Charles Wesley

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Charles Wesley
Lair 18 Desember 1707
Epworth, Lincolnshire, Inggris
Tilar donya 29 Maret 1788 (umur 80)
London, Inggris
Kabangsan Inggris
Pendhidhikan Sekolah Westminster lan Christ Church, Oxford
Agama Kristen (Anglikan; lan uga Metodis)
Garwa Sarah Wesley (née Gwynne)
Wong tuwa Samuel & Susanna Wesley

Charles Wesley bebarengan karo seduluré John Wesley iku pangadeg gerakan metodis.[1][2][3][4][5][6] Gerakan iki banjur nrembaka dadi gréja metodis sing isih bisa bertahan tekan saiki merga perjuwangan kaloro sedulur Wesley iki.[1][7][8] Kaloroné arupa pendhéta ing gréja metodis.[1][3] Tekan saiki, gréja metodis arupa gréja paling gedhé kaloro ing Amérika lan arupa klompok protèstan paling indhepèndhen ing Britania Raya.[3]

Babad slira cekak[sunting | sunting sumber]

Charles Wesley (lair ing Epworth, Lincolnshire, Inggris, 18 Desember 1707 – tilar donya ing London, Inggris, 29 Maret 1788 kanthi umur80 taun) iku pamimpin gerakan metodis ing Inggris, anaké pendhéta gréja Anglikan lan penyair Samuel Wesley, arupa adhi kandhungé pendhéta gréja Metodis John Wesley lan pendhéta gréja Anglikan Samuel Wesley, lan arupa bapané musisi Samuel Wesley, lan simbah kakungé musisi Samuel Sebastian Wesley.[1][3][9]

Ajaran[sunting | sunting sumber]

Ajaran téologi Wesley asifat Arminian, sing duwé keyakinan yèn Calvinisme lan pandhangan-pandhangané ngenani pilihan predestinasi arupa sawijining langkah kapisah saka Antinomianisme.[3] Ciri Arminianisme Wesley sadulur iki marakaké kapisah saka tokoh gedhé liya kabangkitan evangelis nalika taun 1740, yaiku George Whitefield (1714-1770), sing arupa salah siji sahabat lama saka Klompok Suci.[3] Whitefield dadi pambéla kuwat téologi Gréja Reformasi lan bertahan ing sangisoré payung Gréja Inggris, sarta ora kepéngin nggabung karo Gerakan Metodis.[3]

Warisan[sunting | sunting sumber]

Hymne-hymne[sunting | sunting sumber]

Sakwéné kariré, Charles Wesley mublikasikaké nem èwu hymne, sapérangan ing antarané[1][10]:

Greja Metodis[sunting | sunting sumber]

Wesley sadulur ngumpulaké jemaaté jroning himpunan-himpunan sing ngadeg ing sisihé gréja-gréja lokal.[1] Senajan mangkono, gréja Anglikan duwé sikap mungsuhi saéngga akiré misahaké dhiri lan ngadegaké gréja Metodis.[1][11]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Lane,Tonny. 2005. Runtut Pijar Sejarah Pemikiran Kristiani. Jakarta:BPK Gunung Mulia. ISBN 979-9290-92-9. Hlm. 181-184.
  2. ^ Thomas van den End. Harta Dalam Bejana. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 2009. Hlm. 237-239.
  3. ^ a b c d e f g (id) Michael Collins & Matthew A. Price. Millenium The Story of Christianity: Menelusuri Jejak Kristianitas. Yogyakarta: Kanisius, 2006. Hlm. 164-166.
  4. ^ H. Berkhof, H. Enklaar. Sejarah Gereja. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 1993. Hlm. 251-253.
  5. ^ Jan S. Aritonang. Berbagai Aliran di dalam dan di sekitar Gereja. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 1995. Hlm. 145-165.
  6. ^ C. De. Jonge. Pembimbing ke dalam Sejarah Gereja. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 2009. Hlm. 78-82.
  7. ^ (en) Jean Comby with Diarmaid MacCulloch. How to Read Church History Vol. 2 From the Reformation to the present day. New York: Crossroad, 1989. Pg. 87-88.
  8. ^ (en) Williston Walker. A History of The Christian Church. New York: Charles Scribner's Sons, 1946. Pg. 509-517.
  9. ^ (en) Abbey, Charles J. (1892) Religious thought in old English verse, London: Sampson Low, Marston, 456p., ISBN (?) 0-7905-4361-3. Pg. 134-136.
  10. ^ (en) "Tyson, John R. Assist Me to Proclaim: The Life and Hymns of Charles Wesley. Grand Rapids: Wm. B. Eerdmans and Göttingen: Edition Ruprecht 2007, ISBN 978-3-7675-3052-2 DOI 10.2364/3320751449. Pg. 78-80.
  11. ^ (en) Tyson, John R. (Ed.) (2000) Charles Wesley: a reader, Oxford: Oxford University Press, 519 p., ISBN 0-19-513485-0. Pg. 134-135.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis

Cithakan:Methodism footer

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Charles_Wesley&oldid=836770"