Fikologi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
fikologi

Fikologi (Yunani: φύκος, phykos, "ganggang"; lan -λογία, -logia) utawi algologi (Latin: alga, "ganggang"), inggih punika sub disiplin botani ingkang nyinaoni bab alga utawi ganggang. Fikologi ugi nyinaoni sapérangan organisme prokariotik ingkang misuwur kanthi nama Cyanobacteria.[1] Alga inggih punika salah satunggaling tanduran ingkang dados prodhusen primer ing ekosistem toya. Sapérangan ageng alga inggih punika eukariotik, organisme fotosintetik ingkang dumunung ing lingkungan ingkang lembab. Tanduran alga punika kepisah saking tanduran kelas inggil kanthi kirangipun oyot ingkang leres, stems utawi ron. Dene tiyang ingkang nyinaoni bab alga punika dipunsebat satunggaling fikologis.

Bahan kajian[sunting | sunting sumber]

Ingkang dipuntliti wonten ing fikologi punika ing antawisipun inggih punika titikanipun Algae, Organisasi se!uler: prokaryotik lan eukaryotik; struktur alus plastida, pigmentasi, Ultrastruktur pembelahan seL Reproduksi lan daur pagesanganipun. Morfologi talus. Algae prokaryotik: Cyanophyta (Cyanobacteria). Struktur protoplasmatik. Reproduksi simbiosis. Ekologi. Algae Eukaryotik: Glaucophyta. Kawontenanipun Cyanophyta wonten ing Glaucophyta: morfologi. Chlorophyta, kelas Chlorophyceae lan Charophyceae: morfologj talus, reproduksi lan daur pagesanganipun. Phaeophyta, kelas Phaeophyceae: morfologi talus, tipe pertumbuhan, reproduksi lan daur pagesanganipun. Rhodophyta, kelas Rhodophyceae: organisasi seluler, pigmentasi, morfologi talus, tipe daur hidup parasitisme lan epifitisme, kalsifikasi talus.[2]

Sujarah wontenipun Fikologi[sunting | sunting sumber]

Nalika ing antawisipun tiyang Yunani kuno lan Romawi kuno mangertosi bab alga lan ugi tiyang cina, padatanipun alga punika dipunolah dados manéka warna variasi dhaharan. ref>Porterfield, William M. (1922) "References to the algae in the Chinese classics" Bulletin of the Torrey Botanical Club 49: pp. 297–300</ref> Studi ilmiah bab ganggang punika dipunwiwiti wonten ing pungkasaning abad kaping 18 kanthi damel andharan bab deskripsi lan anggenipun paring nama Ecklonia maxima utawi Fucus maximus (sak punika kanthi nama Ecklonia maxima ing taun 1757 adhedhasar Pehr Osbeck. Punika dipuntiru lan dipundhereki dening karya deskriptif ulama kados ta Dawson Turner lan Carl Adolph Agardh, ananging punika boten dangu ngantos dugi abad kaping 19, bilih wonten upaya- upaya sanes ingkang dipuntindakaken dening JV Lamouroux lan William Henry Harvey kangge damel pengelompokan ingkang signifikan wonten ing ganggang. Harvey sampun dipunsebat dados bapak fikologi ingkang modern [3] ing bageyan divisinipun saking alga dhateng sekawan divisi ingkang wigati adhedhasar saking pigmenipun.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)International Phycological Society(dipunundhuh tanggal 8 Pebruari 2013)
  2. ^ [http://biologi.ugm.ac.id/akademik/index.php?option=com_content&view=article&id=57%3Asilabus-mata-kuliah-pilihan&catid=38%3Amata-kuliah-pilihan&Itemid=45&limitstart=8 Silabus Mata Kuliah Pilihan - Fikologi] (dipunundhuh tanggal 8 Pebruari 2013)
  3. ^ "About Phycology" Lance Armstrong Foundation
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fikologi&oldid=836318"