Dhéyé

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Belalang sentadu
Dheye Eropah (Mantis religiosa)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Arthropoda
kelas: Insecta
ordo: Mantodea

Dheye (Walang sentadu utawa walang sembah) yaiku kewan jinis srangga kang kagolong ing ordo Mantodea. Ing basa Inggris, kewan iki diarani praying mantis amarga polahe kang kayadene wong lagi ndonga. Tembung mantis asale saka basa Yunani Mantes kang jarwane "nabi" utawa peramal nasib. Sebutan liyane antarane congcorang (basa Sunda/basa Betawi), walang kadung/kèkèk (basa Jawa), lan mentadak (basa Melayu).


Pertelaan[sunting | sunting sumber]

Kira-kira ana 2.300 spesies sajroning ordo Mantodea ing donya; akeh kang urip ing dhaerah tropis utawa sub-tropis, uga ana kang urip ing iklim sedang, kayadene ing lor Amerika Serikat, Éropah Tengah, lan Siberia. Walang sentadu isih kalebu Mantidae.

Walang sentadu iku salah siji srangga kang sirahe bisa muter. Pirang-pirang sumber ngrujuk menyang walang sentadu Éropah (Mantis religiosa) minangka walang sentadu kang paling umum ing Éropah. Ischnomantis gigas iku walang sentadu paling gedhe kang dawane 17 cm (walang wedok), lan ditemokake ing dhaerah Sahel ing Afrika. Walang sentadu paling cilik yaiku Bolbe pygmaea, kang dawane mung 1cm nalika wis diwasa.

Walang sentadu wedok kang lagi meteng bisa ngasilake massa busa kang gedhe, diarani ootheca (jamak:oothecae). Ootheca iki bisa ngemot nganti tekan 300 butir endhog. Endhog-endhoge iku diwadahi ing kantung busa supaya aman. Oothecae iki diasilake ing Mangsa gugur —lan sawise iku walang sentadu diwasa mati— lan netes suwene nganti tekan limang sasi.[1] Sebageyan spesies netes ing interval cilik, lan proses netese iku suwene bisa nganti tekan limang minggu nalika sadurunge larva metu. Walang wedok kang lagi meteng orang mung ngasilake oothecae, uga ngasilake oothecae kang ora subur (walang wedok kang durung dikawini). Kadhang-kadhang siji utawa rong larva netas, nanging kaya ngene arang kedaden. Saperangan spesies, kayata Brunneria borealis, ngasilake oothecae liwat partenogenesis. Ing kahanan ini, walang lanang ora dibutuhake kanggo ngasilake ootheca kang subur. Nanging, kabeh walang sing diasilake saka proses iki yaiku walang wedok.

Ing Amerika Sarekat, spesies walang sentadu pisanan dikenalake saka Éropah lan Tiongkok kira-kira ing taun 1900 minangka predator kebun kanggo ngendhalikake ama. Walang sentadu Carolina iku srangga resmi negara bageyan South Carolina, lan walang sentadu Éropah iku srangga resmi negara bageyan Connecticut.

Kebiasaan makanan[sunting | sunting sumber]

Walang sembah mujudake kewan karnivora. Jinis kewan kang biasa dipangan walang sembah macem-macem, saka srangga cilik kayata jangkrik, kupu-kupu, tawon, uga kewan vertebrata kayata ula, tikus, kadhal, kodhok, lan manuk cilik.

Spesies walang sentadu[sunting | sunting sumber]

