Cosplay

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Cosplay nganggo kostum grup musik Malice Mizer
Cosplay ing distrik Harajuku, Tokyo

Cosplay (コスプレ Kosupure?) yaiku istilah basa Inggris gawéyan Jepang (wasei-eigo) kang asalé saka gabungan tembung "costume" (kostum) lan "play" (bermain). Cosplay berarti hobi nggunakaké pakaian karo aksesori lan rias wajah kayata kang dienggo tokoh-tokoh sajroné anime, manga, manhwa, dongeng, permainan video, penyanyi lan musisi idola, lan film kartun. Pelaku cosplay disebut cosplayer, ing kalangan penggemar, cosplayer uga disingkat minangka layer. Ing Jepang, peserta cosplay isa ditemoni sajroné acara kang dianakaké perkumpulan penggemar (dojin circle), kayata Comic Market, utawa nekani konser saka grup musik kang kanti genre visual kei. Penggemar cosplay kalebu cosplayer utawa ora cosplayer wis nyebar ing sekabehané penjuru dunya, yaiku Amerika, RRC, Eropa, Filipina, utawa Indonesia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Awit bagiyan kapindo tahun 1960-an, penggemar cerita lan film fiksi ilmiah ing Amerika Serikat kerep nganakaké konvensi fiksi ilmiah. Peserta konvensi gunakaké kostum kaya kang dienggo paraga-paraga film fiksi ilmiah kayata Star Trek. Budaya Amerika Serikat biyèn ngenal bentuk-bentuk pesta topèng (masquerade) kaya sajroné perayaan Haloween lan Paskah.[1]

Tradisi penyelenggaraan konvensi fiksi ilmiah nganti tekan Jepang nalika dekade 1970-an sajroné bentuk acara peragaan kostum (costume show).[2] Ing Jepang, peragaan "cosplay" pertama kali dianankaké tahun 1978 ing Ashinoko, Prefektur Kanagawa sajroné bentuk pesta topeng konvensi fiksi ilmiah Nihon SF Taikai ke-17. Kritikus fiksi ilmiah Mari Kotani nekani konvensi kanti gunakaké kostum kayata tokoh sajroné gambar sampul cerita A Fighting Man of Mars karya Edgar Rice Burroughs. Ora amung Mari Kotani neani Nihon SF Taikai sinambi ber-cosplay. Direktur perusahaan animasi Gainax, Yasuhiro Takeda gunakaké kostum tokoh Star Wars.[2]

Nalika wektu iku, peserta konvensi ngira Mari Kotani gunakaké kostum paraga manga Triton of the Sea karya Osamu Tezuka. Kotani déwé ora ngupaya mbantah, sanganti media massa kerep nulis kostum Triton of the Sea minangka kostum cosplay pertama kang dienggo ing Jepang. Seterusé, kontes cosplay didadékaké acara tetep awit Nihon SF Taikai ke-19 tahun 1980. Peserta gunakaké kostum Superman, Atom Boy, sarta tokoh sajroné Toki o Kakeru Shojo lan film Virus.[3] Sakliyane ing Comic Market, acara cosplay dadi selot kerep dianakaké sajroné acara pameran dojinshi lan pertemuan penggemar fiksi ilmiah ing Jepang.

Majalah anime ing Jepang sithik saka sithik mulai memuat berita babgan acara cosplay ing pameran lan penjualan terbitan dojinshi. Liputan gedhe-gedhenan pertama kali dilakukaké majalah Fanroad edisi perdana wulan Agustus 1980. Edisi kasebut gawé berita khusus babagan anané kelompok bocah enom kang disebut "Tominoko-zoku" ber-cosplay ing kawasan Harajuku kanti gunakaké kostum klambi mlaku Gundam. Kelompok "Tominoko-zoku" dikabarkaké ana manga tandingan kanggo Takenoko-zoku (kelompok bocahenom kanti pakeyan anèh kang waktu iku ngramèkaké kawasan Harajuku). Istilah "Tominoko-zoku" dijkuk saka jeneng sutradara film animasi Gundam, Yoshiyuki Tomino, lan sekaligus arupa parodi saka istilah Takenoko-zoku. Foto peserta cosplay kang joged-joged sinambi gunakaké kostum robot Gundam uga melu dimuat. Senajan sebenare artikel babagan Tominoko-zoku amung dimaksutake kanggo golek sensasi, artikel kasebut kaasil dadekake "cosplay" minangka istilah umum ing kalangan penggemar anime.

