Endometriosis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Endometriosis.jpg

Endometriosis yaiku radang kang ana hubungane karo hormon estradiol utawa estrogen arupa pertumbuhan jaringan endometrium kang dibarengi perambatan pembuluh getih, nganti nonjol metu saka rahim (pertumbuhan ectopic) lan nyebapake pelvic pain.[1] Endometriosis dikabrake ana hubungane karo estrogen sebab perkembangan lan simtoma kang diakibatake bakal ilang bebarengan tekane menopause, amerga iku perawatan paling umum kanggo penderita radang iki yaiku penggunaan terapi hormonal kang nginduksi kondisi hipoestrogenik. Estrogen arupa kelompok hormon steroid kang disekresi ovarium sekwise distimulasi dening FSH lan utawa LH kang disekresi dening kelenjar hipofisis. Luwih lanjut sekresi FSH lan LH digawe alon dening hormon GnRH kang disekresi dening hipotalamus.[2]

Sakwise kista endometriosis wis kabentuk sepenuhe, muncul simtoma hiperalgesia vaginal kang dibarengi karo hiperalgesia otot weteng. Jaringan ing sekitar kista bakal sekresi pir-pira sitokina kayata IL-1, IL-6, IL-8, lan IL-10, TNF-α, faktor pertumbuhan kaya VEGF dan NGF.

Biasane endometriosis kawates ing lapisan bolongan weteng utawa duwur organ weteng. Endometrium kang salah panggonan iki biasane nempel ing ovarium (indung telur) lan ligamen nyokong rahim. Endometrium uga isa nempel ing lapisan jaba usus alus lan usus gedhe, ureter (saluran kang gabungake ginjal karo kandung kemih), kandung kemih, vagina, jaringan parut ing jero weteng utawa lapisan bolongan dada. Kadang jaringan endometrium tumbuh ing jero paru-paru.[3]

Endometriosis bisa diturunkan dan lebih sering ditemukan pada keturunan pertama (ibu, anak perempuan, saudara perempuan). Faktor lain kang meningkatkan risiko terjadinya endometriosis yaiku memiliki rahim kang abnormal, melahirkan pertama kali pada usia di atas 30 tahun dan kulit putih.

Endometriosis diperkirakan terjadi pada 10-15% wanita subur kang berusia 25-44 tahun, 25-50% wanita mandul dan bisa juga terjadi pada usia remaja. Endometriosis kang berat bisa menyebabkan kemandulan karena menghalangi jalannya sel telur saka ovarium ke rahim.

Penyebab[sunting | sunting sumber]

Penyebabnya ora dingerteni, ananging pira-pira ahli ngutarakake teori kaya mengkene:

  1. Teori menstruasi retrograd (menstruasi kang obah mundur). Sel-sel endometrium kang diculke nalika wektu menstruasi obah mundur marang tuba falopii banjur mlebu ing pinggang utawa weteng lan lan gedhi ing jero pinggang utawa weteng.
  2. Teori sistem kekebalan. Kelainan sistem kekebalan nyebapake jaringan menstruasi gedhi ing daerah sakliyane rahim.
  3. Teori genetik metuga tertentu duweni faktor tertentu kang nyebapke kepekaan kang duwur tumprap endometriosis.

Saben wulan ovarium ngasilake hormon kang ngrangsang sel-sel ing lapisan rahim kanggo ngabuhake lan kandel (minangka persiapan tumprap kemungkinan dadine kehamilan). Endometriosis uga menehi respon kang pada tumprap sinyal iki, ananging deweke ora mampu misahake dewene saka jaringan lan ucul sakwene menstruasi. Kadang kadhang kedadean pendarahan sithik ananging langsung mari lan mbalik dirangsang ing siklus menstruasi sebanjure.

Proses kang kalangsung terusterusan iki nyebapake pambentukan jaringan weteng lan perlengketan ing jero tuba lan ovarium, sarta ing sekitar fimbrie tuba. Perlengketan iki isa nyebapake pelepasan sel telur saka ovarium marang jero tuba falopii terganggu utawa ora kalaksana. sakliyane iku, perlengketan uga isa nyebapake kalinganne perjalanan sel telur kang wis dibuahi tumuju matrang rahim.

Resiko duwur kedadeane endometriosis ditemokake ing

  1. Wanita kang ibu utawa sedulur wedoke menderita endometriosis
  2. Wanita kang siklus menstruasine 27 utawa kurang
  3. Wanita kang ngalami menarke (menstruasi pertama) kadadeyan luwih awal
  4. Wanita kang iasa ngalami menstruasi sakwene 7 dina utawa luwih
  5. Wanita kang ngalami orgasme nalika menstruasi

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)"Endometriosis as a neurovascular condition: estrous variations in innervation, vascularization, and growth factor content of ectopic endometrial cysts in the rat". Program in Neuroscience, Florida State University; Guohua Zhang, Natalia Dmitrieva, Yan Liu, Kristina A. McGinty, and Karen J. Berkley. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2365736.(kaunduh 30/1/13)
  2. ^ (en)"Future possibilities in the prevention of breast cancer: Luteinizing hormone-releasing hormone agonists". USC/Norris Comprehensive Cancer Center and University of Southern California/Keck School of Medicine; Darcy V Spicer dan Malcolm C Pike. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC138786.(kaunduh 30/1/13)
  3. ^ http://medicastore.com/penyakit/102/Endometriosis.html

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Endometriosis&oldid=836350"