Dhelikan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dhelikan
Hiding in the Haycocks (1881) by William Bliss Baker.jpg
Lukisan kang nggambarake bocah lagi dhelikan
Pemain 2+
Watesan yuswa tanpa batesan
Warsa <90 seconds
Jangka wektu no limit
Kemungkinan acak Very Low
Ketrampilan Running, Tracking, Hiding, Observation
Lukisan kang nggambarake bocah lagi dhelikan

Dhelikan utawa jélungan, jumpritan utawa culikan, yaiku salah siji dolanan bocah kanthi cara bocah-bocah kang melu padha ndelik ing sakiwa tengen papan dolanan, banjur bocah siji utawa pira-pira liyane kudu nggoleki. Dolanan iki bisane dilakokake dening wong 2 utawa luwih. Bocah kang kebagean "jaga" kudu merem lan ngetung angka kang wis ditetepake sakdurunge, sawetara bocah-bocah liyane padha mlayu ndhelik. Nalika ngetunge wis rambung, bocah kang "jaga" banjur kudu nggoleki.

Kanggo nemtokake sapa sing "jaga", biasane nganggo cara diundhi, kanthi sompyo, pingsut utawa incu. bocah sing kalah undhi kudu "jaga"

Variasi dolanan[sunting | sunting sumber]

Dolanan iki nduweni pira-pira variasi, ing antarane :

  • Bocah kang wis ditemokake banjur ganti "jaga"
  • Kroyok ting, yaiku undhian dilakokake kanthi giliran ngglundhungake bal kanggo ngrubuhake tumpukan krèwèng (pecahan gendhèng). Bocah kang ana ing urutan samburine bocah kang ngrubuhake tumpukan kreweng kudu "jaga". Bocah-bocah liyane gage ndhelik sawetara bocah kang "jaga" numpuk maneh krewenge. Sinambi nggoleki bocah liyane, bocah kang "jaga" uga kudu njaga tumpukan kreweng, aja nganti dirubuhake bocah kang lagi ndhelik.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dhelikan&oldid=834315"