sakdurunge istilah cosplay digunakake dening media massa elektronik, asisten penyiar Minky Yasu wis kerep nglakokake cosplay. Kostum tokoh Minky Momo kerep digunakake Minky Yasu sajrone acara temu darat mami no RADI-karu communication kang disiarake dening Radio Tokai awit tahun 1984. Seteruse, acara radio kang pada mulai nganakake kontes cosplay. Saka tahun 1989 nganti 1995, ing tv asahi ditayangake ranking kostum cosplay kang lagi populer sajrone acara Hanakin Data Land.

Sekitar tahun 1985, hobi cosplay selot amba ing Jepang amerga cosplay wis dadi salah sijine hal kang gampang dilakukake. Nalika wektu iku kebetulan tokoh Kapten Tsubasa lagi populer, lan amung kanti kaus T-shirt pemain bola Kapten Tsubasa, wong wis isa "ber-cosplay". Kegiatan cosplay dikabarake mulai dadi kegiatan kelompok awit tahun 1986. Awit iku uga mulai ana fotografer amatir (disebut kamera-kozo) kang senang motret kegiatan cosplay.[4]

Cosplay ing Indonesia[sunting | sunting sumber]

Cosplayer yaiku wong kang gunakaké pakaian/kostum/cosplay. Akehe costume kang digunakan saka Jepang. Ing Indonesia langka banget ditemukake Cosplayer kang gunakaké pakaian saka komik jaba asia, pira-ppira migunakaké tipe eropa ananging amerga dijikuk saka manga/manwa ora saka komik jaba asia.

Perangan cosplay[sunting | sunting sumber]

Sacara umum cosplay dinilai pada. Ananging ora langsung sajroné pira-pira event kang kedadéyan ing Indonesia kerep dilakokaké pembagian/kategori cosplay[rujukan?]:

  • Cosplay anime/manga. Cosplay kang asale saka anime maupun manga. Biasanya manhwa kalebu didalamnya kalebu comic saka amerika.
  • Cosplay Game. Cosplay kang asalé utawa jikuk saka karakter ing Game.
  • Cosplay Tokusatsu. Cosplay kang asalé utawa jikuk saka karakter di film tokusatsu.
  • Cosplay Gothic. Cosplay yang asale utawa jikuk saka karakter kanti nuansa peteng utawa Gothic. Biasane digabung kantiLolita.
  • Cosplay Original. Cosplay kang benar-benar original ora ana ing anime, tokusatsu lan liyané. Utawa duwéni dasar kang pada kayata paraga game Kingdom heart contone: Sora (Kingdom Heart) ananging bentuke metalic (modern)

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Horibuchi, Seiji (Agustus 2006). Moeru Amerika: Beikokujin wa ikani shite MANGA o yomu yoni nattaka. Nikkei BP-sha. pp. 234. ISBN 4-8222-4528-4.
  2. ^ a b Takeda, Yasuhiro (April 2002). No-tenki tsushin: Evangelion o tsukutta otokotachi. Wani Books. pp. 102. ISBN 4-8470-1407-3.
  3. ^ Komatsu, Sakyo (Juni 1982). Komatsu Sakyo no SF Seminar. Shueisha-Shueisha Bunko. pp. 31.
  4. ^ Okada, Toshio (Juli 1998). "Dai-10-ko Kosupure-shi". Kokusai Otaku Daigaku: 1998-nen saizensen kara no kenkyu hokoku (1998 International Otaku University otakuology annual). Kobunsha. pp. 228-232. ISBN 4-3349-7182-2.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Cosplay ing Wikimedia Commons.

Cithakan:Subkultur Jepang

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cosplay&oldid=835621"