Bukarès

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bukarès
București
—  Kutha  —

Flag

Coat of arms
Coordinates: 44°25′57″N 26°6′14″E / 44.4325°N 26.10389°E / 44.4325; 26.10389
Negara Rumania
Provinsi Munisipalitas Bukarès
Madeg
Pamaréntahan
 • Walikutha Sorin Oprescu
Wewengkon[1][2]
 • Kutha 228 km2 (88 sq mi)
 • Urban 285 km2 (110 sq mi)
Populasi (1 Januari 2009[1])[2][3]
 • Kutha 11px 1,944,367
 • Kapadhetan 8.510/km2 (22,000/sq mi)
 • Urban 2,000,000
 • Metro 2,151,880
Zona wektu EET (UTC+2)
 • Summer (DST) EEST (UTC+3)
Kodhe pos 0xxxxx
Kodhe tilpun +40 x1
Plat montor B
Website www.pmb.ro

Bukares (Basa Rumania: București Cithakan:IPA-ro, Basa Inggris: Bucharest) iku ibukutha lan pusat indhustri, budaya lan finansial Rumania. Kutha iki dumunung ing pinggiring Kali Dâmboviţa. Kutha București pisanan disebut ing sawijining dhokumèn taun 1459. Wiwit wektu iku, kutha iki ngalami akèh owah-owahan. Bukarès dadi ibukutha Rumania ing taun 1862 lan dadi pusat media massa, budaya lan seni Rumania. Arsitektur Bukarès minangka gabungan saka gaya historis, komunis lan modhèrn. Ing periode antara rong perang donya, arsitektur kutha iki agawé Bukares dijuluki minangka "Paris cilik ing wétan" (Micul Paris).[4] Senadyan akèh bangunan sing ngalami karusakan akibat perang, lindhu lan program sistematisasi Nicolae Ceaușescu, akèh bangunan mawa sajarah sing nganti saiki isih lestari.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Kanthi pedunung watara 1.944.367 jiwa,[1] Bukarès dadi kutha paling gedhé ka-6 ing Uni Eropah.[1] Jika digabung bersama dengan wilayah urban, Bukares memiliki jumlah penduduk sebesar 2 yuta jiwa.[2][5] Wilayah metropolitan Bukarès dhéwé nduwèni pedunung watara 2.15 yuta jiwa.[3]

Populasi Bukarès
Taun Populasi
1789 30.030
1831 Increase 60.587
1859 Increase 122.000
1900 Increase 282.000
1918 Increase 383.000
29 Desember 1930 Increase 633.355[6]
25 Januari 1948 Increase 1.025.180[6]
21 Februari 1956 Increase 1.177.661[6]
15 Maret 1966 Increase 1.366.684[6]
5 Januari 1977 Increase 1.807.239[6]
1 Juli 1990 Increase 2.127.194
7 Januari 1992 Decrease 2.067.545[6]
18 Maret 2002 Decrease 1.926.334[6]
1 Juli 2005 Decrease 1.924.959
1 Juli 2007 Increase 1.931.838[7]
1 Januari 2009 Increase 1.944.367[1]

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Kutha-kutha sing nduwèni hubungan kutha kembar karo Bukarès yaiku:[8]

Negara Kuthta Taun
Flag of Brasil Brasil São Paulo 2000 [9][10]
Flag of Bulgaria Bulgaria Sofia
Flag of Kanada Kanada Montreal[8]
Flag of the People's Republic of China Republik Rakyat Cina Beijing 2005[11]
Flag of Siprus Siprus Nikosia 2004
Flag of Yunani Yunani Athena 1993
Flag of Yordania Yordania Amman 1999
Flag of Moldova Moldova Kishinev
Flag of Russia Rusia Moskwa
Flag of Turki Turki Ankara 1998
Flag of Turki Turki Istanbul
Flag of the United Kingdom Britania Raya London
Flag of the United States Amerika Serikat Atlanta 1994
Flag of Syria Suriah Damaskus[8]
Flag of Nigeria Nigeria Lagos
Flag of Albania Albania Tirana 2007[12]
Flag of the Philippines Filipina Manila[13]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e "Populaţia stabilă la 1.01.2009" (in Romanian). INSSE. May 19, 2009. http://www.insse.ro/cms/rw/resource/populatia%20stabila%20la%201%20ianuarie%202009%20si%2018.xls?download=true. Retrieved May 20, 2009.
  2. ^ a b c Demographia World Urban Areas & Population Projections
  3. ^ a b Urban Audit: Bucharest Profile
  4. ^ Bucharest, the small Paris of the East
  5. ^ (en) XIX Meeting of METREX Network, Nürnberg, 15–18 June 2005. ""Bucharest: Few expectations for urban development", page 29" (PDF). Archived from the original on 2008-02-26. http://web.archive.org/web/20080226224134/http://www.metropolregion.nuernberg.de/download/Bukarest_ME.pdf. Retrieved 2007-03-07.
  6. ^ a b c d e f g (en) INS. ""Romanian Statistical Yearbook"" (PDF). http://www.insse.ro/cms/files/pdf/ro/cap2.pdf. Retrieved 2009-02-12.
  7. ^ (ro) Romania in Cifre-2008
  8. ^ a b c "Academy of Economic Studies - Short History of Bucharest". Ase.edu.ro. http://www.ase.edu.ro/engleza/life_bucharest/history.asp. Retrieved 2010-01-31.
  9. ^ Prefeitura.Sp - Descentralized Cooperation
  10. ^ International Relations - São Paulo City Hall - Official Sister Cities
  11. ^ "Sister Cities". Beijing Municipal Government. http://www.ebeijing.gov.cn/Sister_Cities/Sister_City/. Retrieved 2009-06-23.
  12. ^ "Twinning Cities: International Relations" (PDF). Municipality of Tirana. www.tirana.gov.al. http://www.tirana.gov.al/common/images/International%20Relations.pdf. Retrieved 2009-06-23.
  13. ^ "Sister Cities of Manila". © 2008–2009 City Government of Manila. http://www.manila.gov.ph/localgovt.htm#sistercities. Retrieved 2009-07-02.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Bukarès kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Bukarès ing Wikivoyage

Cithakan:Bucharest sectors

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bukarès&oldid=827138"