Di Bawah Lindungan Ka'bah (Novel)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Di Bawah Lindungan Ka'bah.jpg
Di Bawah Lindungan Ka'bah
220px
Sampul cetakan terakhir
Pangarang Hamka
Negara Indonesia
Basa Indonesia
Tipe Novel
Penerbit Balai Pustaka (I–VI)
Bulan Bintang (VII–sekarang)
Tanggal terbit 1938
Jinis media Cetak (kulit keras & lunak)
Cacahing kaca 52

Di Bawah Lindungan Ka'bah yaiku novel sekaligus karya sastra klasik Indonesia kang ditulis dening Haji Abdul Malik Karim Amrullah, utawa luwih dikenal kanthi jeneng Hamka. Novel iki dibabar taun 1938 déning Balai Pustaka, penerbit nasional Hindia-Walanda.

Novel iki nyritakaké kisah katresnan antarané Hamid lan Zainab, kang padha-padha kesengsem ananging kapisah wiwit saka amerga béda latar buri sosial nganti Zainab kang ngadhepi penjalukané ibuné supaya nikah karo priya kang wis dipilihaké. Ing pungkasan cerita, Hamid mutusaké lunga menyang Mekkah, bajur ngibadah nganti wusanané mati ing ngarep Ka'bah sakwisé ngertèni Zainab wis mati.

Novel iki disambut apik déning pira-pira kalangan, malah nganti saiki wis diadaptasi dadi film nganti kaping pindho, sekabèhané kanthi irah-trahan kang pada yaiku ing taun 1981 lan 2011.

Latar buri[sunting | sunting sumber]

Haji Abdul Malik Karim Amrullah, luwih dikenal kanthi cekakan Hamka, yaiku Muslim asal Minangkabau kang digedhèkaké jroning kalangan kulawarga kang taat agama. Dhèwèké nyawang tradhisi kang ana sajroné masarakat ing saubengé minangka penghambat kemajuan agama, kayadéné wawasan bapaké, Abdul Karim Amrullah.[1][2] Sakwise nglakokake perjalanan mrang Jawa lan Mekkah awit umur 16 tahun kanggo menimba ilmu, deweke mulai kerja minangka guru agama ing Deli, Sumatera Utara, banjur ing Makassar, Sulawesi Selatan.[3] Sajrone perjalanan iku, utamane nalika ing Timur Tengah, Hamka akeh maca karya saka ahli dlan penulis Islam, kalebu karya penulis asal Mesir Mustafa Lutfi al-Manfaluti nganti karya sastrawan Eropa kang wis diterjemahake sajrone basa Arab.[4][5] Nalika tahun 1935, Hamka ninggalake Makassar kanggo balik marang Medan. Ing Medan, Hamka mulai nulis Di Bawah Lindungan Ka'bah nilak dadi editor kanggo majalah Islam mingguan Pedoman Masjarakat, kang sajrone majalah kasebut kanggo pertama kaline nama pena Hamka dikenalake.[2][6]

Gaya penulisan dan tema[sunting | sunting sumber]

Di Bawah Lindungan Ka'bah ditulis sajrone bentuk singkat kanti gaya basa kang sederhana. Kritikus sastra Indonesia, Bakri Siregar duweni anggapan yen iki mungkin kedadean amerga Hamka meloni gaya penulisan kang diwajibake Balai Pustaka.[3] Sawentara ahli dokumentasi sastra Indonesia, H.B. Jassin nyathet yen Hamka duweni gaya basa kang "sederhana, nagnging berjiwa".[5] Kritikus sastra liyane, Maman S. Mahayana, Oyon Sofyan, lan Achmad Dian nyebute meh pada karo gaya basa saka penulis asal Mesir, Mustafa Lutfi al-Manfaluti.[7]

Di Bawah Lindungan Ka'bah duweni gaya penceritaan kang sifate didaktis, kang tujuane kanggo mendhidhik pembaca andhedhasar sudut pandang penulis. Miturut Jassin, Hamka luwih ngedepanake ajaran babagan dasar-dasar Islam ketimbang nyinggung tema kemodernan, kayata akeh-akehe penulis wektu iku, lan ngritik pira-pira tradisi kang nentang Islam.[4]


Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Siregar 1964, hlm. 60.
  2. ^ a b Teeuw 1980, hlm. 104.
  3. ^ a b Siregar 1964, hlm. 61.
  4. ^ a b Jassin 1985, hlm. 46.
  5. ^ a b Jassin 1985, hlm. 47.
  6. ^ Teeuw 1980, hlm. 105.
  7. ^ Mahayana, Sofyan & Dian 1995, hlm. 56.