Cixi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ibusuri Cixi
慈禧太后
Perwalian 11 November 1861 - 15 November 1908
(&&&&&&&&&&&&&047.&&&&&047 taun, &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04 dina)
bersama Ci'an (1861-1881)
Didhisiki Sushun, Zaiyuan, Duanhua dan lima pejabat lain yang menjadi wali Kaisar Tongzhi
Pangganti Ibusuri Longyu dan Zaifeng sebagai wali Puyi
Garwa Kaisar Xianfeng
Isu
Kaisar Tongzhi
Asma anugerah
Singkat: Maharani Xiao-Qin Xian 孝欽顯皇后
Lengkap: Maharani Xiao-Qin Ci-Xi Duan-You Kang-Yi Zhao-Yu Zhuang-Cheng Shou-Gong Qin-Xian Chong-Xi Pei-Tian Xing-Sheng Xian 孝欽慈禧端佑康頤昭豫莊誠壽恭欽獻崇熙配天興聖顯皇后
Bapa Yehenara Huizheng
Ibu Putri Fucha
Miyos 29 November 1835
Tilar donya 15 November 1908 (umur 72)
Beijing, Dinasti Qing

Ibusuri Cixi (Hanzi: 慈禧太后;pinyin: Cíxǐ Tàihòu; Wade-Giles: Tz'u-Hsi T'ai-hou) (29 November 183515 November 1908), umumipun dipuntèpang ing Tiongkok dados Ibusuri Barat (Cithakan:Lang-zh), inggih punika istri Kaisar Xianfeng saking klan Yehenara Manchu. Sami kaliyan Ibusuri Timur (Ci'an), piyambakipun mèrintah saking balik tirai sesaat saksampunè wafatipun Kaisar Xianfeng. Cixi asalipun saking kéluarga Manchu ingkang sèderhana. ing dintèn punapa piyambakipun kapilih dados selir Kaisar Xianfeng. Cixi nglahirakén bocah lanang-lanang sakdéréngipun kèmatian kaisar. Piyambakipun njatuhakèn menteri-menteri ingkang dipuntunjuk dèning kaisar, lajéng merintah saking balik tirai mènika asma putranipun, Kaisar Tongzhi. Ing taun 1875, kematian nuntut nyawa Tongzhi. Cixi lajeng nunjuk keponakanipun Guangxu dados kaisar. Piyambakipun berkuasa ing Cina ngantos 47 taun saking taun 1861 ngantos kematianipun ing taun 1908.

Sang ibusuri inggih punika pemimpin konservatif ingkang nolak nerapaken model pemerintahan Barat. Piyambakipun nentang pandangan reformis ngenai pemerintahan, menika ngantos nempataken Guangxu ing tahanan gruya amargi ndukung ing reformis. ananging, Cixi tasih ndukung modernisasi teknologi lan militer Cina. Sejarawan Kuomintang lan Komunis nggambaraken dados tiyang despot lan penjahat ingkang gadahi tanggel jawab atas jatuhe Dinasti Qing. Sejarawan sanes ngendikan menawi piyambakipun inggih punika "kambing hitam"[1] saking prekawis ing jawi kabetahanipun.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Potret Cixi sebagai selir

Kauripan wiwit Cixi tasih mboten gamblang, ananging katah biografi ngklaim menawi piyambakipun menika putri saking pejabat Manchu ingkang asmanipun Huizheng (Cithakan:Lang-zh) saking klan Yehenara Manchu, lan istrinipun, ing menika bagian saking klan Fucha (Cithakan:Lang-zh) Manchu. Huizheng menika gubernur provinsi Anhui.

Cixi lahir ing tanggal 29 November 1835 kaliyan asma "Lan Kueu" (Anggrek Kecil), utawi "Yu Lan". Wonten katah kisah ngenai latar belakang Cixi ingkang mboten catatan sejarah. Ing cariyos ingkang paling populer, Cixi asalipun saking salah satunggaling saking sekawan panggenan menika: wilayah Yangtze; Changzhi, Shanxi (versipunika nyatakaken bahwa Cixi adalah suku Han yang diadopsi oleh keluarga Manchu); Suiyuan (kini Hohhot), Mongolia Dalam; lan Beijing.[2] Secara umum dipunyakini menika piyambakipun nghabisaken kauripan wiwitanipun ing provinsi Anhui sakderengipun pindah ing Beijing. Miturut biografi, ayahipun dipunpecat saking kepegawaian negeri taun 1853, kalih taun saksampune Cixi mlebet Kota Terlarang, amargi mboten melawan Pemberontakan Taiping ing Anhui lan ninggalaken tugasipun.[3] Pinten-pinten biografi ngklaim menawi ayahipun dipancung amargi kejahatanipun. Ing September 1851, Cixi nderek ing seleksi selir Kaisar Xianfeng sami suwidak perempuan Manchu sanesipun. Piyambakipun salah satunggaling ingkang beja . Ing taun 1855, Putri Yehenara (nama Cixi ketika memasuki Kota Terlarang) sampun ngandut, lan ing 27 April 1856 nglahiraken Tongzhi, ISBN 0-470-84881-2.</ref> Berkat kelahiran putra menika, pangkat Cixi ing keseliran lajeng ningkat.[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Woo (2002)
  2. ^ "传奇一生:揭开慈禧太后扑朔迷离的身世之谜(图) Membongkar misteri Kehidupan Cixi". Caijing. http://www.ce.cn/xwzx/gnsz/gdxw/200804/29/t20080429_15316714.shtml. Retrieved 2008-04-29.
  3. ^ Chung, S.F, The Much Maligned Empress Dowager, hal. 3.
  4. ^ Laidler, Keith (2003), "The Last Empress" (hal. 58), John Wiley & Sons Inc., ISBN 0-470-84881-2.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Artikel bagus

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cixi&oldid=835724"