Candhi Plaosan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Salah sawijining candhi Budha kembar utama Plaosan Lor, ing Kecamatan Prambanan, Klaten, Jawa Tengah saka dinasti Sailendra abad ke-9 zaman Kerajaan Mataram Kuno.

Candhi Plaosan yaiku sebutan kanggo komplèks candhi kang manggon ing Dukuh Plaosan, Desa Bugisan, Kecamatan Prambanan, Kabupaten Klaten, Provinsi Jawa Tengah, Indonesia. Candhi iki kira-kira 1 kilometer menyang arah timur-laut saka Candhi Sewu atawa Candhi Prambanan. Onone kemuncak stupa, arca Buddha, saha candhi-candhi perwara (pendamping/kecil) kang bentukané stupa nandaaké menawa candhi-candhi kasebut kagolong candhi Buddha. Komplèks iki dibangun abad ke-9 dening Raja Rakai Pikatan lan Sri Kahulunan ing zaman Kerajaan Medang, utawa saha dikenal kanthi jeneng Kerajaan Mataram Kuno, kanggo bukti katresnanan Rakai Pitakan marang Pramudya Wardhani[1] . .

Candhi Plaosan iki nduwèni kaunikan dibandingake candhi liyanè, kayata: kaloro candhi kang kembar lan dasaran èmper kang alus. Candhi iki uga ono figur Vajrapani, Amitbha, lan Prajnaparamitha [2] . sakliyane iki, emper candi Plaosan luwih alus menawa dibandingake karo candi-candi liya kang dibangun ing masa kang pada. Hal kasebut salajenge munculake anggapan Candi Plaosan biyen difungsiake kanggo papan penyimpanan naskah-naskah kanonik gone para Pendeta Budha[3] .

Candhi Plaosan Lor[sunting | sunting sumber]

Candhi Plaosan Lor kang dumunung ing sisih lor wetan Candhi Prambanan

Candhi Plaosan Lor nduwè 2 candhi utama kang duwur è 21 meter. Dawané témbok sing nglilingi candhi iku 50 mèter lan ambané 14 mèter.Ing témbok iku ana gambar Bodhisattva, Kinnara lan dewi-dewi[4] .

Candhi Plaosan Kidul[sunting | sunting sumber]

Candhi Plaosan Kidul ono ing sak kidulè Candhi Plaosan Lor, kapisah saka dalan gedhè. Candhi utama ing candi Plaosan Kidul iki namung sisa runtuhanè. sing isih ngadheg namung candhi perwara[5] .

Deleng Uga[sunting | sunting sumber]

Lokasi[sunting | sunting sumber]



Pranala Njobo[sunting | sunting sumber]

Candi Plaosan

cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) www.jogjatrip.com :CANDI PLAOSAN (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)
  2. ^ (id) www.yogyes.com:CANDI PLAOSAN - Candi Kembar di Yogyakarta (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)
  3. ^ (id) Plaosan, Candi Kembar yang Menakjubkan (diunduh tanggal 13 februari 2013 )
  4. ^ (id) www.candidiy.tripod.com: CANDI PLAOSAN (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)
  5. ^ (id) www.candi.pnri.go.id :CANDI PLAOSAN (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Candhi_Plaosan&oldid=834579"