En-Hedu-ana

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Enheduanna, putri saking Akkadians ( Mesopotamia) (2350-2250SM).[1] [2] dipuntepang ugi kaliyan asma En-hedu-ana atawi Enheduana ingkang artosipun "putri (tuan)", piyambakipun pendheta agung saking kuil Dewi Nanna (Dewi wulan), ingkang kuilipun wonten ing tlatah Ur, kutha ageng pusat saking kerajaan Akkadians.[1] Dipunutus bapanipun Sargon ( raja wonten Akkadians nalika 2334-2279 SM) supados dados pendheta agung wonten tlatah punika, kangge nyatunggalaken tlatah ingkang sampun Sargon kuasani.[3] Pangangkatan Enheduanna dados pandheta ageng punika sajatosipun pulitik ingkang dipunlancaraken Raja Sargon.[4] Piyambakipun ugi dados pendheta agung wonten tlatah [[]], kuilipun Dewa An (Dewa Langit).[3] Panyerat tembang kagem muja Dewa kaliyan Dewi kapisan wonten cathetan sejarah dunya.[1] [2] Karya-karyanipun kaserat ngagem tulisan paku nalika taun 4300 taun sadherenge, karyanipun ingkang kondhang inggih punikahimne utawi tembang pujian kagem Dewi Inanna, ngagunggaken Dewi Inanna kaliyan In-nin sa-gur-ra.[2] Tembang pamujaan ingkang sampun dipunserat kaliyan Enheduanna wonten tiga (temanipun tembang pamujaan boten sami kaliyan tema ingkang sampun dipunserat kaliyan pendheta agami kuna, sadherengipun).[1] Tembang pamujaan punika kangge muja dewi Inanna, dewi prajurit ingkang galEnheduanna, putri saking Akkadians ( Mesopotamia) (2350-2250SM).[1][5] dipuntepang ugi kaliyan asma En-hedu-ana atawi Enheduana ingkang artosipun "putri (tuan)", piyambakipun pendheta agung saking kuil Dewi Nanna (Dewi wulan), ingkang kuilipun wonten ing tlatah Ur, kutha ageng pusat saking kerajaan Akkadians.[1] Dipunutus bapanipun Sargon ( raja wonten Akkadians nalika 2334-2279 SM) supados dados pendheta agung wonten tlatah punika, kangge nyatunggalaken tlatah ingkang sampun Sargon kuasani.[3] Pangangkatan Enheduanna dados pandheta ageng punika sajatosipun pulitik ingkang dipunlancaraken Raja Sargon.[4] Enheduanna sapunika mbiyantu bapanipun supados ngawrataken kakuasaan pulitik kutha Sumeria ngagem cara ndamel tiyang Sumeria supados kathah ingkang nganut ugi nyembah Dewi Inanna , sahingga Inanna dados Dewi ingkang langkung kathah dipunsembah, boten kayata Dewa utawi Dewi sanesipun.[1] Piyambakipun ugi dados pendheta agung wonten tlatah Uruk, kuilipun Dewa An (Dewa Langit).[3] Panyerat tembang kagem muja Dewa kaliyan Dewi kapisan wonten cathetan sejarah dunya.[1] [2] Karya-karyanipun kaserat ngagem tulisan paku nalika taun 4300 taun sadherenge, karyanipun ingkang kondhang inggih punikahimne utawi tembang pujian kagem Dewi Inanna, ngagunggaken Dewi Inanna kaliyan In-nin sa-gur-ra.[2] Tembang pamujaan ingkang sampun dipunserat kaliyan Enheduanna wonten tiga (temanipun tembang pamujaan boten sami kaliyan tema ingkang sampun dipunserat kaliyan pendheta agami kuna, sadherengipun).[1] Tembang pamujaan punika kangge muja dewi Inanna, dewi prajurit ingkang galak nuli bringas.[1], Dawanipun tembang ngantos 30 bait.[1] Isinipun tembang kasebut samenika komunikasi Enheduanna kaliyan Dewi ingkang dipunsembah kaliyan piyambakipun.[2] Ibu saking pendheta Enheduanna samenika tiyang Sumeria saking Mesopotamia kidul.[2]

Delengna ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (en) Enheduanna dipununduh tanggal 22 Mei 2011
  2. ^ a b c d e f g (en) www.public.asu.edu dipununduh tanggal 23 Mei 2011
  3. ^ a b c d (en) history world dipununduh tanggal 23 Mei 2011
  4. ^ a b (en) Akkadian Empire dipununduh tanggal 23 Mei 2011
  5. ^ (en) www.public.asu.edu. Dipununduh tanggal 23 Mei 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=En-Hedu-ana&oldid=830355"