Flavius Yosefus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Flavius Yosefus, menurut interpretasi John C. Winston

Yosefus (sawetawis 37 M. – sekitar 100), ingkang misuhur ing kapasitasipun dados tiyang warga nègara Romawi, dados Flavius Yosefus[1], inggih punika tiyang sejarahwan lan apologet Yahudi abad pertama keturunan imam lan raja-raja ingkang tahan lan nyèrat Penghancuran Yerusalem ing 70. Karya-karyanipun maringi pemahaman ingkang wigati babagan Yudaisme ing abad kawiwitan.

Kauripan[sunting | sunting sumber]

Yosefus, ingkang nepangaken piyambakipun ing basa Yunani dados "Yusuf, putra Matias, menika tiyang etnis Ibrani, menika imam saking Yerusalem" [2],merangi tentara-tentara Romawi ing Perang Yahudi-Romawi Pertama taun 66-73 dados tiyang pemimpin militer Yahudi ing Galilea. Saksampunipun benteng Yahudi ing Yodfat direbut saksampunipun pengepungan, tiyang-tiyang Romawi nyerang, mbunuh ewunan wong, lan tiyang-tiyang ingkang kasisa ingkang kaasil bertahan, ngelampahi bunuh diri. ananging, wonten kalane tiyang-tiyang katamtu mboten cetha kawontenanipun (persani ugi prekawis Yosefus), Yosefus nyerah dateng pasukan-pasukan Romawi ingkang nyerbu ing Galilea ing wulan Juli 67. piyambakipun dados tawanan lan maringi informasi-informasi intelijen dateng tiyang-tiyang Romawi ing perang ingkang kalajengaken. Pasukan-pasukan Romawi dipunpimpin dening Flavius Vespasianus lan putranipun Titus, lan menika kalih-kalihipun dados Kaisar Romawi. ing 69 Yosefus dipunbebasaken (bdk. Perang IV.622-629) lan miturut laporan Yosefus piyambakipun, katingal sampun mainaken peranan dados perunding kaliyan pihak-pihak ingkang bertahan ing salebeting Pengepungan Yerusalem ing taun 70 M.

Ing taun 71 piyambaikipun dateng ing Roma kaliyan rombongan Titus, dados warga negara Romawi lan klien Flavianus (amargi punika piyambakipun asring dipunsebat dados Flavius Yosefus – lihat bawah). Sanesipun warga negara Romawi piyambakipun ugi angsal akomodasi ing bekas rumah Vespasianus, lemah ing Yudea ingkang dipuntaklukaken, lan pension ingkang memadai, menawi mboten kalangkungan. Menawi ing Roma punika, lan ing ngandap perlindungan Flavianus, Yosefus nyerat sedaya karyanipun ingkang dipuntepang .

Menawi piyambakipun namung nyebat piyambakipun "Yosefus", piyambakipun menika mendhet asma Romawi Flavius lan nama keluarga Titus saking para pelindungipun [3]. inggih punika pola standar kangge warga negara ingkang enggal.

Karya tulis[sunting | sunting sumber]

Daftar karya tulis[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Yosefus nyèbat piyambakipun ing karya-karyanipun ing basa Yunani dados Jōsēpos Matthiou pais (Yosefus, anak Matais). Ménawi Yosefus ugi ginaakèn basa Aram lan kemungkinan agèng ugi Ibrani, mboten wontèn sumbèr-sumbèr ingkang kasisa nyatèt ing asmanipun basa-basa punika. ananging mèkatèn, penerjemahan mènika saking basa Yunani nghasilakèn יוסף בן מתתיהו (Yosef ben Matityahu), utawi יוסף בר מתתיהו (Yosef bar Matityahu).
  2. ^ Perang Yahudi I.3
  3. ^ Kesaksian saking teolog Gereja abad ke-3, Origenes (Comm. Matt. 10.17).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Flavius_Yosefus&oldid=835714"