Daniel Defoe

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Daniel Defoe
DanielDefoe.jpg
Daniel Defoe
Lair 1659 / 1661 (?)
Séda 24 April 1731 (?)
Pagawéan Penulis, jurnalis, mata-mata
Genres Petualangan
Kapangaruh déning Johann Wyss
Jonathan Swift

Daniel Defoe (jeneng lair Daniel Foe; London, 1659/166124 April? 1731) yaiku sawijining panulis lan jurnalis Inggris.[1] Bapaké dianggep masyarakat dadi wong kang murtad, amarga ora gelem dadi umat Gereja Inggris kang dadi Agama negara ing Inggris.[1]

Nalika isih enom, Daniel Defoe dadi bakul.[1] Pagawéan kang biasa dilakoni para kaum kang dianggep murtad karo para masyarakat ing jaman semana.[1] Sawisé rabi, Dhéwéké mèlu gabung ing usaha pambrontakan raja James II, lan akibaté usaha dagangé bangkrut.[1] Ing taun 1698 Daniel nerbitké karangan kang pisanan, bentuk esei, banjur Daniel dikenal dadi pengarang ing bab pokok-pokok pemerintahan.[1]

Minangka ahli politik kang liberal, tulisan-tulisané kang sifaté nyindir kuwi disenengi karo Raja William III.[2] Ing taun 1702, Ratu Anne wong konservatif lan anggota Gereja Inggris, munggah tahta.[2] Amarga kuwi Defoe ora disenengi lan akibaté dilebokké ning penjara.[2]

Ing umur 60 taun, Defoe mulai nulis fiksi.[2] Robinson Crusoe yaiku buku karyanè kang pisanan kang nyritakè petualangan ing taun 1719, dijupuk saka pengalaman Alexander Selkirk.[2] Liwat buku kuwi Defoe nyiptakkè genre anyar ing donya sastra, robinsonade.[2] Banjur dièloni karo Captain Singleton (1720), Moll Elanders (1722), lan liya-liyané.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)Daniel Defoe(14 juli 2011)
  2. ^ a b c d e f g (en)Daniel Defoe(14 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Daniel_Defoe&oldid=831114"