Elang brontok

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Elang Brontok
Anak jenis S. c. limnaeetus
Carita, Pandeglang, Banten
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Accipitriformes
kulawarga: Accipitridae
Genus: Spizaetus
Species: S. cirrhatus
Jeneng binomial
Spizaetus cirrhatus
(Gmelin, 1788)

Elang Brontok yaiku sejenis manung pemangsa anggota suku Accipitridae. Dijenengi mengkono mungkin amerga warnane kang bercak-bercak (ing bentuk kang warnané terang). Jeneng sajroné basa Inggris yaiku Changeable Hawk-eagle amerga warnané kang akeh variasiné lan berubah-ubah, wondéné jeneng ilmiahé yaikuSpizaetus cirrhatus. Elang brontok manak ing wilayah kang amba, mulai saka kawasan Asia kidul ing India lan Sri Lanka, pinggiran lor Himalaya, terus marang wetan lan kidul nglewati Asia Tenggara nganti tekan Indonesia lan Filipina.

Identifikasi[sunting | sunting sumber]

Manuk elang kang ukurane pas-pasan nganti gedhe, kanti diukur saka pucuk cucuk nganti pucuk buntut sekitar 60-72 cm. Warnane kang berubah-ubah ngangelake anggone identifikasi, utamane ing lapangan.

Bentuk kang normal kanti warna coklat sebelah duwur, putih ing sisih ngisor awak lan buntut kang coklat rodok abang, kanti garis-garis ireng melintang ing swiwi lan buntut kang katon jelas nalika mabur. Ana coret-coret mbujur kanti warna ireng ing gulu lan bercak-bercak kecoklatan ing dada. Ras-ras tertentu duweni jambul dawa kang kasusun saka papat iji wulu ing buri edase, wondene ras kang liya ora duwe jambul. Wedok padha karo kang lanang, amung awake rodok gedhe, manuk kang anti ndas kang warnane luwih pucat lan pola warna kang luwih samar.

Swiwi kang dawa, ambyar rata nalika mabur, Kanti pucuk (susunan wulu primer) kang ketok rodok bunder, digabung karo buntut kang dawa lan pola warna ing duwur ,membedakake kanti jenis elang liyane.

Ana uga bentuk kang peteng (ireng) lan kang luwih terang ketimbang bentuk normal. Bentuk kang peteng kanti warna coklat peteng sekabehane kanti garis ireng ing pucuk buntut kang rodok kontras karo bagiyan liya sak buntut. Bentuk peteng iki naliak mabur meh pada karo elang ireng (Ictinaetus malayensis), kanti sithik beda ing bentuk swiwi.

Swara[sunting | sunting sumber]

Elang iki duweni swara-swara khas[1]:

  • Banter nyaring, berkepanjangan

yiiip-yip-yip-yip-yip …yiip-yip-yip-yip

  • Kanti nada duwur

kwip-kwip-kwip-kwii

  • ..atau teriakan menembus

klii-liiiuw

Ekologi lan kebiasaan[sunting | sunting sumber]

Elang brontok amung berpasangan ing musim berbiak, lan ing jaba waktu-waktu kasebut kerep ditemukake menjelajah dewean ing alas-alas terbuka, sabana lan padang rumput. manuk iki seneng berburu ing panggonan kang kabukak lan nyerang mangsane kang arupa reptil, manuk atau mamalia cilik saka panggonane mencok

Ing Indonesia, manuk iki ana ing Sumatra, Kalimantan, Jawa, Bali lan Nusa Tenggara.

Anak jenis[sunting | sunting sumber]

Miturut John Gould, Birds of Asia

Anak-anak jenis elang brontok kabagi sajrone 2 kelompok, yaiku kelompok kang duweni jambul karo kang ora ana. Dikenal uga bentuk peteng (ireng) ing sebagian wilayah sebarane.[2]

Elang brontok ing Kebun Binatang Osaka, Jepang

Kelompok kanti jambul

  • Spizaetus cirrhatus cirrhatus
Nyebar ing India mulai saka lembah kali Gangga.
Kanti jambul; tanpa bentuk peteng
  • Spizaetus cirrhatus ceylanensis
Nyebar ing Sri Lanka.
Luwih cilik saka ras India ing duwur, kanti jambul.

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ MacKinnon, J. 1993. Panduan lapangan pengenalan Burung-burung di Jawa dan Bali. Gadjah Mada University Press. Jogyakarta. ISBN 979-420-150-2. Hal. 103-104.
  2. ^ Gamauf, Anita; Gjershaug, Jan-Ove; Røv, Nils; Kvaløy, Kirsti & Haring, Elisabeth (2005): Species or subspecies? The dilemma of taxonomic ranking of some South-East Asian hawk-eagles (genus Spizaetus). Bird Conservation International 15(1): 99–117.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Elang_brontok&oldid=836016"