Carl Ludwig Blume

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Karl Ludwig Ritter von Blume (Braunschweig, Jerman, 29 Juni 1789 - 3 Februari 1862) iku botaniwan Jerman-Belanda. Kadhangkala jenengé ditulis nganggo versi Walanda Karel Lodewijk Blume. Tembung "Ritter" iku gelar bangsawan sing bisa dipadhakaké karo "Knight" jroning budaya Anglo-Sakson.

Senadyan nduwèni kabangsan Jerman, mèh kabèh karier ilmiahé digarap ing negara Walanda lan Hindhia Walanda (saiki Indonesia). Puncak kariré yakuwi nalika dadi direktur Rijksherbarium (herbarium krajaan) ing Leiden.

Sumbangan paling wigati yakuwi kajian sing diayahi tim-é tumrap flora Asia Kidul-wétan, utamané ing Jawa. Dhèwèké iku wakil (deputi) direktur Kebun Botani Bogor wiwit taun 1823 nganti 1826. Blume dhéwé tugas ing Bogor wiwit taun 1818 nganti 1827.

Samulihé saka Hindhia-Walanda dhèwèké dianugerahi gelar bangsawan "ritter" ("ksatria") saka Krajaan Walanda.

Jenengé diabadèkaké dadi jeneng siji jurnal botani "Blumea".

Kodhe "Blume" (tanpa titik ing mburi!) ing mburi jeneng ilmiah iku kodhe otorisasi kanggo botaniwan iki.

Publikasi wigati[sunting | sunting sumber]

Sampul salah satu buku tentang anggrek karya Blume
  • Carl Ludwig Blume:Bijdragen tot de flora van Nederlandsch Indië …1825-827Botanicus
  • Carl Ludwig Blume: Enumeratio plantarum Javae et insularum adjacentium. 1827-1828.
  • Carl Ludwig Blume, J. B. Fischer: Flora Javae nec non insularum adjacentium …. 1828-185.
  • Carl Ludwig Blume: Rumphia, sive commentationes botanicae imprimis de plantis Indiae orientalis … 1836-1849 (4 volumes with 170 illustrations)
  • Carl Ludwig Blume: 'Musem botanicum lugduno-batavum ….1849-1857.Botanicus

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Carl_Ludwig_Blume&oldid=822443"