Borough (New York City)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Persentase penduduk New York City di masing-masing borough: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx dan Staten Island

New York City, salah satunggaling kota terbesar di dunia, kapérang dados gangsal borough. Sebuah borough inggih punika suatu béntuk pemerintahan mliginipun ingkang mimpin gangsal bagian konstituén ménika saking kota terkonsolidasi. Secara teknis ing ngandapipiun Hukum Negara Bagian New York, sebuah "borough" inggih punika suatu penggabungan munisipal ingkang dipunbéntuk ketika sebuah county gégayutan kaliyan kota lan desa gabungan ing salébéting.[citation needed] Punika sangat béntèn saking béntuk pemerintahan borough ingkang dipunterapakèn ing wilayah sanèsipun ing Tri-State Region lan daerah sanèsipun ing Amerika Serikat. Kaliyan sebuah skyline ingkang dipuntepang ing sedaya donya lan langkung saking 8.3 yuta tiyang. [1]

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

New York City asring dipunsebat secara sedayanipun dados gangsal Borough (the Five Boroughs); sebutan punika dipunginaaken kangge nyebat New York City tanpa ambigu, supados boten nyiptakaken kebingungan kaliyan borough katamtu utawi kaliyan wilayah metropolitan ingkang langkung ageng. Sebutan punika asring dipunginaaken dening politisi kangge ngalihaken fokus ing Manhattan lan manggenaken ingkang gangsalipun borough kasebut ing salebeting aktivitas politik ingkang adil. Sebatan Borough Terluar (Outer Boroughs) dipunginaaken kangge nyebut sedaya borough kejaba Manhattan (Meskipun pusat geografis kota punika manggen ing perbatasan Brooklyn/Queens). Boten kadas kota-kota ing Amerika Serikat ingkang madeg ing sebuah county tunggal, manjang sebagian ing negara sanes, utawi nggadahi county piyambak, saben-saben saking gangsal borough New York City madeg kaliyan county negara bagian New York:

Cithakan:Borough di NYC Sedaya borough dipunbentuk ing taun 1898 ngantos konsolidasi, ing wates kota ing wanci punika dipuntetepaken . Borough the Bronx wiwiti menika bagian saking New York County ingkang sakderengipun dipunparingake dening Westchester County, ngantos Bronx County dipunbentuk taun 1914. Borough Queens wiwite namung madeg saking bagian barat Queens County ingkang langkung ageng , ngantos Nassau County dipunbentuk dening pemberian tanah saking Queens County ingkang nglingkupi tiga kota bagian timur taun 1899. Borough Staten Island secara resmi asmanipun Borough Richmond ngantos asmanipun dipungantos ing taun 1975 kangge merefleksiaken sebutanipun ingkang umum ing masyarakat. Saben-saben borough dipunwakili dening Presiden Borough lan, kaliyan sanesipun Manhattan, nggadahi sebuah balai borough (fungsinya sami lan menetap ing Manhattan Municipal Building). Sejak penghapusan Dewan Pertimbangan taun 1990 (amargi kepemimpinan Mahkamah Agung AS tahun 1989[2]) presiden borough sakpuika nggadahi kekuasaan eksekutif ingkang alit, lan boten wonten mupangatipun legislatif ing salebeting borough. Sebagian ageng kekuasaan eksekutif dipunterapaken dening Walikota New York City, lan mupangati legislatif inggih punika tugas saking anggota Dewan New York City. Amargi statusipun aruoa county, saben borough ugi nggadahi tiyang Jaksa Distrik kadasta county sanesipun ing negara bagian New York. Pinten-pinten hakim pengadilan sipil ugi kapilih ing lingkup borough, meski secara umum saged nglayani sedaya kota.

Desa bersejarah[sunting | sunting sumber]

Daftar 5 desa ing borough-borough New York City ingkang lajeng dados Lima Borough New York City.[citation needed]

Marble Hill[sunting | sunting sumber]

Marble Hill inggih punika sebuah enklave alit ing daratan Amerika Utara ingkang katingal kadasta bagian saking the Bronx, ananging menika bagian saking Manhattan. Saksampune peningkatan lalu lintas kapal ing taun 1890-an, Korps Insinyur Angkatan Darat AS mbangun Harlem River Ship Canal ingkang ngewahi Marble Hill dados pulau. Kanal sungai lama dipunisi taun [[19 lan nggayutaken Marble Hill ing daratan.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Cithakan:New York City