Charles Greeley Abbot

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Charles Greeley Abbot
Dr. Charles Greeley Abbot
Dr. Charles Greeley Abbot
Miyos 31 Mei 1872
Wilton, New Hampshire, United States[1]
Tilar donya 17 Desember 1973 (umur 101)
Maryland, United States
Kabangsan American
Bidhang astrophysics
Notable awards Henry Draper Medal (1910)
Rumford Prize (1915)

Charles Greeley Abbot inggih punika salah satunggaling astronom ingkang miyos wonten ing tanggal 31 Mei 1872 lan seda ing taun 1973. Piyambakipun ugi minangka panaliti astrofisik saking Amerika Serikat lan minangka sekretaris ingkang kaping gangsal saking Smithsonian Institution, ingkang njabat saking taun 1928 ngantos taun 1944.[1]

Abbot medal saking dados direktur ing Smithsonian Astrophysical Observatory, kanggé dados asisten sekretaris lan lajeng dados sekretaris ing Smithsonian Institution ing sadangunipun pakaryanipun. Minangka tokoh ahli astrofisika, piyambakipun inggih nliti konstanta saking srengenge. Panaliten ingkang langsung dipunpandhegani déning piyambakipun inggih dipunlampahaken kanggé manggihaken tombol surya kompir, boiler surya, lan produk - produk sanesipun ingkang bab ngginakaken energi surya ingkang sampun dipunpatenaken.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Charles Greely Abbot inggih miyos wonten ing Wilton, New Hampshire.[1] Tiyang sepuhipun inggih namung gadhah padamelan dados tani lan piyambakipun inggih minangka putra paling alit saking sekawan sedherekipun. Minangka satunggaling lare enem ingkang gadhah bakat ingkang kathah, piyambakipun lajeng mbangun lan nyipta kathah perkawis, kados ndamel alat kanggé ndandosi alat ingkang risak, roda toya kangge nguripaken pompa, lan ugi damel pit onthel. Piyambakipun mandheg anggènipun sekoah ing yuswa 13 taun lan lajeng dados tukang kayu. Kalih taun salajengipun piyambakipun lajeng saged sekolah malih ing tingkat SMA. Piyambakipun ugi mlebet sekolah Phillips Andover Academy.

Ing taun 1895, piyambakipun pikantuk gelar Master of Science ing bidhang fisika.[1][2] Abbot lajeng kepanggih kaliyan Samuel P. Langley wonten ing kampus MIT nalika Langely nembe sowan kangge pados asisten. Lajeng ing taun punika ugi, piyambakipun lajeng saged makarya minangka pembantu ing Smithsonian Astrophysical Observatory.[1][3]

Padamelanipun[sunting | sunting sumber]

Abbot miwiti padamelanipun wonten ing panaliten bab astrofisika kanthi pokok kajianipun wonten ing radiasi srengenge saderengipun nerasaken kangge metakake pola siklik ingkang dipunpanggihaken wonten ing variasi srengenge. Kanthi wontenipun panaliten punika, piyambakipun gadhah pangangkah kangge nglacak konstanta surya supados saged damel prediksi pola cuaca. Piyambakipun pitados bilih srengenge inggh punika satunggaling lintang variabel ingkang kenging efek cuaca ing bumi, ingkang lajeng nuwuhaken kathah kritikan ing jamanipun. Piyambakipun ugi nindakaken kerja lapangan ing Smithsonian Institution ingkang dipunbangun nalika masa jabatanipun minangka direktur ing SAO, Observatorium Lick lan wonten ing Gunung Wilson Observatory, Wonten ing Observatorium Lick piyambakipun makarya sesarengan kaliyan W.W. Campbell. Kangge ngicalaken kathah kritikan ingkang medal, lajeng Abbot ngginakaken balon kanthi pyrheliometer ingkang dipuninstal wonten ing bab pengukuran. Abbot inggih punika ilmuwan ingkang sepisan saking Amerika ingkang nindakaken panaliten punika, kanthi asilipun balon saged dumugi langkung saking 25 kilometer.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e "Charles Greely Abbott, 1872-1973". Smithsonian History. Smithsonian Institution Archives. http://siarchives.si.edu/history/charles-greely-abbott. Retrieved 11 April 2012.
  2. ^ Warner, Deborah Jean (1975). "Biographical Memoirs: Charles Greeley Abbot". The American Philosophical Society Year Book 1975. The American Philosophical Society. pp. 111–116. http://siarchives.si.edu/collections/siris_sic_3703. Retrieved 11 April 2012.
  3. ^ "Abbot Becomes Director of SAO". Institutional History Division. Smithsonian Institution Archives. http://siarchives.si.edu/collections/siris_sic_2375. Retrieved 11 April 2012.