Digital

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Digital asalé saka tembung Digitus, ing basa Yunani ateges driji. Yèn awaké dhéwé ngétung drijiné wong diwasa, mula gunggungé sepuluh (10). Pangaji sepuluh mau kapérang saka 2 radix, yaiku 1 lan 0, mula Digital arupa panggambaran saka sawijining kahanan wilangan sing kapérang saka angka 0 lan 1 utawa off lan on (wilangan biner). Kabèh sistem komputer migunakaké sistem digital minangka basis datané. Bisa disebut uga kanthi istilah Bit (Binary Digit).

Piranti canggih, kayadéné komputer, ing prosesoré duwé sarangkéyan pangétungan biner sing rumit. Jroning gambaran sing gampang-gampang waé, prosès biner kayadéné saklar lampu, sing duwé 2 kahanan, yaiku Off (0) lan On (1). Upamané ana 20 lampu lan saklar, yèn saklar iku diuripké ing posisi A, upamané, mula bakal mbentuk gambar kembang, lan yèn diuripké ing posisi B, bakal mbentuk gambar ati. Mangkono kira-kira biner digital mau.

Konsèp digital iki pranyata uga dadi gambaran pamahaman sawijining kahanan sing silih berlawanan. Ing gambaran saklar lampu sing dipèjèt ing tombol on, mula ruangan bakal katon padhang. Nanging yèn saklar lampu sing dipèjèt ing tombol off, mula ruangan dadi peteng. Kondhisi alam semesta sacara kasluruhan nganut sistem digital iki. Ing wilahan bumi katulistiwa, munculé awan lan bengi iku sawijining fenomena sing ora kabantahaké. Sacara psikologis, manungsa kawangun mawa rong sifat, yaiku becik lan ala. Konsèp Yin lan Yang pranyata uga gegandhèngan karo konsèp digital iki.

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Digital&oldid=822847"