Finnair

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Finnair
Finnair Logo.svg
IATA ICAO Kode panggil
AY FIN FINNAIR
Didegaké 1 November 1923[1]
Hub Bandar Udara Helsinki-Vantaa
Program frequent flyer Finnair Plus
Lounge penumpang Finnair Lounge
Aliansi Oneworld
Ukuran armada 69 (+19 order)
Kutha tujuan 70
Perusahaan induk Dewan Negara Finlandia[2]
Slogan perusahaan "Designed for you"
Kantor pusat Vantaa, Finlandia
Wong wigati [[[Mika Vehviläinen]] (President & CEO)[3]
Situs web www.finnair.com

Finnair Plc (Finnair Oyj) yaiku maskapai penerbangan nasional lan paling gedhé Finlandia, kanti kantor pusaté ing lemah duwéné Bandar Udara Helsinki-Vantaa ing Vantaa, Finlandia, kanti hub utama ing bandar udara Helsinki-Vantaa. Finnair lan anak perusahaané mendominasi pasar penerbangan domestik utawa internasional ing Finlandia. Kang duwé paling gedhé yaiku pemerintah Finlandia kanti 55.8% saham. Finnair yaiku anggota saka aliansi Oneworld. Tahun 2006, maskapai nggawa 8.8 juta penumpang, sajroné jaringan 15 destinasi domestik lan 55 destinasi internasional. Minangka tambahan anan uga 50 destinasi penerbangan charter musiman.[citation needed] Skytrax mèèhi penghargaan marang Finnair minangka maskapai bintang 4.[4]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Airbus A321-200 mendarat
MD-11 digambar dengan dekorasi Moomin
Bangunan TOKE di tanah milik Bandar Udara Helsinki-Vantaa ing Vantaa, Finlandia

Tahun 1923, konsul Bruno Lucander ngedegaké Finnair kanti jeneng Aero O/Y (Aero Ltd). Kode perusahaan asalé saka jeneng AY = Aero Yhtiö i.e. perusahaan ing Finlandia. Lucander sakdurungé ngoperasikaké penerbangan maskapai Estonia ing Finlandia kanti jeneng Aeronaut. Nalika pertengahan 1923 déwéké nggawé épersetujuan karo Junkers Flugzeugwerke AG kanggo nyediakaké pesawat lan dukungan teknik kanti ijolan 50% kepemilikan maskapai anyar kasebut. Piagam pangedegan perusahaan ditandatangani ing Helsinki tanggal 12 September 1923 lan perusahaan mlebu sajroné registrasi perdagangan nalika 11 Desember 1923. Penerbangan pertama diwiwiti nalika 20 Maret 1924 saka Helsinki tumuju Tallinn, Estonia kanti pesawat Junkers F.13 kang dilengkapi dening pelampung. Pesawat amfibi terakhir dioperasikaké Desember 1936 sakwisé pembangunan bandar udara pertama ing Finlandia.

Serangan udara ing Helsinki lan kota-kota Finlandia liyané nalika Perang Dunia II yaiku jaman angèl kanggoné perusahaan. Perusahaan kudu meèhi setengah armadané dadi anggota Angkatan Udara Finlandia nalika waktu kasebut, lan diperkirakaké nalika Perang Musim Dingin tahun 1939 lan 1940 separuh penumpang maskapai arupa anak-anak kang dadi pengungsi tumuju Swedia.

Tahun 1946, pemerintah Finlandia tuku sebagian besar saham perusahaan lan mbukak manèh penerbangan tumuju Eropa nalika 1 November 1947. Tahun 1953, jeneng Finnair diadopsi minangka jeneng maskapai. Tahun 1961, Finnair gabung dening era jet kanti tuku pesawat kanti mesin Rolls-Royce Avon Caravelle sajroné armada. Pesawat kasebut banjur digantikaké dening pesawat kanti mesin Pratt & Whitney JT8D Super Caravelle. Tahun 1962 Finnair tuku 27% saham pengendali duwéné maskapai penerbangan swasta Finlandia, Kar-Air. Finnair Oy dadi jeneng resmi perusahaan nalika 25 Juni 1968. Tahun 1969, diputuskan supya tuku pesawat gawéyan Amerika Serikat, yaiku Douglas DC-8. Pelayanan trans-atlantik pertama tumuju New York dimulai nalik 15 Mei 1969.[citation needed] nalika dekade 1960an, kantor pusat Finnair dipindah marang Helsinki.[5]

Finnair nampa pesawat kanti awak amaba pertamané tahun 1975,rong pesawat DC-10-30. Kang pertama teka nalika 4 Februari 1975 lan mlebu sajroné pelayanan nalika 14 Februari 1975 kanti layanan saka Helsinki tumuju Las Palmas.

