Détergèn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Detergen

Détergèn iku salah sijinè pembersih, sing di bentuk saka bahan-bahan turunanè minyak bumi. [1] Katimbang sabun, détergèn duwèni kaluwihan yaiku daya umbahe luwih apik lan ora pengaruh saka sadahè banyu. [1]

Sejarah Détergèn[sunting | sunting sumber]

Détergèn pertama ana taun 1940-an, yaiku uyah natrium saka alkyl hydrogén sulfat. [1] Alkohol rantai dawa di gawe saka penghidrogènan lemak lan minyak. [1] Alkohol rantai dawa iki diréaksino karo asam sulfat lan ngasilakè alkyl hydrogen sulfat sing di nétralno karo basa.[1]

Natrium lauril sulfat détergèn kurang apik, amarga uyahé kabentuk saka asam kuat lan nètral. Uyah kalsium lan magnesium ora ngéndép ning jéro larutan, sahingga iso nganggo banyu lunak utawa banyu sadah.[1]

Ing jaman saiki, bahan sing di enggo yaiku alkil benzenasulfonat rantai lurus. Cara gawénè ana 3 tahap, yaiku Alkèna rantai lurus sing jumlah karbonè 14-14 direaksino karo bènzèna lan katalis Friedel-Craft (AlCl3 atau HF) lan kabentuk alkil benzena. Sulfonasi lan penetralan nganggo basa kanggo nyempurnano prosès iki.[1]

Rantai alkil iki luwih apik yèn ora nyabang, amarga Alkil benzenasulfonat sing nyabang sifaté ora bisa didégradasi karo jasad rènik (biodegradable). Nanging taun 1950-an, ana masalah saka panggunane détergèn iki, yaiku ono buih-buih putih ing unit-unit perjenihan, ing kali lan danau. Amarga iku, saka taun 1965-an, sing di enggo alkil benzenasulfonat sing ora bercabang. Detregen jenis iki gampang didégradasi nganggo lan ora gampang bentuk akumulasi ing pangonan sekitar.

Bahan-Bahan Kabentuke Détergèn[sunting | sunting sumber]

Umume détergèn kabentuk saka 3 bahan, yaiku :

Surfakatan[sunting | sunting sumber]

Surfaktan yaiku zat aktif sing duwèni pucuk sing béda yaiku hidrofil (seneng banyu) lan hidrofob (seneng lemak). [2] Surfaktan fungsiné ana hubungané karo sudut kontak sistem pencucian. Surfaktan ana 4 kategori, kayata :

  • Anionik :
  1. Alkyl Benzene Sulfonate (ABS)
  2. Linier Alkyl Benzene Sulfonate (LAS)
  3. Alpha Olein Sulfonate (AOS)
  • Kationik : Garam Ammonium
  • Non ionik : Nonyl phenol polyethoxyle
  • Amphoterik : Acyl Ethylenediamines

Builder[sunting | sunting sumber]

Builder duwèni fungsi kanggo ngèfisiènsi surfaktan ing prosès ngilangi reget. [2] Kelebihane sing liyane yaiku ngilangi ion sing nyebabake sadahe banyu lan nyegah ion mau interaksi kari surfaktan. [2] Contohe builder, kayata :

  • Zeolit (Na2Ox.Al2O3y.SiO2z.pH2O)
  • Clay
  • Nitrilotriacetic acid
  • Garam netral

Aditif[sunting | sunting sumber]

Aditif duweni fungsi kanggo ningkataké daya cuci. Peningkatan iku wujude :

  • Ningkataké èfék pembérsih lan pencerah
  • Ningkataké daya kanggo ngilangi régèt
  • Ningkataké daya pembusaan kaya sing diarépakè
  • Ningkataké tingkat kelarutan déterjèn
  • Ningkataké daya dorong marang logam-logam
  • Ngurangi injury (kayata iritasi kulit ing menungsa, barang utawa kain, lan mesin)

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)Sejarah Detregen(Dipunundhuh tanggal 29 September 2012)
  2. ^ a b c (id)Detergen(Dipunundhuh tanggal 29 September 2012)

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Détergèn&oldid=867870"