Formalisme (seni)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Formalisme katon ing karya-karya seniman Constantin Brâncuşi.

Formalisme yaiku doktrin utawa praktik kasregepan kang seksama marang bentuk kang duweni corak utawa bentuk-bentuk eksternal liyane.[1] Corak-corak elemen formal yaiku garis, bentuk, werna lan liya-liyane, kang bisa dikombinasekake kanggo mroduksi sekabehane gaya lan efek.[1]

Formalisme urip saka estetika "seni kanggo kepentingan seni" (Art for Art’s Sake) ing abad kaping 19, aktivitas arstistik minangka pungkasan ing awake dhewe.[1] Para pengikut saka formalisme murni deleng yen karya seni kanthi bebas adhedhasar konteks, fungsi lan isine.[1] Wong-wong mau padha ngrespon elemen formal lan efek estetikane.[1]

Bird in Space[sunting | sunting sumber]

Bird in Space (1928) minangka karya saka seniman Constantin Brancusi.[2][1] Akeh-akehe saka efek asil karyane mau tergantung marang vertikalitase.[1] Nanging karya seni mau uga duweni garis kang melengkung, proporsi kang alus, lan permukaan perunggune mancarake pantulan.[1] Wernane kang wernane emas ngelingake wong ngenani srengenge lan nguwatake hubungane karo manuk lan langit.[1]

Fur-Covered Cup, Saucer and Spoon[sunting | sunting sumber]

Fur-Covered Cup, Saucer and Spoon (Le Dejeuner en Fourrur) yaiku karya seni saka Meret Oppenheim asal Swiss kang dikreasekake ing taun 1936.[1] Bentuk cangkir ngelingake wong mikir ngenani carane ngombe kanthi nyenggolake lambe karo barang mau, nanging amarga teksture kang ana wulune pungkasane ora bisa ditindakake.[1]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Adams, Laurie Schneider (2001). A History of Western Art. McGraw-Hill. pp. 9,554. ISBN 0-07-231717-5.
  2. ^ (en)Bird in space, metmuseum. Diundhuh tanggal 19 Mei 2010.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Formalisme_(seni)&oldid=831811"