Deklarasi Djuanda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Konvensi Hukum Laut      menyetujui      menandatangani, tetapi belum menyetujui
Prangko peringatan 50 tahun Deklarasi Djuanda
Prangko peringatan 50 tahun Deklarasi Djuanda
Prangko peringatan 50 tahun Deklarasi Djuanda

Deklarasi Djuanda ingkang dipuncetusakén ing tanggal 13 Desember 1957 déning Perdana Menteri Indonesia ing wanci punika, Djuanda Kartawidjaja, inggih punika deklarasi ingkang ngéndikan daténg donya ménawi laut Indonesia ingih punika kalébét laut sawétawis, ing antawisipun lan ing salébéting kepulauan Indonesia dados sétunggal kesatuan wilayah NKRI. Sakderengé deklarasi Djuanda, wilayah negara Republik Indonesia ngacu ing Ordonansi Hindia Walandi 1939, inggih punikaTeritoriale Zeeën en Maritieme Kringen Ordonantie 1939 (TZMKO 1939). Ing peraturan zaman Hindia Walandi punika , pulau-pulau ing tlatah Nusantara dipunpisahaken dening laut ing sawétawis lan sabén pulau namung nggadahi laut ing sawetawis tebih ngantos 3 mil saking garis pantai. Punika kapal asing nate kaliyan bebas melayari laut ingkang misahaken pulau-pulau kasebut. Deklarasi Djuanda nyatakaken menawi Indonesia nganut prinsip-prinsip negara kepulauan (Archipelagic State) ingkang wonten ing wanci punika saged pikantuk pertentangan ageng saking pinten-pinten negara, pramila laut-laut antarpulau menika tlatah Republik Indonesia lan mboten tlatah bebas. Deklarasi Djuanda saklajengipun dipunresmiaken dados UU No.4/PRP/1960 babagan Perairan Indonesia. Menika luas wilayah Republik Indonesia berganda 2,5 kali lipat saking 2.027.087 km² dados 5.193.250 km² kaliyan pengecualian Irian Jaya ing tlatah Indonesia ananging wekdal punindereng nderek secara internasional. Adedasar pitungan 196 garis wates lurus (straight baselines) saking titik pulau ingkang jawi ( sanesipun Irian Jaya ), terciptalah garis maya wates ngelilingi RI sepanjang 8.069,8 mil laut[1].

Saksampune ngelampahi perjuangan ingkang penjang, deklarasi punika ing taun 1982 pungkasaning saged nampi lan dipuntetepaken ing konvensi hukum laut PBB ing-III Taun 1982 (United Nations Convention On The Law of The Sea/UNCLOS 1982). Saklajengipun delarasi punika dipunpertegas malih kaliyan UU Nomor 17 Taun 1985 tenbabagan tang pengesahan UNCLOS 1982 menawi Indonesia inggih punika negara kepulauan. Ing taun 1999, Presiden Abdurrahman Wahid nggayutaken tanggal 13 Desember minangka Hari Nusantara.[2] Penetapan dinten punika dipertegas dening Presiden Megawati kaliyan menerbitkan Keputusan Presiden RI Nomor 126 Taun 2001 babagan Hari Nusantara, pramila tanggal 13 Desember resmi dados dinten perayaan nasional mboten libur. Isi saking Deklarasi Juanda ingkang dipunserat ing salebeting 13 Desember 1957, ngendikan :

  1. Menawi Indonesia ngendika minangka negara kepulauan ingkang nggadahi corak piyambak
  2. menawi ing rumiyen kala kepulauan nusantara punika sampun merupakan setunggal kesatuan
  3. Ketentuan ordonansi 1939 babagan Ordonansi, saged mecah belah keutuhan wilayah Indonesia saking deklarasi kasebut ngandunt ing salah satungaling ancas :
    1. Kangge mewujudaken bentuk wilayah Kesatuan Republik Indonesia ingkang jangkep lan bulat
    2. Kangge nemtuaken wates-wates wilayah NKRI, ingkang jumbuh kaliyan azas negara Kepulauan
    3. Kangge ngatur lalu lintas damai pelayaran ingkang langkung njamin keamanan lan keselamatan NKRI

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Ndelengen Uga[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Deklarasi_Djuanda&oldid=859766"