Carlos Menem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Carlos Saúl Menem
Carlos Menem

Senator Nasional
untuk La Rioja
Isih Mengku jabatan
Miwiti Mengku jabatan 
10 Desember 2005
Bebarengan karo Ada Maza
Teresita Quintela
Pejabat sadurungé Eduardo Menem

Presiden Argentina ke-48
periode 2
Mangsa jabatan
8 Juli 19959 Desember 1999
Pejabat sadurungé kapilih malih
Pengganti Fernando de la Rúa

Presiden Argentina ke-48
periode 1
Mangsa jabatan
8 Juli 19897 Juli 1995
Pejabat sadurungé Raul Alfonsín
Pengganti kapilih malih

Gubernur La Rioja
Masa jabatan ke-3
Mangsa jabatan
10 Desember 19877 Juli 1989
Pejabat sadurungé dipilih kembali
Pengganti Bernabé Arnaudo

Gubernur La Rioja
Masa jabatan ke-2
Mangsa jabatan
10 Desember 19839 Desember 1987
Pejabat sadurungé Military Junta
Pengganti dipilih kembali

Gubernur La Rioja
Masa jabatan ke-1
Mangsa jabatan
25 Mei 197324 Maret 1976
Pejabat sadurungé Military Junta
Pengganti Military Junta

Lair 2 Juli 1930 (umur 84)
Anillaco, La Rioja
Kabangsan Argentina
Partai pulitik Justicialist
Pasangan Zulema Yoma (1966-91) (cerai)
Cecilia Bolocco (2001-07) (cerai)
Relasi Saúl Menem
Mohibe Akil
Anak Zulema Menem
Carlos Saúl Facundo Menem
Carlos Nair Menem
Máximo Saúl Menem
Profèsi Pengacara
Agama Katolik Roma (miyos minangka Muslim)
Tapak asma Carlos Menem's signature

Carlos Saúl Menem (lair ing Anillaco, La Rioja, 2 Juli 1930; umur 84 taun) inggih punika Presiden Argentina wiwit 8 Juli 1989 dumugi 10 Desember 1999 kangge Partai Justisialis (Peronis).[1]

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Piyambakipun miyos saking kulawarga Muslim Saúl Menem lan Mohibe Akil, satunggaling imigran Suriah ing kutha alit Anillaco, ing provinsi La Rioja. Piyambakipun sinau kanggé dados pangacara wonten ing Universitas Córdoba piyambakipun dados pendukung Juan Perón. Menem kampanye kanggé tahanan politik lan dipuntahan nalika taun 1957 amargi ndukung aksi kekerasan nglawan kediktatoran Aramburu.

Èwadèn èpiyambakipun mlebet Katolik, ikatanipun kaliyan tanah air tiyang sepuhipun tetep kuat. Wonten ing taun 1964 piyambakipun tindak dhateng Suriah lan wonten ing mrika piyambakipun kapanggih kaliyan Zulema Fátima Yoma, tiyang keturunan Suriah-Argentina. Kekalihipun palakrama ing taun 1966. Menem ugi dados presiden kangge Asosiasi keturunan Suriah-Lebanon ing La Rioja.[2]

Menem pisahan kaliyan Zulema Yoma taun 1991. Putranipun ingkang ama Zulema María Eva Menem nindakaken peran minangka Ibu Negara wonten ing adicara-adicara resmi kanggé sisa masa jabatan kepresidenan bapakipun. Wonten ing taun 1995, putranipun, Carlos Saúl Facundo Menem Yoma sèda wonten ing kacilakan helikopter. Èwadènè kadadosan punika dipunnyatakaken minangka kacilakan, kathah tiyang ingkang pitados bilih punika minangka rajapejah politik. Wonten ing Mei 2001, Menem palakrama kaliyan model asal Chili ingkang nama Cecilia Bolocco (Miss Universe 1987) ingkang langkung enèm 35 taun.

Karier politik[sunting | sunting sumber]

Menem kapilih dados gubernur La Rioja taun 1973, sawijining posisi penting damel piyambakipun dipunsoroti sasampun lengseripun Presiden Isabel Martínez de Perón rikala Maret 1976. Piyambakipun dipunkunjara dèning junta militer ing Tandil, Buenos Aires, dumugi 1981. Nalika Oktober 1983, kanthi lengseripun pamarentahan militer, Menem kapilih mali minangka Gubernur La Rioja.

Presiden[sunting | sunting sumber]

Menem ingkang kampanye minangka satunggaling pemberontak wonten ing partainipun piyambak lan menangaken pamilihan pendahuluan. Taun 1989 piyambakipun kapilih dados presiden, nggantosaken Raúl Alfonsín. Kampanyenipun ingkang kapusataken wonten ing janji-janji kabur arupi revolusi produktif lan salariazo (jargon kangge minggahaken gaji ingkang ageng), ingkang katujokaken dhateng kelas pekerja, pendukung tradisional Partai Peronis.[3]

Piyambakipun minggah tahta ing tengah-tengah krisis ekonomi ageng ingkang dipuntandhani dening hiperinflasi dln resesi. Sasampunipun sarangken upaya ingkang gagal, Menteri Keuangan Domingo Cavallo nepangaken sarangken pembaruan lan ngiket nilai peso Argentina kaliyan dolar Amerika. Swastanisasi parusahan-parusahan pelayanan umum kalebet parusahan minyak, kantor pos, telepon, gas, listrik lan parusahan toya) lan arus dana investasi asing langsung ingkang ageng-agengan ingkang nulung ngendhalikaken inflasi (saking 5.000% setunggal taun wonten ing pungkasaning 1980-an dumugi praktis nol nalika wiwitan 1990-an) lan kangge ngewahi ekonomi, ananging sedaya punika kedah dipunbayar kaliyan tingkat pengangguran ingkang lumayan ageng. Taun 1991 piyambakipun mbiyangun pasaran bebas Mercosur. Kasuksesan Menem kangge nambali kahanan ekonomi ndadosaken negara punika salh satunggaling pelaku paling sae wonten ing Amerika Latin. Wiwit taun 199- dumugi 1994, PDB ningkat kanthi rekor 35% [4] ingkang nulung piyambakipun kapilih malih wonten ing jabatan kapresidenan kanthi mayoritas ageng.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Didhisiki déning:
Raúl Alfonsín
Presiden Argentina
19891999
Diganti déning:
Fernando de la Rúa


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Carlos_Menem&oldid=846080"