Dhaptar lintang ing rasi lintang Triangulum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
rasi lintang Triangulum

Dhaptar lintang ing rasi lintang Triangulum inggih punika satunggaling dhaptar ingkang ngêwrat nama- nama lintang ingkang wontên ing rasi lintang Triangulum. Ing ngandhap punika inggih lintang-lintang ingkang wontên ing rasi bintang Triangulum. Triangulum inggih punika konstèlasi ingkang alit ingkang wonten ing langit lor. Namanipun asalipun saking Latin kanggé triangle, ingkang kaperang saking bentuk Triangulum Australe ingkang mapan wonten ing sisih kidul. Namanipun ugi kapérang saking tigang lintang ingkang cethar ingkang maujud kaping tiga lan sekawan kanthi magnitufonipun, ingkang mbentuk meh sami kados sosceles ingkang dawa lan segitiga ciyut. Triangulum inggih punika salah satunggaling saking sekawan dasa wolu (48) rasi ingkang sampun dipunlebetaken dhaptar rasi déning astronom ing abad kaping kalih inggih punika Ptolemy, lan tetep dados salah satunggaling saking wolung dasa wolu rasi lintang modheren.

Karakteristik[sunting | sunting sumber]

Triangulum boten gadhah lintang ing magnitudo ingkang sepisan. Triangulum inggih punika lintang ingkang paling cethar gamblang cahyanipun inggih punika lintang pethak ingkang paling ageng β Trianguli (3.00m) kanthi cakteipun kaliyan perusahaan dimmer. Punika lintang ingkang paling padhang angka kalih, lintang ingkang ugi ageng kanthi wernanipun kuning radi pethak kanthi nama α Trianguli (3.41m) ingkang punika kanca caketipun dimmer, ugi misuwur kanthi nama Caput Trianguli, lan wonten ing pucukipun segitiga. Enem Trianguli ingkang dipuntepangaken ing saperangan sumber ingkang langkung tua dados ι), ingkang punika satunggaling "lintang gandha ingkang narik kawigatosanipun kanthi werna ingkang ketingal langkung kontras" ingkang saged dipunperang dening teleskop tengahan dados jene ingkang kiyat lan lintang biru pucet. Kekalih komponen kasebat ingkang nutup piyambak binarinipun.

Sujarah lan mitologi[sunting | sunting sumber]

Wonten ing katalog llintang Babylonia, Triangulum sesarengan kaliyan γ And dipun bentuk saking konstelasi ingkang dipunmangertosi dados MULAPIN (Cithakan:Script/Cuneiform) "The Plough". Punika ingkang dipuncathet dados konstelasi ingkang sepisan ingkang wonten ing dhaptartablet pasangan ngkang ngewrat lintang canonical ingkang dipunkiteri dening 1000 BC, ingkang dipunmangertosi dening MUL.APIN kaliyan incipit ipun. The Pllough inggih punka konstelasi ingkang kaping sepisan saking "Way of Enlil", ingkang mapan wonten ing sak pro sekawan ing sisih lor saking dalan matahari, jumbuh kaliyan sekawan dasa gangsal dinten ing kalih sisinipun summer solstice.

Nama B F HD HIP RA Dec vis.
mag.
abs.
mag.
Jarak (tc) Sp. class Kondisi Nama
lain
Asal
bahasa
Arti
β Tri β 4 13161 10064 02j 09m 32.52d +34° 59′ 14.6″ 3.00 0.09 124 A5III Deltotum, Deltoton Latin / Yunani bayangan delta
α Tri α 2 11443 8796 01j 53m 04.90d +29° 34′ 45.8″ 3.42 1.95 64 F6IV Mothallah, Metallah, Ras al Mothallah, Elmuthalleth / Caput Trianguli Arab / Latin kepala dari segitiga
γ Tri γ 9 14055 10670 02j 17m 18.84d +33° 50′ 50.4″ 4.03 1.24 118 A1Vnn 天大將軍十 China lintang kaping sedasa wonten ing rasi Jenderal Langit yang Agung[1]
δ Tri δ 8 13974 10644 02j 17m 02.42d +34° 13′ 29.4″ 4.84 4.66 35 G0V 天大將軍十一 China bintang kesebelas pada rasi Jenderal Langit yang Agung
6 Tri 6 13480 10280 02j 12m 22.32d +30° 18′ 11.6″ 4.94 0.08 305 F5V comp SB
14 Tri 14 15656 11784 02j 32m 06.14d +36° 08′ 50.0″ 5.15 −0.25 391 K5III
7 Tri 7 13869 10559 02j 15m 56.30d +33° 21′ 32.3″ 5.25 0.48 293 A0V
10 Tri 10 14252 10793 02j 18m 56.99d +28° 38′ 33.6″ 5.29 0.13 350 A2V
12 Tri 12 15257 11486 02j 28m 09.99d +29° 40′ 10.3″ 5.29 1.90 155 F0III
15 Tri 15 16058 12086 02j 35m 46.80d +34° 41′ 15.7″ 5.38 M3III
ε Tri ε 3 12471 9570 02j 02m 57.97d +33° 17′ 02.9″ 5.50 0.22 370 A2V bintang ganda
11 Tri 11 15176 11432 02j 27m 27.79d +31° 48′ 04.9″ 5.55 0.83 286 K1III:
10390 7943 01j 42m 03.45d +35° 14′ 44.8″ 5.63 1.13 259 B9IV-V
11007 8433 01j 48m 41.68d +32° 41′ 22.2″ 5.78 3.60 89 F8V
11928 9132 01j 57m 43.74d +27° 48′ 16.3″ 5.84 0.02 476 M2III
15755 11840 02j 32m 52.66d +34° 32′ 32.8″ 5.84 1.33 260 K0III
13 Tri 13 15335 11548 02j 28m 48.54d +29° 55′ 53.7″ 5.89 3.45 100 G0V
10348 7906 01j 41m 39.24d +30° 02′ 49.7″ 5.97 −0.06 523 K0III
16187 12160 02j 36m 43.05d +31° 36′ 27.6″ 6.07 0.36 452 K0
16220 12200 02j 37m 06.51d +32° 53′ 27.7″ 6.23 2.52 180 F8V
5 Tri 5 13372 10220 02j 11m 25.00d +31° 31′ 35.1″ 6.24 0.39 482 A1m
15464 11651 02j 30m 16.56d +33° 50′ 01.8″ 6.26 0.98 371 K1III
10588 8086 01j 43m 50.15d +32° 11′ 31.2″ 6.32 0.57 460 G8III-IV SB
13747 10446 02j 14m 37.88d +28° 41′ 29.1″ 6.35 2.48 194 K1III
9298 7147 01j 32m 07.58d +34° 47′ 59.9″ 6.39 −0.90 937 B7IIIMNp...
χ Tri χ 12211 9383 02j 00m 33.72d +27° 53′ 19.3″ 8.86 2.76 541 A7V
Gliese 3147 02j 17m 09.95d +35° 26′ 33.5″ 15.99 33.75 M5 Proxima Trianguli[2]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ salah satunggaling rasi lintang miturut bangsa Cina
  2. ^ http://dudeman.net/spacedog/starmap/1000.html