Berlin Kulon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kacamatan ing Berlin Kulon

Berlin Kulon iku jenengé tlatah kulon kutha Berlin saka taun 1949 nganti 1990. Tlatah iki kasusun saka sèktor sekutu Amerika Serikat, Britania Raya lan Prancis sing diputusaké ing taun 1945. Sektor Uni Sovyèt dadi Berlin Wétan.

Berlin Kulon iku kabèh mbiyèn diubengi sèktor-sèktor Sovyet, dadi sawijining enklave. Para sekutu kulon diwèhi jaminan koridor udhara, anging ora diwèhi jalur dharat, dadi dienggo balesan réformasi monetèr lan politik ing bagéyan kulon, wong-wong Sovyet bisa medhot hubungan dharat lan ngisolasi Berlin Kulon. Mula banjur wong-wong sekutu dipimpin déning Amerika Sarekat mènèhi pitulung liwat hubungan udhara. Delengen artikel Blokade Berlin kanggo informasi luwih akèh manèh.

Ing tanggal 13 Agustus 1961 pamarènntah Jerman Wetan mbangun Tembok Berlin kanggo ngisolasi wong Berlin Kulon saka Jerman Wétan. Sawisé iku para pedhunung Berlin Kulon namung bisa lunga saka Berlin Kulon menyang Jerman Kulon.

Ing tanggal 26 Juni 1963, Presidhèn John F. Kennedy mara menyang Berlin Kulon lan mènèhi pidhatoné sing misuwur mawi ukarané "Ich bin ein Berliner."

Ing tanggal 9 November 1989 tembok Berlin dibuka manèh.

Pendhudhukan Berlin


Berlin Kulon mangandhung 'kacamatan-kacamatan':

Ing Sektor Amerika

Ing Sektor Inggris

Ing Sektor Prancis

Ing tanggal 3 Oktober 1990 Jerman Kulon lan Wétan dadi siji manèh lan Berlin Kulon dadi sajarah.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Berlin_Kulon&oldid=804797"