Domain umum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar omah padésan Sumatra iki diterbitaké taun 1810 lan saiki ana jroning domain publik

Domain publik, domain umum, utawa ranah publik (basa Inggris: public domain) arupa kasil karya kréatif lan kawruh liyané; tulisan, kasil seni, musik, sains, panemon, lan liya-liyané; kang nalika ora ana sawenèh wong utawa organisasi nduwèni minat proprietari (minat proprietary biasané dilakoni kanthi mènèhi hak cipta utawa patèn). Karya lan penemuan kang ana jroning domain umum dianggep minangka bagéyan saka warisan budhaya publik, lan saben wong bisa nggunakaké tanpa watesan (ora klebu hukum kang magepokan karo keamanan, ekspor, lll.).

Hak cipta dirancang kanggo promosi pangembangan seni lan sains kanthi mènèhi bantuan (finansial) marang sang pencipta, karya jroning domain umum mung ana ngono waé. Publik nduwé hak kanggo migunakaké tanpa beban finansial utawa sosial. Nalika hak cipta utawa watesan liyané wis tekan wanci akhir uripé, karya dibalèkaké menyang domain umum.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber[sunting | sunting sumber]

  • Fishman, Stephen, The Public Domain: How to Find & Use Copyright-Free Writings, Music, Art & More. ISBN 0873374339

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Domain_umum&oldid=812693"