Biawak komodo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Biawak komodo
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Reptilia
ordo: Squamata
Suborder: Lacertilia
kulawarga: Varanidae
Genus: Varanus
Subgenus: V. (Varanus)
Species: V. komodoensis
Jeneng binomial
Varanus komodoensis
Ouwens, 1912
Distribusi komodo

Komodo, utawa kasebut biawak komodo (Varanus komodoensis) yaiku spesies kadal paling gede sadonya kang urip ing pulo Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang, lan Gili Dasami ing Nusa Tenggara.Biawak gedhe iki saka pendhudhuk asli Pulo Komodo kasebut déning sesebutan ora.

Komodo kagolong ing kulawarga biawak Varanidae, lan klad Toxicofera,kadhal kang paling gedhé sadonya kanthi rata-rata ndhuweni dawa awak minangka 2 m nganthi 3 meter. Wujud komodo kang ndhuweni bleger awak kang gedhé minangka gejala [gigantisme pulo]], yaiku kahanan kang ana ing alam ngawé awak komodo dadi gedhé kaya kéwan raksasa kang urip ana ing pulo.Minangka panguwahan kang ana ing wujud awak komodo kéwan-kéwan tartumtu kang urip ing pulo ndhadekake ora pinuwuhé kayat kéwan mamalia karnivora ing pulo kang komodo urip uga nyebabake metabolisme komodo kang urip sancaya cilik utawa bebayan/langka.[1][2] Karena besar tubuhnya, kadal ini menduduki posisi predator puncak yang mendominasi ekosistem tempatnya hidup.[3]

Komodo ditemokake déning peneliti saka manca kulon taun 1910. Awake kang gedhe lan ketok medeni nggawe Komodo misuwur ing kebon binatang. Habitat Komodo ing alam wis samsaya entek amarga polahe manungsa. Kahanan kaya ngono IUCN ndadekake Komodo dadi spesies kang arep punah. Biawak gedhe iki saiki dilindungi praturan pamarintah Indonésia lan Taman Nasional, yaiku Taman Nasional Komodo.

Anatomi lan Morfologi[sunting | sunting sumber]

Kulit komodo.

Ing alam bebas Komodo bisa duweni bobot kurang luwih nganthi 70 kg [4]. Kahanan mengkana bisa katingkatake minangka komodo urip ana ing penangkaran/pangopenan. Spesies kang paling gedhe kang naa ing alam liar yaiku ndhuweni dawa 3.13 meter uga bobot kurang luwih 166 kilogram kang kaetung minangka panganan kang ana ing weteng [5] Komodo kacathat minangka kadhal kang pali gedhé kang urip ing donya . Kéwan kulawarga reptil kang misuwur kejaba komodo yaiku biawak Papua (Varanus salvadorii).[6] Komodo ndhuweni buntut kang dawa déning awaké uga kulang luwih 60 wiji untu kang lancip uga dawa kurang luwih 2.5 cm.[7].


Anatomi dan morfologi[sunting | sunting sumber]

Idu komodo kang asring cecampuran getih karana untuné ndhuweni lapisan jaringan gingiva uga jaringan kang ana bisa kacokot wektu mangan.[8] Kahanan mengkono nyiptakake lingkungan partumbuhan kang ideal kanggo bakteri bisa mati ing cangkem komodo .[9] Komodo ndhuweni ilat kang dawa, werna kuning lan ngepang cabang.[5] Komodo lanang bisa didicireni ing wujud awak kang gedhé tinimbang komodo wadon,Werna kulit komodo kang aneka werna, bisa digolongake utawa dibedakake minangka jinis lanang utawa wadon.Werna kulit klawu mateng ngathi abang bata. Semanauga komodo wadon ndhuweni werna ijo wong zaitun lan ndhuweni werna kuning kang ana ing gorokan utawa kalamenjeng. Komodo kang isih enom ndhuweni werna kuning,ijo lan putih kang didasari werna ireng

Fisiologi[sunting | sunting sumber]

Komodo kang dhèdhè.

Komodo ora ndhuweni indera pangkugron,senajan ndhuweni bolongan kuping .[10] Kéwan siji iki ndhuweni kaunggula bisa deleng nganthi 300 m.Nanging komodo ndhuweni kakurangan yaiku ora bisa ndeleng ing wektu mbengi karana retina kang didhuweni komodo kapengkar saka sel krucut. Komodo bisa mbedakake werna minangka ing wujud kang mlaku (obah) lan werna ing wujud kang ora mlaku kang ora jelas.[11] Komodo migunkake ilat kanggo ngambu/ngerasakake stimuli, kayata reptil liyané, migunakake indera vomeronasal mumpangatake organ Jacobson, salah siji kaahlian kang bisa biyantu mlaku ing wayah peteng utawa mbeng .[12] Déning anané biyantu angin lan kabiasaan ngelengake ndhasé ing kiwa lan tengen jroning malaku, bisa ngerasakake daging batang ing jarak 4—9.5 kilometer.[8]Bolongan irung kang ndhuweni mupangat kanggo piranti pangambungan/ pangambusan karana komodo ora ndhuweni piranti pangambungan kang luwih apik. diafragma.[13] Hewan ini tidak memiliki indra perasa di lidahnya, hanya ada sedikit ujung-ujung saraf perasa di bagian belakang tenggorokan.[12]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Chris Mattison, (1989 & 1992). Lizards of the World (Of the World). New York: Facts on File. pp. pp. 16, 57, 99, 175. ISBN 0-8160-5716-8.
  2. ^ Burness G, Diamond J, Flannery T (2001). "Dinosaurs, dragons, and dwarfs: the evolution of maximal body size". Proc Natl Acad Sci U S A 98 (25): 14518-23. PMID 11724953.
  3. ^ Tim Halliday (Editor), Kraig Adler (Editor). Firefly Encyclopedia of Reptiles and Amphibians. Hove: Firefly Books Ltd. pp. 112, 113, 144, 147, 168, 169. ISBN 1-55297-613-0.
  4. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng animal
  5. ^ a b Ciofi, Claudia. The Komodo Dragon. Scientific American, March 1999. URL diakses pada 21 Desember 2006
  6. ^ "Komodo Dragon - An Information Resource - Fact Sheet". http://www.komododragon.biz/KomodoDragonFactSheet. Retrieved 2008-03-13.
  7. ^ Whozoo Komodo Dragon URL accessed December 21, 2006.
  8. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng location
  9. ^ Komodo Dragon URL accessed December 21, 2006.
  10. ^ "BBC - Science & Nature - Articles - The Komodo conundrum". http://www.bbc.co.uk/nature/animals/features/336feature1.shtml. Retrieved 2007-11-25.
  11. ^ "Komodo Dragon Fact Sheet - National Zoo". http://nationalzoo.si.edu/Animals/ReptilesAmphibians/Facts/FactSheets/Komododragon.cfm. Retrieved 2007-11-25.
  12. ^ a b Komodo Dragon - Background URL accessed April 13, 2007
  13. ^ Zipcodezoo.com - Varanus komodoensis URL accessed February 1, 2007.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Biawak_komodo&oldid=829975"