Burgundian

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Burgundian (Latin: Burgundiōnes; Old Norse: Burgundar; Old English: Burgendas, Yunani: Βούργουνδοι) yaiku salah sawijining wong-wong saka suku Jermanik Wétan sing menawa wis nglakoké émigrasi saka daratan Skandinavia menyang pulo Bornholm, uga bisa diarani saka papan panggonané sing suwé ing Old Norse utawa Burgundarholmr (Pulo Burgundi) banjur lagi menyang dharatan Éropah.

Kekaisaran Romawi nalika masané Kaisar Hadrianus, nuduhaké papan panggonan klompok Burgundian Jerman, banjur mapan ana ing dhaerah Viadua (Oder) lan (Vistula)salah sawijining kali ing (Polandia)

.

Jeneng[sunting | sunting sumber]

Jeneng Burgundi wiwit tetep kahubung karo daerah Prancis sing wis modern. Jeneng iki disandang karo suku bangsa iki lewat sejarah. Antarané abad ke-6 lan ke-20, ana bates-bates lan koneksi politik daerah iki sing kerep gonta-ganti, ora ana siji-sijio perubahan-perubahan sing duwé hubungan karo Burgundi asliné. Burgundi jeneng sing digunaké ing kene lan umumé digunaké karo penulis Inggris kanggo ngrujuk karo Burgundiones yaiku formasi sing luwih cepet ngacu karo penduduk wilayah Burgundi, mulane wong-wongé disebut Burgundiones. Keturunanné saka Burgundisaiki isih ditemuké mapan ana ing antarane Swiss barat lan Prancis.

Sejarahé[sunting | sunting sumber]

Papan dunungé Pulo Bornhold

Masa Tribal[sunting | sunting sumber]

Tradisi Burgundian saka daerah asalé Skandinavia ditemuké saka bukti jeneng lan bukti arkeologi (Stjerna) sing mertimbangké akeh tradisine [1]. Mungkin Skandinavia ana ing njaba sumber-sumber sejarah Romawi awal, Tacitus (cuma nyebutkan salah sawijining suku Skandinavia, para Suiones), sumber Romawi liyané ora nyebutke ing ngendi asal e Burgundi, sarta referensi Romawi pertama ngamot informasi yen bangsa iki ana ing sisi wetan Kali Rhein [2]. Sak liyane kuwi sumber Romawi awal nganggap kuwi cuman suku liyané saka Jermanik Wétan.

Ana sumber Þorsteins saga Víkingssonar [3], Veseti netepke ing pulau utawa bonggol, sing disebut Borgund, yaiku Bornholm. Terjemahan Alfred sing Agung tentang Orosius nggunake jeneng Burgenda. Penyair awal mitologi negeske saka sumber awal abad pertengahan, Vita Sigismundi, kabeh mau tetep nyekel tradisi lisan bab asal Skandinavia [4]

Watara taun 250, populasi Bornholm ing (pulo Burgundi) sebagian gedhé ilang saka pulau kuwi. Wong-wongé pada ora nganggo kuburan maneh, tapi ana sing isih nganggo kuburan. [5]

Sakwisé patang puluh taun, Burgundi metu maneh. Bar narik pasukanné perang musuh Alaric I saka bangsa Viking taun 406-408, suku-suku ana ing sisih lor nyeberang Kali Rhine lan memasuki Kekaisaran ing Völkerwanderung, utawa milih migrasi Jermanik. Suku-suku sing nglakoké tindakan kuwi yaiku suku Alan, Vandal, Suevi, lan mungkin Burgundi. Burgundi migrasi saka kulon lan netep ing Lembah Rhine. Bagian liyané saka Burgundi tetep tinggal mapan ana ing wilayahé, ana sing milih uga dadi tentarané Attila saka Hun taun 451 [6] [7]

Kerajaan sing Pisanan[sunting | sunting sumber]

Taun 411, raja Burgundia Gundahar utawa Gundicar ndiriké kaisar bonéka, Jovinus, sing kerja bareng Goar, raja Alans. Gudahar tetep nganggo [[budaya Gallo-Romawi [| Galia kaisar]] lan netep ing cedaké kali Rhine. Kaisar Honorius saka Romawi secara resmi "menehi" lemah kanggo Burgundian. Status sing anyar nggawé Burgundi dadi negara federasi sak ngisore Romawi. Burgundian ora puas, banjur nyerang moro ing daerahé Romawi yaiku Gallia nganti akhir taun 436. Jenderal Romawi Aetius nganggo tentara bayaran ing taun 437 kanggo numpas Burgundi. Gundahar mati ana ing pertempuran kuwi [8]

Kerajaan sing Keloro[sunting | sunting sumber]

Kanggo alesan sing ora iso disebutké ing sumber-sumber, Burgundi di kei status federasi taun 443 dimukimké maneh karo Aetius pindah ing wilayah "Sapaudia". [8] Ana raja anyar Gundioc utawa Gunderic, diprediksi iki anaké Gundahar, ngenteni wong tuwané [9]. Sejarawan Pline ngomong yen Burgundi uga ndirikan Vienne dadi ibukotané kerajaan Burgundi, nganti diserbu kaum Frank taun 534.

