Candhi Pawon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Candhi Pawon
Pawon.jpg
Pojok kulo laut Candhi Pawon.
Candhi Pawon is located in Topografi Jawa
{{{alt}}}
Lokasi dalam Topografi Jawa
Informasi Bangunan
Dumunung Kabupaten Magelang, Jawa Tengah.
Negara Indonesia
Koordinat 7°36′22″S 110°13′10″E / 7.60611°S 110.21953°E / -7.60611; 110.21953Koordinat: 7°36′22″S 110°13′10″E / 7.60611°S 110.21953°E / -7.60611; 110.21953
Klien Sailendra
Rampungan Wiwit abad ka-9
Jinis Candi Jawatengahan


Candhi Pawon

Candhi Pawon iku candhi kang manggon ing antarané Candhi Barabudhur lan Candhi Mendut. Yaiku, 1750 mèter saka Barabudhur lan 1150 meter saka Candhi Mendut. Candhi iki wiwit dipugar ing tahun 1903. Durung ana sing bisa mesthekake ngapa kok jenengé Pawon.

J.G. de Casparis ngira-ira yèn Pawon iku saka basa Jawa Awu lan éntuk ater-ater (awalan) pa lan panambang (akhiran) an kang ngrujuk teges panggonan awu. Mula saka kuwi, arkeolog iki nganggep candhi iki mbiyèné kanggo ngobong jisim (mayit) dadi awu. Yèn dideleng saka panggonané, candhi iki ana ing désa Brojonalan (Brajanalan) kang bisa dirujuk ing basa Sansekerta vajra kang tegesé bledhèg lan anala sing artiné geni.

Ing njero candhi ora ditemokaké reca. Sing bisa digatekaké ing candhi iki yaiku ukiran-ukirané. Ing tembok njaba ana relief wit Kalpataru kang diapit pundhi-pundhi lan kinara-kinari (makhluk kahyangan, sirahé manungsa awaké manuk).

Galeri[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Candhi_Pawon&oldid=878384"