suspendu pour la finale" (in French). France Football. 17 May 2010. http://www.francefootball.fr/FF/breves2010/20100517_182821_ribery-est-bien-suspendu.html. Retrieved 6 April 2013.
  112. ^ "Franck Ribéry to miss Champions League final", The Guardian, 17 May 2010. diaksès tanggal 6 April 2013. 
  113. ^ "Milito ends Inter's long wait". UEFA. 22 May 2010. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000032/match=2000488/postmatch/report/index.html. Retrieved 6 April 2013.
  114. ^ "Neuer Vertrag für Ribéry" (in German). Bild. 20 May 2010. http://www.bild.de/BILD/sport/fussball/bundesliga/vereine/bayern/2010/05/20/franck-ribery/neuer-vertrag-vor-champions-league-finale.html. Retrieved 6 April 2013.
  115. ^ "Ribéry verlängert bis 2015" (in German). Football Club Bayern Munich. 23 May 2010. http://www.fcbayern.t-home.de/de/aktuell/news/2010/23590.php?fcb_sid=6c6654cea522b6b079058487c0fa251f. Retrieved 6 April 2013.
  116. ^ "Ribéry signe jusqu'en 2015" (in French). France Football. 23 May 2010. http://www.francefootball.fr/FF/breves2010/20100523_112700_ribery-signe-jusqu-en-2015.html. Retrieved 6 April 2013.
  117. ^ "Spielstatistik Germania Windeck – FC Bayern München" (in German). Fussballdaten. 16 August 2010. http://www.fussballdaten.de/dfb/2011/runde1/windeck-bmuenchen/. Retrieved 7 April 2013.
  118. ^ "Attraktiver Bundesligastart" (in German). Fussballdaten. 20 August 2010. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/1/bmuenchen-wolfsburg/. Retrieved 7 April 2013.
  119. ^ "Bayern gewann das Spiel, verlor aber Ribery" (in German). Fussballdaten. 21 September 2010. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/5/hoffenheim-bmuenchen/. Retrieved 21 April 2013.
  120. ^ "Bayern blow as Ribery ruled out for four weeks". ESPN. 22 September 2010. http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=825760&cc=5901. Retrieved 21 April 2013.
  121. ^ "Eine vorhersehbare Geschichte" (in German). Fussballdaten. 14 November 2010. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/12/bmuenchen-nuernberg/. Retrieved 21 April 2013.
  122. ^ "Van Gaal blasts Ribery over lack of effort". Agence France Presse. 19 November 2010. Archived from the original on 25 January 2013. https://archive.is/w5U0v. Retrieved 21 April 2013.
  123. ^ "Ein Unentschieden für den BVB" (in German). Fussballdaten. 20 November 2010. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/13/leverkusen-bmuenchen/. Retrieved 21 April 2013.
  124. ^ "Ribéry at the double as Bayern beat Basel". Union of European Football Associations. 8 December 2010. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2011/matches/round=2000118/match=2002897/postmatch/report/index.html. Retrieved 21 April uary 2013.
  125. ^ "Josue présente ses excuses à Ribéry" (in French). RTBF. 2 February 2011. http://www.rtbf.be/sport/football/detail_josue-presente-ses-excuses-a-ribery?id=5517913. Retrieved 21 April 2013.
  126. ^ "La poisse pour Ribéry" (in French). Le Figaro. France. 15 January 2011. http://www.lefigaro.fr/football-clubs-etrangers/2011/01/15/02017-20110115ARTSPO00510-sale-journee-pour-le-bayern.php. Retrieved 21 April 2013.
  127. ^ "Ribery relief as injury is not serious". ESPN. 16 January 2011. http://soccernet.espn.go.com/news/story/_/id/866497/bayern%27s-ribery-relief-as-injury-is-not-serious?cc=5901. Retrieved 21 April 2013.
  128. ^ "Ribery injury not as serious as feared". Fédération Internationale de Football Association. 16 January 2011. http://www.fifa.com/worldfootball/clubfootball/news/newsid=1365710.html. Retrieved 21 April 2013.