Tahun 1979 Finnair ngedegagé anak perusahaan Finnaviation kanggo operasi domestik, kanti saham 60%.[6]

Tahun 1983, Finnair dadi operator penerbangan kanggo nglayani perjalanan non-stop saka Eropa Barat tumuju Jepang nalika penerbangan Helsinki-Tokyo kanti sak pesawat McDonnell Douglas DC-10-30ER diimulai. Nganti wektu iku penerbangan dilakokaké mgléwati Moscow (Aeroflot, SAS, BA) utawa Anchorage [7], nanging Finnair ngatasi kangèlan kasebut kanti penerbangan langsung marak sak lorè Helsinki, léwat kutub utara lan mbalik marang kidul léwat Selat Bering, ngindari wilayah udara Soviet.[8] Pesawat uga dilengkapi kanti tangki bahan bakar tambahan, mampu nganti 13 jam penerbangan.[9] Rute liwat wilayah udara Soviet mbutuhaké wektu pada 13 jam, wodéné penerbangan nglewati membutuhaké wektu 16 jam, mènèhi Finnair salah sijiné kondisi kang kompetitif. Nalika musim semi 1986, Regulator Soviet akhiré ngijinaké Air France lan Japan Airlines kanggo penerbangan non-stop Paris-Tokyo ngléwati wilayah udara Soviet, gawé Finnair sajroné kondisi kang ora nguntungaké.[10]


Perjanjian Codeshare[sunting | sunting sumber]

Finnair nduweni perjanjian codeshare karo maskapai kaya mengkene, * nandakake anggota Oneworld:

Armada[sunting | sunting sumber]

saiki[sunting | sunting sumber]

Armada Finnair kasusun saka pesawat nalika pada 29 Juli 2010:

Armada Finnair
Pesawat Total Pesanan Penumpang
(Bisnis/Ekonomi)
Catatan
Airbus A319-100 11 0 123 (0/123) OH-LVE dicat kanti corak lawas
OH-LVF dicat dengan corak Oneworld.
Airbus A320-200 12 0 159 (0/159)
Airbus A321-200 6 0 196 (0/196)
Airbus A321ER 0 5 196 (0/196)
Airbus A330-300 7 7 271 (42/229), 297(32/267), 263(45/218)
Airbus A340-300 5 2 269 (42/227) OH-LQE dicat kanti corak Oneworld,OH-LQD Ana gambar Angry Birds.
Airbus A350-900 0 11 315 (TBA/TBA)
Boeing 757-200WL 4 0 227 (0/227)
Embraer E-170 6 0 76 (0/76)
Embraer E-190 10 3 100 (0/100) OH-LKN dicat kanti corak Oneworld.
McDonnell Douglas MD-11F 2(+1) 0 Operasi kargo
Total 66 28
  • umur rata-rata armada Finnair yaiku 6.1 tahun ing 31 Maret 2010.

[12]

Dioperasikan sebelumnya[sunting | sunting sumber]

[13]

Layanan[sunting | sunting sumber]

Finnair Plus[sunting | sunting sumber]

Finnair Plus yaiku program frequent-flyer Finnair. Penumpang entuk hadiah poin andhedhasar jenis lan kelas penerbangan kang digunakaké. Sak wisé jarak minimum tercukupi sajroné cathetan pelanggan, gampange keanggotaan diwènèhaké (Basic, Silver, Gold utawa Platinum). Ing kana ana kegémpangan Junior kanggoné bocah cilik. Anggota Silver, Gold, lan Platinum éntok keistimewaan kaya meja check-in premium lan prioritas mlebu pesawat.

Finnair nawaraké kerjasama frequent-flyer kanti maskapai kaya mengkéné, kanti tambahan anggota Oneworld:

Finnair lounge[sunting | sunting sumber]

Finnair ngoperasikaké lounge ing rong bandara:

Destinasi internasional liyané dilayani kanti lounge kontrak.

Airbus A319-112 lepas landas

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Airline-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Finnair&oldid=835881"