Bruwang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bruwang
Bruwang coklat Kodiak
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Carnivora
kulawarga: Ursidae
G. Fischer de Waldheim, 1817
Genera

Ailuropoda
Ailurus
Helarctos
Melursus
Ursus
Tremarctos
Arctodus (punah)

Bruwang kalebu kéwan karnivora ya iku kéwan kang mangan daging, ananging ana uga bruwang kang mangan madu.[1] Bruwang nduwé buntut cilik.[1] Bruwang bisa ngambung lan ngrungokaké kanthi temen saéngga ngerténi ing endi ana mangsa. [1]Kukuné cacahé lima saben tlapak tangan.[1] Bruwang wuluné dawa, ketel lan kasar. Bruwang nduwé cakar lan moncong dawa lan kuping bunder.[1] Untuné bisa kanggo nyuwèk daging kang dadi panganané.[1] Kukuné kanggo nyuwèk, ngeruk, lan nyekel mangsané.[1] Bruwang nduwé kurang luwih 32 nganti 42 untu.[1] Untu taring bruwang ukurané cilik.[1] Untu geraham bruwang ukurané amba, datar lan digunakaké kanggo ngetok lan nggiling daging dadi luwih cilik lan gampang dipangan.[1]

Bruwang nduwé cakar kang cacahé papat.[1] Saben cakar ana lima kuku kang landhep lan dawa.[1] Kuku iki kanggo ménèk wit lan nyuwèk susuh tawon, susuh rayap, lan kanggo ngeruk oyot, uga nyekel mangsané. Bruwang bisa mlayu kanthi kacepetan 50 km/jam utawa 30 mph.[1]

Bruwang Kutub[sunting | sunting sumber]

Habitat bruwang kutub kang urip ing bawana arktik utawa kutub utawa saya suwé saya cures.[2] Panyebabé yaiku iklim kang molah-malih saéngga ès ing kutub cuwèr.[2] Bruwang kutub kang wuluné putih iki uga akéh kang dibedhag manungsa lan dijupuk wuluné.[2] Saliyané iku habitat kang kanggo urip uga wis tercemar amarga akéhé indhustri kapal lan kilang lenga.[2] Limang negara kang dadi tapel wates kutub lor yaiku Amerika Serikat (AS), Kanada, Rusia, Norwegia lan Denmark ndéklarasékaké supaya habitat bruwang kutub kudu dijaga supaya ora punah.[2] Déklarasi iki dadi déklarasi kang sepisanan sawisé 28 taun kanggo ngowahi Perjanjian Bruwang Kutub.[2] Déklarasi dianakaké ing Tromsoe, Norwegia isiné yèn owahé iklim nduwéni dampak kang élék tumprap populasi bruwang kutup lan habitaté.[2]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)internasional.kompas.com(dipunundhuh tanggal 6 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g (id)jatim.vivanews.com(dipunundhuh tanggal 6 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bruwang&oldid=830239"