  129. ^ "Bayern ließ wieder Punkte liegen" (in German). Fussballdaten. 5 February 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/21/fckoeln-bmuenchen/. Retrieved 21 April 2013.
  130. ^ "Die Bayern waren diesmal die alten" (in German). Fussballdaten. 12 February 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/22/bmuenchen-hoffenheim/. Retrieved 21 April 2013.
  131. ^ "Meisterschaft für Bayern endgültig abgehakt" (in German). Fussballdaten. 26 February 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/24/bmuenchen-dortmund/. Retrieved 21 April 2013.
  132. ^ "Götterdämmerung fürs Feierbiest" (in German). Fussballdaten. 5 March 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/25/hannover-bmuenchen/. Retrieved 21 April 2013.
  133. ^ "Nur Hamburg spielte wie eine lahme Ente" (in German). Fussballdaten. 12 March 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/26/bmuenchen-hamburg/. Retrieved 21 April 2013.
  134. ^ "FC Bayern entging weiteren Schäden" (in German). Fussballdaten. 19 March 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/27/freiburg-bmuenchen/. Retrieved 21 April 2013.
  135. ^ "Sich selbst im Weg gestanden" (in German). Fussballdaten. 2 April 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/28/bmuenchen-mgladbach/. Retrieved 21 April 2013.
  136. ^ "Abschied von van Gaal nach dem FCB-Schlafwagenspiel" (in German). Fussballdaten. 11 April 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/29/nuernberg-bmuenchen/. Retrieved 21 April 2013.
  137. ^ "Bayern wie im Rausch" (in German). Fussballdaten. 17 April 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2011/30/bmuenchen-leverkusen/. Retrieved 21 April 2013.
  138. ^ "Bayern hammer Leverkusen to boost Champions League hopes", Cable News Network, 17 April 2011. diaksès tanggal 21 April 2013. 
  139. ^ "Bundesliga – Ribery in Bayern injury scare", Yahoo!, 24 July 2011. diaksès tanggal 21 April 2013. 
  140. ^ "Ribery to miss DFB Cup clash", Fußball-Bundesliga, 25 July 2011. diaksès tanggal 21 April 2013. 
  141. ^ "Eintracht Braunschweig – Bayern München" (in German). Kicker.de. 1 August 2011. http://www.kicker.de/news/fussball/dfbpokal/spielrunde/dfb-pokal/2011-12/1/1140230/spielbericht_eintracht-braunschweig-41_bayern-muenchen-14.html. Retrieved 21 April 2013.
  142. ^ "Faustdicke Überraschung in München" (in German). Fussballdaten. 7 August 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2012/1/bmuenchen-mgladbach/. Retrieved 21 April 2013.
  143. ^ "Last-Minute-Sieg der Bayern" (in German). Fussballdaten. 13 August 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2012/2/wolfsburg-bmuenchen/. Retrieved 14 September 2011.
  144. ^ "Bayern verhaute den HSV schon wieder" (in German). Fussballdaten. 20 August 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2012/3/bmuenchen-hamburg/. Retrieved 21 April 2013.
  145. ^ "Die Münchner Torfabrik" (in German). Fussballdaten. 10 September 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2012/5/bmuenchen-freiburg/. Retrieved 21 April 2013.
  146. ^ "Bayern erlebten "Mia-san-mia"-Gefühl" (in German). Fussballdaten. 18 September 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2012/6/schalke-bmuenchen/. Retrieved 21 April 2013.
  147. ^ "Ein Team voller Beckenbauers" (in German). Fussballdaten. 15 October 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2012/9/bmuenchen-herthabsc/. Retrieved 21 April 2013.
  148. ^ "Nur so hoch wie sie mussten" (in German). Fussballdaten. 29 October 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2012/12/augsburg-bmuenchen/. Retrieved 21 April 2013.
