Elang Haast

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Elang Haast
Gambaran Seniman babagan Elang Haast
ingkang taksih nyerang moa.
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Falconiformes
kulawarga: Accipitridae
Genus: Harpagornis
Species: H. moorei
Jeneng binomial
Harpagornis moorei
Haast, 1872

Elang Haast (Harpagornis moorei), inggih menika salah satunggalipun jinis elang raseksa ingkang samenika sampun cures ingkang rumiyin gesang ing Pulo Kidul Selandia Ènggal.[1] Elang menika pinitados déning suku Māori kanthi sesebatan Pouakai; nama ingkang asring dipunanggé Hokioi (utawi hakawai) ingkang maksidipun angkasa ingkang dipunhiasi Berkik Selandia Baru.[1]

Elang Haast ingkang èstri nggadhahi abot 10 kg ngantos 15 kg, ingkang jaler nggadhahi abot 9 kg ngantos 10 kg.[2] Elang menika kathahipun nggadhahi rentang swiwi 2,6 ngantos dumugi 3 m (elang emas paling ageng lan elang laut steller ingkang nggadhahi rentang swiwi ingkang méh sami panjangipun), ingkang saged mbiyantu Elang Haast anggenipun bebedhag (berburu) ing wana Selandia Ènggal.[2] Elang Haast asring dipungambaraken minangka évolusi saking péksi ingkang boten saged miber, ananging bab menika boten leres; sejatosipun elang menika munculaken satunggalipun kakerabatan saking gaya moyangipun ingkang saged miber.[2] Elang menika nggadhahi sikil lan otot ingkang kiyat.[2] Buntutipun meh saged dipunpastékaken nggadhahi panjang 50 cm, kanggé spésiés èstri).[2] Jembar kamungkiananipun langkung saking 1,4 m kangge jinis ingkang èstri, kanthi inggilipun watawis 90 cm utawi langkung.[2] Elang Haast bebedhag mados mangsa ingkang boten saged miber, kados moa ingkang abotipun 15 langkung abot tinimbang abotipun Elang Haast.[2]


Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

(en)PDF fulltext

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Miskelly, C. M. (1987): The identity of the hakawai. Notornis 34(2): 95-116. PDF fulltext
  2. ^ a b c d e f g Brathwaite, D. H. (1992): Notes on the weight, flying ability, habitat, and prey of Haast's Eagle (Harpagornis moorei). Notornis 39(4): 239–247. PDF fulltext

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Elang_Haast&oldid=832797"