Czech Airlines

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Czech Airlines
Ceské aerolinie
200px
IATA ICAO Kode panggil
OK CSA CSA-LINES[1]
Didegaké 1923
Hub Bandar Udara Praha Ruzyne
Program frequent flyer OK Plus
Lounge penumpang Crystal Lounge
Aliansi SkyTeam
Ukuran armada 48 (+7 pesanan)
Kutha tujuan 66 (termasuk 7 musiman)
Perusahaan induk Kementerian Keuangan Republik Ceko
Slogan perusahaan At home in the skies[2]
Kantor pusat Bandar Udara Ruzyne
Ruzyne, Praha, Republik Ceko
Wong wigati Miroslav Dvorák (CEO)
Situs web czechairlines.com
Czech Airlines ATR72

Czech Airlines (Ceko:Ceské aerolinie kerep disingkat CSA) arupa maskapai penerbangan nasional duwene Republik Ceko kang duweni kantor pusat ing lemah duwene Bandar Udara Ruzyne ing Ruzyne, Praha. CSA yaiku maskapai penerbangan kaloro kang nandai kesuksesan pelayanan maskapai jet (tahun 1957 kant gunakake Tu-104) lan maskapai penerbangan pertama kang amung nglayani rute penerbangan kanti pesawat jet. Saiki maskapai iki nglayani penerbangan berjadwal tumuju 69 destinasi ing 41 negara, kalebu kota-kota gedhe Eropa lan kota-kota ing Timur Tengah, Afrika Utara lan Asia. Maskapai iki uga ngoperasikake layanan charter lan kargo.[3] Tahun 2006 maskapai iki ngangkut luwih saka 5.5 yuta penumpang lan luwih saka 5.6 yuta ing 2007. Maskapai iki dadi anggota saka aliansi SkyTeam.


Sejarah[sunting | sunting sumber]

sebuah Ilyushin Il-12 duwene Czech Airlines ing Bandar Udara Paris Orly tahun 1957
Boeing 737-400 sajrone corak maskapai anyar

CSA didegake nalika 6 Oktober 1923, dening pemerintah Cekoslovakia kanti jeneng CSA Ceskoslovenské Státní Aerolinie (Czechoslovak State Airlines)[4]. Telulikur dina sebanjure nglayani penerbangan pertamane kanti rute antara Praha lan Bratislava. Maskapai iki amung ngoperasikake penerbangan domestik nganti penerbangan internasional pertamane saka Praha tumuju Bratislava lan tumuju Zagreb tahun 1930. sakwise pendudukan Jerman tumrap Cekoslovakia tahun 1939 perkembangan maskapai mandeg.[3]

Nalika Februari 1948, Partai Komunis migunakake hak lan pusat partai kanggo nguasai pemerintahan ing Cekoslovakia; banjur ngendeg pira-pira rute tumuju Eropa Barat lan Timur Tengah, lan, uga amerga embargo kang dilakokake dening barat sajrone suku cadang pesawat gaweyan barat, sacara bertahap deweke ganteni sebangain besar armada kanti pesawat gaweyan Soviet. Sakwise jukuk bagiyan gedhe saka operator Slov-air lan mengambil alih komuter turboprop Let L-410A Turbolet sajrone armadane nalika awal dekade 1970an, partner CSA, Slov-air dadi maskapai penerbangan pertama ing dunya kang kapten pilote,, Ján Micica, kang mati dening pembajak, kejadian iki berlangsung nalika kedadean pembajakan tumprap penerbangan tumuju Munich. Pesawat kang terlibat, OK-ADN saiki ditampilkan ing museum pesawat terbuka ing Martin, Slovakia.

Sakwise pemisahan saka Federasi Cekoslovakia, maskapai ngadopsi jenenge wektu iki nalika Mei 1995. Ing akhir dekade 1990an, sebagian besar pesawat Soviet masing-masing didol marang maskapai liya utawa dipensiunake (kanti kode kang dipertahanake), lan diganteni kanti pesawat gaweyan barat kayata Boeing 737 lan A310, Airbus A320, lan pesawat jarak endek ATR. CSA dadi anggota penuh saka aliansi SkyTeam nalika 18 Oktober 2000. Maskapai ik diduweni dening Kementerian Keuangan Ceko (56.92%), Agen Konsolidasi Ceko (34.59%) lan institusi Ceko kang liya. Maskapai iki duweni 5,440 pegawai (nalika Maret 2007).

Destinasi[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Further Czech Airlines mengoperasikan 32 rute monopoly saka Bandar Udara Praha, kalebu telu rute domestik tumuju Brno, Ostrava lan Karlovy Vary, bebarengan karo rute tambahan saka kota-kota Slovakia, Košice, Žilina lan Bratislava. Nalika 32 rute kasebut ngetokake 40% saka total penerbangan lan amung nampung 30% kapasitas total. Nalika 27 rute liyane, ngetokake 40% rute penerbangan, maskapai ngadepi kompetisi langsung kar maskapai liya, wondene tumuju 7 rute utama eropa (Amsterdam, Barcelona, Kopenhagen, Madrid, Milan, Paris lan Roma) adepan langsung karo 2 kompetitor.

Perjanjian Codeshare[sunting | sunting sumber]

Sakliyane karo anggota aliansi SkyTeam lliyane, CSA nglakokake perjanjian codeshare karo maskapai kaya mengkene (April 2010):

Armada[sunting | sunting sumber]

Czech Airlines Airbus A321 mendarat di Bandar Udara Salzburg, Austria. (2007)
Czech Airlines ATR 72-202 lepas landas dari Bandar Udara Ruzyne, Republik Ceko. (2006)
Czech Airlines Boeing 737-500 mendarat di Bandar Udara Ruzyne, Republik Ceko. (2009)

Armada Czech Airlines terdiri dari pesawat sebagai berikut (28 April 2010):[5][6][7]

Armada CSA Czech Airlines
Pesawat Dalam
Armada
Pesanan Penumpang
(Bisnis/ekonomi)
Catatan
Airbus A319-100 8 7 135
Airbus A320-200 8 0 156
Airbus A321-200 2 0 218 (0/218)
ATR 42-300 1 0 47 Akan dipensiunkan
ATR 42-500 7 0 46 Disewa dari Air Contractors
OK-JFL diberi corak SkyTeam
ATR 72-202 4 0 64
Boeing 737-400 3 0 140 Akan dipensiunkan - pengurangan armada 2008-2012
Boeing 737-500 10 0 108 Akan dipensiunkan - Pengurangan armada 2008-2012
Total 48 7

Nalika 28 April 2010, umur rata-rata saka armada Czech Airlines yaiku 9.9 tahun[8].

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Czech_Airlines&oldid=836234"