Cassiopeia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
CASSIOPEIA

Peta Cassiopeia
Daftar lintang ing Cassiopeia
Cekakan Cas
Genitif Cassiopeiae
Asensio rekta 1
Deklinasi +60
Area 598 derajad pesagi (#25th)
Lintang utama 5
Lintang
Bayer/Flamsteed
53
Lintang
mawa planèt
5
Lintang padhang 4
Lintang cedhak 7
Lintang paling padhang α Cas (Schedar) (2.15m)
Lintang paling cedhak η Cas (Achird) ( tc)
Obyèk Messier 2
Udan météor Perseids
Rasi lintang
sing wewatesan
Camelopardalis
Cepheus
Lacerta
Andromeda
Perseus
Katon antara lintang +90° lan −20°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi November.
Photographed Oct. 1st, 2004 from near N41° W73° by Randal J.

Cassiopeia inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang padhang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor.[1] Centaurus inggih kalebet salah satunggaling rasi lintang ingkang mlebet wonten ing kempalan 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar déning astronom saking Walanda, inggih punika Ptolemy ing abad kaping kalih, lan salajengipun mlebet salah satunggal saking 88 rasi lintang modhern. Ing mitos Yunani. Cassiopeia nggambaraken ratu Cassiopeia ingkang wonten ing mitos raja Ethiopia. Cassiopeia badhe paling gampil dipuntingali mbentuk aksara 'W', ingkang kasusun saking gangsal lintang ingkang padhang. Cassiopeia inggih dipunkiteri dening rasi lintang sanesipun inggih punika rasi lintang Andromeda ing sisih kidul, Perseus ing sisih kidul radi wetan, lan Cepheus ing sisih lor. Rasi lintang punika inggih kosok wangsulipun Big Dipper, lan saking garis lintang lor saged dipuntingali kanthi cetha ing purwakaning sasi Nopember.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Cassiopeia gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 598 drajat persegi lan ngewrat tigang lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang ing antawispun +90° lan -20° saha badhé ketingal paling saé menawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi [Nopember]]. Rasi lintang punika gadhah sekawan lintang kanthi magnitudo sedayanipun langkung padhang saking tigang magnitudo, ingkang punika mratandhakaken bilih lintang - lintang punika saged dipuntingali kanthi mripat langsung. Déné lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang punika inggih kados mekaten:

  • Beta Cassiopeiae utawi ugi dipunsebat Caph (palem) inggih punika ngewrat cahya raksasa jene ngantos pethak ingkang gadhah magnitudo 2,28, ingkang kedhaptar minangka tipe variabel Delta Scuti. Lintang punika gadhah ukuran kembar kados srengenge lan langkung padhang ping 28. Lintang punika tebihipun 54 taun cahya saking bumi.
  • Alpha Cassiopeiae utawi dipunsebat ugi Shedir utawi Shedar inggih punika lintang ingkang gadhah magnitudo 2,25 lan minangka lintang ingkang paling padhang nomer kalih ing rasi lintang Cassiopeiae. Lintang punika inggih gadhah cahya raksasa oranye ingkang padhang ipun langkung padhang ping 500 tinimbang srengenge. Lintng Alpha Cassiopeiae tebihipun kirang langkung 229 taun cahya saking bumi.
  • Gamma Cassiopeiae inggih punika lintang pusat saking rasi lintang Cassiopeiae. Lintan punika kalebet variabel lintang ingkang aktip anggenipun erupsi. Lintang punika botten gadhah nama tradhisional ing basa Latin utawi Arab, ananging ing Cina lintang punika dipunsebat Tsih.
  • Delta Cassiopeiae, ugi dipunmangertosi minangka Ksora utawi Ruchbah (dhengkul), inggih punika lintang binar ekliptika ingkang tebihipun 99 taun cahya lan gadhah variasi magnitudo ing antawisipun 2,68 lan 2,71.[2]
  • Epsilon Cassiopeiae ugi dipunsebat Segin, inggih punika satunggaling cahya raksasa biru ngantos pethak ingkang tebihipun kirang langkung 442 taun cahya saking bumi. Lintang punika gadhah cahya ingakng langkung bening tinimbang srengenge ping 720.
  • Rho Cassiopeiae lan V509 Cassiopeiae inggih punika lintang ingkang ingkang paling bening ingkang saged dipuntingali kanthi mripat langsung ing galaksi punika.
  • Eta Cassiopeiae inggih punika lintang binar ingkang ngewrat cahya kurcaci jene ingkang meh sami kaliyan srengenge wujudipun lan ngewrat cahya oranye ugi.

Objek Langit Lebet[sunting | sunting sumber]

Amargi rasi lintang punika mapan wonten ing galaksi Bima Sakti, mila Cassiopeia ngewrat objek langit lebet ingkang kathah. Kalih obejek Messier, inggih punika M52 (NGC 7654) lan M103 (NGC 581), inggih mapan wonten ing rasi lintang Cassiopeia punika. Kekalihipun inggih kalebet kluster kebikak. M52 inggih ngewrat kirang langkung 100 lintang lan tebihipun inggih 5200 taun cahya saking bumi. Déné M103 inggih langkung miskin tinimbang M52, ingkang namung ngewrat 25 lintang ing lebetipun lan tebihipun inggih punika 8200 taun cahya saking bumi.[2] Cassiopeia taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Perseus sesarengan kaliyan rasi lintang Cepheus, Andromeda, Perseus, Pegasus, Cetus, Auriga, Lacerta lan Triangulum. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang wonten ing sak kiteripun Cassiopeiae inggih punika rasi lintang Camelopardalis, Cepheus, Lacerta, Andromeda lan Perseus.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Cassiopeia(dipunundhuh tanggal 23 Pebruari 2013)
  2. ^ a b Ridpath & Tirion 2001, hlm. 106-108.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cassiopeia&oldid=836937"