Burgundian dadi sekutuné Aetius lan konfederasi Viking nglawan Attila ing [Pertempuran Châlons taun 451. Aliansi antarané Burgundi lan Viking kuat banget nganti iso menangké pasukan Romawi.

Karajan Burgundi anatarané taun 443 nganti 476 M

Dadi Kekaisaran[sunting | sunting sumber]

Taun 455, pemimpin Burgundian dianggep bahaya amarga mateni kaisar Petronius Maximus lan nggawe geger kutha Roma. Burgundi dadi kerajaan sing berkembang ing taun 456 ngadakaké ekspansi teritorial lan ngatur pembagian kekuasaané karo senator Romawi. Taun 457, Ricimer salah sawijining penguasa Burgundi nggulingké Kaisar Avitus, banjur terus berkuasa nganti taun 461 nganti matiné Ricimer. Nganti taun 474, pengaruh Burgundia saya gedhé. Kerajaan Burgundi akhiré dibagi per penguasané, ana Gundobad lan seduluré, Godigise l, Chilperic II, lan Gundomar I.

Konsolidasi Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Miturut Gregorius saka Tours, taun-taun sakwisé Gundobad ngalami pergantian kekuasaan sing kebak paten-patenan. Gregorius ngomong nyataké Gundobad mateni seduluré Chilperic saudaranya, ngelelepké bojoné duluré déwé lan ngasingké anak wedoké duluré (salah sawijining kuwi bojoné Clovis saka Frank, lan critané duwé tanggung jawab bab pertobatanné ). Sakwisé ngonsolidasiké kekuasaané antarané 501 lan kematiannya pada tahun 516, Gundobad dadi penguasa sing mbangun pondasi Kerajaan Burgundi.

Kekuasanné Burgundi antarané taun 500

Tibané Kerajaan sing Terakhir[sunting | sunting sumber]

Para Burgundian ngeluaské kekuasaané mulai saka Gaul nganti Italia lor, Swiss kulon, lan sebagian wilayah Perancis. Taun 493 Clovis, raja kaum Frank, ngawini putri penguasa Burgundi Clotilda (putri Chilperic), sing ngonversi Burgundi mlebu iman Katholik. Sekutu pertamané Clovis ' yaiku bangsa Viking mulai abad ke-6 awal, Burgundian akhiré ditaklukké karo kaum Frank taun 534 setelah upaya pertama dalam pertempuran ing Vézeronce lan didadekké siji karo kerajaanné Kaum Frank.

Burgundi dadi bagianné Kekaisaran Frank antarané taun 534 nganti 843

Basa[sunting | sunting sumber]

Burgundian nganggo basa Indo Jermanik khususé basa Jermanik Timur.

Agama[sunting | sunting sumber]

Awalé nganut agama Arianisme nganti ing masa pemerintahané Gundobad, banjur pindah nganut agama Katholik Roma.

Hukum[sunting | sunting sumber]

Burgundian ninggalké telu kodhe hukum yaiku Lex Gundobada sing digawé Gundobad, Lex Romana Burgundionum (Hukum Romawi saka Burgundi), lan Prima Constitutio.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Musset, Lucien. 1975. The Germanic Invasions: The Making of Europe AD 400-600. University Park. Pennsylvania: The Pennsylvania State University Press.
  2. ^ Rolfe, J.C., trans, Ammianus Marcellinus. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 1950
  3. ^ The Saga of Thorstein, Viking's Son
  4. ^ Viktor Rydberg (1828-1895), (Our Fathers 'Godsaga)
  5. ^ Stjerna, in Nerman 1925: 176
  6. ^ Sidonnius Appolinarius, Carmina, 7, 322
  7. ^ Luebe. Die Burgunder. in Krüger II. hal, 373, ing njero Herbert Schutz. 2001. Tools, weapons and ornaments: Germanic material culture in Pre-Carolingian Central Europe, 400-750. BRIL. hal. 36
  8. ^ a b Prosper, Chronica Gallica 452; Hydatius, dan Sidonius Apollinaris
  9. ^ Drew, Katherine Fischer. The Burgundian Code. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1972
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Burgundian&oldid=865039"