Fidel Castro

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Fidel Alejandro Castro Ruz
Fidel Castro

Mangsa jabatan
2 Desember 1976 – 31 Juli 2006 (Transfer kekuasaan)
Pejabat sadurungé Osvaldo Dorticós Torrado

Lair 13 Agustus 1926 (umur 87)
Birán, Provinsi Holguín, Kuba
Partai pulitik Partai Komunis Kuba
Pasangan (1) Mirta Díaz-Balart (cerai 1955)
(2) Dalia Soto del Valle

Fidel Alejandro Castro Ruz (miyos 13 Agustus 1926) punika Présidhèn Kuba sapunika. Sadèrèngipun, panjenenganipun mangréh Perdhana Mentri amargi dipuntunjuk ing wulan Februari 1959 sasampunipun dados komandhan révolusi ingkang gagal présidhèn Déwan Negara ngrangkep jawatan Déwan Mentri Fulgencio Batista ing taun 1976. Castro dados sekretaris sepisanan Partai Komunis Kuba (Communist Party of Cuba) ing taun 1965 lan ntransformasi Kuba dados républik sosialis setunggal-partai. Sasampunipun dados Présidhèn, panjenenganipun dados komandhan Militer Kuba. Tanggal 31 Juli 2006, Castro masrahaken jawatan kaprésidhènanipun dhumateng rayinipun, Raúl kanggé sapérangan wekdal.

Ing taun 1947, panjenenganipun tumut ing upados kudhéta diktator Républik Dominika Rafael Trujillo lan mlajar tumuju New York (Amérika Sarékat) amargi wontenipun ancaman badhé dipunsédani mengsah politikipun. Sasampunipun pikantuk doktor ing bidang hukum taun 1950, panjenenganipun mrotès lan mandhégani gerakan bawah tanah anti-pamréntah atas pengambil-alihan kakuaosan lumantar kudhéta déning Fulgencio Batista taun 1952. Taun 1953, panjenenganipun mandhégani serangan dhumateng barak militer Moncada Santiago de Cuba, nanging gagal. Wonten 69 tiyang saking 111 tiyang ingkang tumut nyerbu séda lan panjenenganipun dipunpenjara 15 taun.

Sasampunipun pikantuk apunten lan dipunbébasaken tanggal 15 Mei 1955, panjenenganipun langsung mandhégani upados nglèngsèraken diktator Batista. Perlawanan puniki lajeng dipunkenal Gerakan 26 Juli. Tanggal 7 Juli 1955, panjenenganipun mlajar nuju Meksiko lan pinanggih kaliyan pejuwang révolusioner Che Guevara. Sesarengan kaliyan 81 tiyang sanèsipun, panjenenganipun kundur nuju Kuba tanggal 2 Desember 1956 lan melakukan perlawanan gerilya ingkang laminipun 25 wulan ing Pagunungan Sierra Maestra.

Ing njawi Kuba, Castro wiwit nggalang kekiyatan kanggé nglawan dhominasi Amérika Sarékat lan tilas nagari Uni Soviet. Sasampunipun Uni Soviet runtuh taun 1991, cita-cita lan gegayuhanipun wiwit dipunwujudaken kanthi pepanggihan kaliyan Hugo Chávez ing Venezuela lan Evo Morales saking Bolivia.

Sadèrèngipun panjenenganipun tanggap warsa kaping 80 ingkang dhawah tanggal 13 Agustus 2006, panjenenganipun masrahaken tampuk kapamimpinanipun kanggé sauntawis wekdal dhumateng rayinipun. Praktis, Raúl ngrangkep jawatan, inggih punika dados Présidhèn Kuba lan Mentri Pertahanan Kuba. Pamasrahan kakuwaosan punika ingkang sepisanan kawit panjenenganipun mréntah Kuba taun 1959. Castro ugi nyuwun riyaya tanggap warsanipun ingkang kaping 80 dipunduwa dumugi 2 Desember 2006 éwadéné pesta meriah ingkang laminipun sekawan dinten ing mergi-mergi utami Havana sampun sumadya, kalebet konsér megah saking musisi lan penyanyi Amérika Latin.

Kesehatan Castro naté mandhap sasampunipun dhawah nalika pidhato taun 2004. Ing wekdal semanten, dhengkul kiwa lan lengen tengenipun cidra.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sing mengku  sadurungé:
Osvaldo Dorticós Torrado
Présidhèn Kuba
2 Desember 1976 - 23 Februari 2008
Diganti déning:
Raúl Castro
Sing mengku  sadurungé:
José Miró Cardona
Perdhana Mentri Kuba
16 Februari 19592 Desember 1976
Diganti déning:
Jawatan ditiadakan


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fidel_Castro&oldid=813507"