Buncheong

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Buncheong

Buncheong yaiku jinis keramik Korea kang wernane ijo-biru utawa abu-abu semu ireng.[1][2] Buncheong dilapisi dening lapisan putih sadurunge diglasir lan diobong ing tungku kang dideoksidasi (tingkat oksigen dkang wis didunke).[1] Buncheong yaiku cekakan saka bunjanhoecheong-sagi utawa ateges "kramik kang didekorasi kanthi lapisan putih lan glasir ijo-biru pucet".[1] Kanggo marisi tibane seni Goryeo Cheongja ing pungkasane periode Goryeo (abad kaping 13 lan 14), buncheong kang diproduksi ing abad kaping 15 lan 16 (wiwitan Dinasti Joseon) duweni bentuk kang pepak lan dinamis.[1] Dibandngake karo keramik ijo, buncheong duweni werna kang luwih cerah lan glasir ijo-biru pucet kang luwih tipis.[1] Mung sithik buncheong kang diproduksi sawisePerang Imjin ing taun 1592.[1] Ing mangsa sawise kuwi, industri kramik Buncheong arep mati amarga akeh pengrajin kang diculik sarta tungku kanggo ngobonng wis padha rusak.[3] Buncheong ing mangsa Dinasti Joseon dikenal minangka jinis kramik kang biyasa, nanging diajeniJepang.[2]


Jinis[sunting | sunting sumber]

Manut metode dekorasi, ana jinis-jinis buncheong-sanggam, (buncheong corak tatahan), buncheong inhwa (buncheong corak dicetak), buncheong bakji (buncheong kang diwenehi pola graffito), buncheong yingak (buncheong ukiran), buncheong cheolhwa (buncheong kanthi pola kang dilukis ing glasir-besi), buncheong-gwiyal (buncheong kang disapu nganggo lapisan putih), buncheong damgeum (buncheong lapisan putih).[1] Teknik gawe buncheong nuduhake proses transisi saka kramik ijo dadi kramik putih.[1]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (en) Rha, Sunhwa (2006). Pottery, Korean Traditional Handicrafts. Ewha Woman University Press, Seoul. p. 11-29. ISBN 89-7300-682-7-04630.
  2. ^ a b Fifty Wonders of Korea, Volume 1 - Culture and Art (1 ed.). Korean Spirit & Culture Promotion Project. 2007. pp. 119-126. http://www.koreanhero.net/fiftywonders/FiftyWonders_English.pdf.
  3. ^ (en) The Korean Pottery, koreafolkart. Diundhuh tanggal 24 April 2010.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Kramik Korea

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Buncheong&oldid=831739"