  149. ^ "Bayern breeze past Villarreal into knockout stages". Union of European Football Associations. 3 December 2011. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000263/match=2007634/postmatch/index.html. Retrieved 21 April 2013.
  150. ^ "Alles wieder beim Alten" (in German). Fussballdaten. 3 December 2011. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2012/15/bmuenchen-bremen/. Retrieved 21 April 2013.
  151. ^ "Bayern back on top as Inter's slump continues". Daily Mail. 6 December 2011. http://worldfootball.dailymail.co.uk/2011/12/. Retrieved 21 April 2013.
  152. ^ "VfB Stuttgart—FC Bayern München" (in German). Fussballdaten. 8 February 2012. http://www.fussballdaten.de/dfb/2012/viertelfinale/vfbstuttgart-bmuenchen/. Retrieved 21 April 2013.
  153. ^ "Schon der Befreiungsschlag?" (in German). Fussballdaten. 26 February 2012. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2012/23/bmuenchen-schalke/. Retrieved 21 April 2013.
  154. ^ "Balsam für die Bayern-Seele" (in German). Fussballdaten. 10 March 2012. http://www.fussballdaten.de/bundesliga/2012/25/bmuenchen-hoffenheim/. Retrieved 21 April 2013.
  155. ^ "Bayern setzte sich im Elferschießen durch" (in German). Fussballdaten. 21 March 2012. http://www.fussballdaten.de/dfb/2012/halbfinale/mgladbach-bmuenchen/. Retrieved 21 April 2013.
  156. ^ "Last-gasp Gomez gives Bayern edge over Madrid". Union of European Football Associations. 17 April 2012. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000266/match=2007690/postmatch/report/index.html. Retrieved 21 April 2013.
  157. ^ "Kabinen-Eklat! Ribéry zofft sich mit Robben" (in German). Bild. 20 April 2012. http://sportbild.bild.de/SPORT/bundesliga/vereine/fc-bayern-muenchen/2012/04/19/franck-ribery-gegen-arjen-robben/kabinen-eklat-bei-bayern.html. Retrieved 21 April 2013.
  158. ^ "Ribery puts Dortmund title celebrations on hold". Sports Illustrated. 21 April 2012. http://sportsillustrated.cnn.com/2012/soccer/wires/04/21/2080.ap.soc.german.roundup.2nd.ld.writethru.0551/index.html. Retrieved 21 April 2013.
  159. ^ "Franck Ribéry Bio, Stats, News". ESPN. http://soccernet.espn.go.com/player/_/id/42968/franck-ribery?cc=5739. Retrieved 31 Maret 2013.
  160. ^ "Franck Ribéry History", skysports.com. diaksès tanggal 31 Maret 2013. 
  161. ^ "Franck Ribéry" (in French). OM Planete. Archived from the original on 10 September 2011. http://web.archive.org/web/20110910140931/http://www.omplanete.com/olympiquedemarseille/joueur180.html. Retrieved 31 Maret 2013.
  162. ^ "Franck Ribery – Die Karriere" (in German). Fussballdaten.de. http://www.fussballdaten.de/spieler/riberyfranck/. Retrieved 31 Maret 2013.
  163. ^ "METZ 2004/2005" (in French). Stat 2 Foot. http://www.stat2foot.com/mclubs/metz0405.htm. Retrieved 31 Maret 2013.
  164. ^ Includes cups competitions such as the Coupe de France, Coupe de la Ligue, Turkish Cup, DFB-Pokal
  165. ^ Includes other competitive competitions, including the Trophée des champions, DFB-Ligapokal, DFB-Supercup, Turkish Super Cup, UEFA Super Cup, Intercontinental Cup, FIFA Club World Cup
  166. ^ "RIBERY Franck" (in French). fff.fr. http://www.fff.fr/servfff/historique/historique_new.php?cherche_joueur=Ribery&x=0&y=0. Retrieved 31 Maret 2013.
  1. ^ Franck Ribéry career statistics are tallied in the attached sources.[36][37][39][159][160][161][162][163]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Franck_Ribéry&oldid=884598"