El Escorial

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
El Escorial
El Escorial.jpg
Jeneng: El Escorial
Digawé déning: Juan Bautista de Toledo
Tlatah: San Lorenzo de El Escorial, Spain
El Escorial*
Situs Warisan Donya UNESCO
Negara Cithakan:CAM
Tipe Cultural
Kriteria i, ii, iv
Referensi 318
Wilayah Europe and North America
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 1984  (Sèsi 8)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.
Kahanan El Escorial kang sesanding ana kolam

El Escorial, ingkang gadhahi jarak kirang langkung 30 mil kulon laut saking Madrid ing lereng Sierra de Guadarrama, dipunbiyangun dados monumen kagem simbol kamenangan Spanyol kelawan Perancis ing perang Saint Quentin tanggal 10 Agustus 1557 (dinten raya St . Lawrence). Felipe II piyambak dipundadosaken situs kagem wihara, 1.028 meter (3.372kaki) dpl. Wihara punika wiwit dipunrancang dening arsitek Juan Bautista de Toledo, ananging sesampunipun seda ing taun 1567, asistenipun Juan de Herrera ngelajengaken proyek punika. Dipunbiyangun kirang langkung 21 taun 1563-1584. Wihara El Escorial minangka wewangunan ingkang paling ageng ing donya.

Wewangunan[sunting | sunting sumber]

Wewangunan punika gadahhi ukuran 207 x 161 granit meter (680 x 528 kaki). Wonten sekawan menara ingkang nginggilipun 55 meter (180 kaki). Wonten kalih campaniles ingkang nginggilipun 72 meter (236 kaki)lan kubah basilika ingkang nginggilipun 92 meter (302 kaki). Totalipun wiyar inggih punika 24 kilometer (14,9 mil) saking koridor. Wewangunan punika dipuntata saking wetan inggih punika saking façade utami nglampahi kapustakan, Courtyard Raja, Basilika, lan Istana Felipe II. Sapanunggalipun punika wonten Wihara, Seminari, Sekolah, lan Raja Pantheon ing ngandhapipun altar Basilika. Dekorasi Wihara dipungarap dening pelukis kondhang Italia ingkang gadhahi tanggung jawab kaliyan Galeri Perang lan kapustakan. Karya Titian, Bosch, El Greco, lan Velázquez wonten ing tembok Chapters Roon lan sacristy. Ingkang wonten 1.600 lukisan lan luwih saking 500 lukisan ing tembok.[1]

Kuliner[sunting | sunting sumber]

Ing area San Lorenzo de El Escorial wisatawan saged nyicipi masakan asli punika lan gunung Madrid. Siput, omelet daging kentang ingkang dados dhaharan kapisan. (Buncis, daging lan sayur) godhog Madrid, babat lan sup bawang putih ingkang dipunmasak ngagem tradisi Kastilia Sapanunggalipun punika, wonten sapi gunung Guadarrama ingkang dipundamel ing pangangan, sapanunggalipun punika domba lan babi ingkang dipunoven. Lan wonten dhaharan pungkasan inggih punika adas manis rosquillas, puding canutitos lan almond mantecados. Ávila, Segovia, Toledo lan Madrid kitha-kitha ingkang saged dipunpurugi ing San Lorenzo de El Escorial. San Lorenzo de El Escorial dados salah satungalipun Situs Warisan Donya dening UNESCO ingkang gadhahi nile arsitertur nginggil. Tembok lan gereja-gereja saking Ávila, Benteng lan Katedral saking Segovia, lan wonten campuran budaya Toledo. Sapanunggalipun punika Madrid gadhahi papan-papan ingkang sampun dangu, tuladhanipun Habsburg lan Bourbon Madrid[2]


El Escorial[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)www.feelmadrid.com(dipuntingali tanggal 20 September 2011)
  2. ^ (en)www.spain.info(dipuntingali tanggal 20 September 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=El_Escorial&oldid=842570"