Belalang sentadu Eropa lagi mangan Tenebrio molitor
  • Acanthops falcata - walang sentadu daun mati Venezuela
  • Acanthops fuscifolia - walang sentadu daun mati tropis
  • Acanthops tuberculata - walang sentadu daun mati tropis
  • Acromantis sp. - walang sentadu petinju
  • Ameles decolor
Ameles decolor
  • Ameles spallanzania
  • Alalomantis muta - walang sentadu Kamerun
  • Asiadodis squilla - walang sentadu perisai Asia
  • Blepharopsis mendica - walang sentadu duri thistle
  • Brunneria subaptera - walang sentadu tongkat
  • Brunneria borealis - walang sentadu tongkat
  • Camelomantis sondaica
  • Ceratocrania macra
  • Ceratomantis saussurii
  • Choeradodis rhombicollis - walang sentadu perisai tropis
  • Choeradodis stalii - walang sentadu perisai tropis
  • Cilnia humeralis
  • Creobroter meleagris - walang sentadu kembang
  • Creobroter gemmatus - walang sentadu kembang India
  • Creobroter pictipennis - walang sentadu kembang India
  • Creobroter elongata - walang sentadu kembang
  • Deroplatys angustata - walang sentadu daun mati
  • Deroplatys desiccata - walang sentadu daun mati
  • Deroplatys lobata - walang sentadu daun mati
  • Deroplatys truncata - walang sentadu daun mati
walang sentadu daun mati
  • Empusa fasciata
  • Empusa pennata
  • Eremiaphila brunneri - walang sentadu gurun biasa
  • Eremiaphila zetterstedti
  • Euchomenella heteroptera - walang sentadu ranting
  • Gongylus gongylodes - walang sentadu mawar India /biola
  • Gonatista grisea - walang sentadu kelabu
  • Heterochaeta strachani
  • Hierodula membranacea - walang sentadu raksasa Asia
  • Hierodula grandis - walang sentadu raksasa India
  • Hierodula patellifera - walang sentadu Indo-Pasifik
  • Hierodula parviceps - walang sentadu Filipina
  • Holaptilon pusillulum - walang sentadu pelompat
  • Hoplocorypha sp.
  • Humbertiella ceylonica
  • Hymenopus coronatus - walang sentadu anggrek Malaysia
  • Idolomantis diabolica - walang sentadu bunga setan
  • Idolomorpha madagascariensis
  • Ischnomantis gigas
  • Iris oratoria - walang sentadu Laut Tengah
Iris oratoria
  • Liturgusa lichenalis - walang sentadu lichen
  • Macromantis hyalina
  • Mantis religiosa - walang sentadu Eropa
  • Miomantis caffra - walang sentadu Afrika Kidul
  • Miomantis paykullii - walang sentadu Mesir
  • Miomantis abyssinica - walang sentadu Mesir
  • Odontomantis sp. - walang sentadu semut
  • Oligonicella scudderi - walang sentadu Scudder
  • Orthodera novaezealandiae - walang sentadu Selandia Baru
  • Otomantis sp. - walang sentadu petinju
  • Oxyopsis gracilis - walang sentadu Peru
  • Oxyopsis peruviana - walang sentadu Peru
  • Oxyothespis dumonti
  • Paramantis prasina
Polyspilota aeruginosa
  • Parasphendale agrionina - Bud-winged mantis
  • Parasphendale affinis - Afrika banded mantis
  • Paratoxodera cornicollis - walang sentadu tongkat raksasa Malaysia
  • Phyllocrania paradoxa - walang sentadu hantu
  • Phyllovates chlorophaea
  • Plistospilota guineensis
  • Polyspilota aeruginosa
  • Popa spurca - walang sentadu ranting
  • Pseudocreobotra ocellata - walang sentadu bunga berduri
Creobroter gemmatus
  • Pseudocreobotra wahlbergii - walang sentadu bunga berduri
  • Pseudovates arizonae - walangg sentadu bertanduk tunggal Arizona
  • Rhombodera basalis - walang sentadu perisai raksasa Malaysia
  • Rhombodera extensicollis - walang sentadu perisai raksasa
  • Rhombodera megaera - walang sentadu perisai raksasa
  • Rivetina baetica - walang sentadu darat
  • Sphodromantis balachowskyi - walang sentadu Afrika
  • Sphodromantis chud - walang sentadu Afrika
  • Sphodromantis lineola - walang sentadu Afrika
  • Sphodromantis rubrostigma - walang sentadu Afrika
  • Sphodromantis centralis - walang sentadu Afrika
  • Sphodromantis viridis - walang sentadu Afrika utawa walang sentadu ijo
Nimfa Sphodromantis viridis
  • Sphodromantis gastrica - walang sentadu Afrika
  • Stagmatoptera hyaloptera
  • Stagmomantis californica - walang sentadu California
  • Stagmomantis carolina - walang sentadu Carolina
  • Stagmomantis limbata - walangsentadu bertepi
  • Stagmomantis floridensis - walang sentadu Florida
  • Sibylla pretiosa
  • Tamolanica tamolana
  • Tarachodes afzelii
  • Tarachodula pantherina
  • Theopropus elegans - walang sentadu yang anggun
  • Tisma freyi
  • Taumantis sigiana - walang sentadu hijau jeruk nipis
  • Tenodera australasiae
  • Tenodera angustipennis - walang sentadu bersayap sempit
  • Tenodera sinensis - walang sentadu Tiongkok
walang sentadu Tiongkok mangan tawon
  • Toxodera denticulata - walang sentadu tongkat raksasa Malaysia
  • Yersiniops sophronicum - walang sentadu tanah Yersin
  • Yersiniops solitarium - walang sentadu tanah bertanduk
  • Zoolea lobipes

Belalang sentadu dalam budaya populer[sunting | sunting sumber]

  • Zorak - belalang sentadu animasi dari kartun Space Ghost.
  • Manny, tokoh film Disney/Pixar A Bug's Life adalah seekor belalang sentadu
  • Modul bulan Apollo – Penampilan bagian pendaratan di bulan pesawat angkasa luar Apollo yang seperti serangga "belalang sentadu raksasa" menurut Apollo 11 Comm dan Modul Pilot Michael Collins.
  • Mantazz, tokoh dalam permainan video Time Killers, adalah makhluk asing berukuran sama dengan manusia yang sangat mirip dengan seekor belalang sentadu.
  • Lagu bahasa Jawa Walang Kekek, diciptakan oleh Waldjinah dan Andjar Any, dan dipopulerkan oleh Waldjinah, menggunakan belalang ini sebagai perumpamaan.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Iowa State University Department of Entomology, "Belalang sentadu". http://www.ipm.iastate.edu/ipm/iiin/node/178
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dhéyé&oldid=834216"