Dunstan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dunstan
Uskup Agung Canterbury
Provinsi Canterbury
Keuskupan Keuskupan Canterbury
Pirsani Uskup Agung Canterbury
Milai mengku jabatan boten dipunkawruhi
Ngantos 988
Anggantosaken Byrhthelm
Dipun gantos déning Æthelgar
Konsekrasi 959
Data pribadi
Asma lair Dunstan
Lair taun 909 utawi sekedhik langkung awal
Baltonsborough
Séda 19 Mei 988, yuswa watawis 79 taun
Canterbury
Dipunsarèkaken ing Katedral Canterbury
Kasucian
Dinten riyaya 19 Mei
Dipunurmati ing Gréja Ortodoks Wétan, Gréja Katulik Roma, Komuni Anglikan
Atribut priyantun nyipeng sapasang panjepit tukang wesi, kanthi peksi dara mlayang caket panjenenganipun, kanthi pasukan malaékat ing sangajengipun
Santo/Santa pangreksa pandhé wesi; Charlottetown, Kanada; tukang emas; tukang kunci; musisi; pandhé perak
Papan suci Katedral Canterbury (nanging ugi dipunklaim déning Glastonbury Abbey), kekalihipun risak

Santo Dunstan (909-988) punika satunggiling rahib Benediktin lan ugi satunggiling pambaharu kagesangan gréjawi ing Inggris.[1][2] Panjenenganipun miyos ing Baltonsborough, caket Glastonbury, ing satunggiling keluwarga bangsawan.[2] Dunstan nempuh pendhidhikan ing Glastonbury lajeng nyambut damel ing pamaréntahan Raja Athelstan.[2] Nalika taun 935, panjenenganipun dipunpecat saking pedamelanipun déning raja.[2] Sasampunipun puniku, panjenenganipun mlebet biara lan dipuntahbisaken dados imam.[2] Salajengipun Dunstan kundur malih dhumateng Glastonbury kanggé nglampahi gesang minangka pamertapa lan ugi latihan seni lukis, nyulam, lan patukangan.[2] Nalika taun 939, Edmund dados raja lan nimbali Dunstan malih dhumateng pedamelanipun ing pamaréntahan.[2][1] Sasampunipun puniku, Dunstan dipunangkat dados kepala biara Glastonbury lan ing wekdal-wekdal salajengipun panjenenganipun nlampahaken pambaruan kanggé biara lan gréja ing Inggris miturut peraturan Santo Benediktus.[2][1] Pambaruan ingkang dipunlampahaken Dunstan dipunmilai wiwit taun 940 dumugi 1539.[2]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c A. Heuken. 1985. Ensiklopedi Orang Kudus. Jakarta: Yayasan Cipta Loka Caraka. Hal. 98.
  2. ^ a b c d e f g h i (en)David Farmer. 1997. The Oxford Dictionary of Saints . New York: Oxford University Press. P. 142.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dunstan&oldid=836910"