Daniel Kahneman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Daniel Kahneman
Daniel KAHNEMAN.jpg
Miyos 5 Maret 1934 (umur 80)
Tel Aviv, Mandat Britania atas Palestina
Dalem Amerika Serikat
Kabangsan Amerika Serikat, Israel
Bidhang Psikologi, Ekonomi
Lembaga Universitas Princeton 1993–
Universitas California, Berkeley 1986–93
Universitas British Columbia 1978–86
Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences 1972–73
Universitas Ibrani Yerusalem 1961–77
Lulusan saking Universitas California, Berkeley Ph.D, 1961
Universitas Ibrani Yerusalem B.A., 1954
Doktoral advisor Susan M. Ervin-Tripp
Kaahlian Bias kognitif
Ekonomi perilaku
Teori prospek
Notable awards Lifetime Achievement Award dari American Psychological Association (2007)
Penghargaan Nobel dalam Ekonomi (2002)
Distinguished Scientific Contribution Award dari American Psychological Society (1982)

Daniel Kahneman (lair 5 Maret 1934; umur 80 taun) inggih punika salah satunggaling psikolog Amerika Serikat ingkang miyos wonten ing Israel ingkang pikantuk hadhiah Nobel wonten ing bidang ékonomi. Kahneman sesarengan kaliyan Amos Tversky nindakaken panalitén babagan peran persepsi lan pertimbangan wonten ing pamendhetan kaputusan.[1] Kasil panalitén kasebut lajeng ngrembaka dados teori prospek ingkang manunggalaken bidang ilmu psikologi lan ékonomi, ingkang sakmenika dipunkenal kanthi sebutan ékonomi perilaku (behavioral economics).[1]

Masa Alit[sunting | sunting sumber]

Tiyang sepuh Kahneman minangka tiyang Yahudi asal Lithuania ingkang lajeng pindhah dhateng kutha Paris, Perancis wonten ing wiwitan taun 1920an. Kahneman piyambak miyos wonten ing Tel Aviv, Israel nalika taun 1934 nalika ibunipun saweg ngunjungi sadhérék wonten ing mrika.[2]

Nobel Ékonomi[sunting | sunting sumber]

Karya Kahneman utamanipun wonten ing bidang psikologi; ananging piyambakipun pikantuk Penghargaan Bank Swedia wonten ing Ekonomi kanggé méngeti Alfred Nobel taun 2002 kaliyan kolaboratoripun Amos Tversky (ingkang sséda nalika taun 1996) saking Universitas Ibrani. Hadhiah punika dipunanugrahaken "kanggé pengintegrasian wawasan saking panalitén psikologi ing salabeting ilmu ékonomi, mliginipun ingkang gegayutan kaliyan pamanggih manungsa lan pamendhetan kaputusan ing ngandhaping éwahan." Kahneman kagungan pamanggih bilih tiyang ingkang mikiraken untung-rugi, anangin wonten ing wekdal cekak. Kawedén kaliyan rugi langkung ageng saking untung.

wonten ing sawijining eksperimen kanggé mbuktikaken teorinipun, Tversky lan Kahneman mendhet kalih kelompok tiyang lan maringi kelompok ingkang angka 1 sawijining cangkir kopi ingkang éndah, déné kelompok angka 2 boten dipunparingi napa-napa. Kelompok angka 1 dipunkeparengaken milih punapa kelompok punika kepéngin njaga cangkir punika utawi nyadékaken kanggé pikantuk arta. Kelompok angka 2 dipunparingi pilihan antawis cangkir punika punapa arta. Kekalih punika manggihaken bilih kelompok angka 2 punika langkung kepéngin pikantuk sekedhik arta tinimbang masrahaken cangkir ingkang sampun dados kagunganipun, ingkang makili emosi satunggaling tiyang, tinimbang perhitungan rasional dingin ingkang dipunpangaruhi pamendhetan kaputusan.[3]

Penghargaan sanés ingkang dipuntampi Kahneman inggih punika Distinguished Scientific Contribution Award saking American Psychological Association nalika taun 1982 lan Hilgard Award for Contributions to General Psychology nalika taun 1995.

Kahneman pikantuk hadhiah Nobel kaliyan Vernon Lomax Smith.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (en) Colin, C; Benson, Nigel; et al (2012). The Psychology Book. DK Publishing.
  2. ^ (en) Daniel Kahneman - Autobiography, Nobelprize.org. Dipunundhuh tanggal 31 Januari 2013.
  3. ^ http://www.princeton.edu/~kahneman/
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Daniel_Kahneman&oldid=836362"