Bawana (kontinen)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
5 Benua

Bawana (Indonesia benua) yaiku daratan amba kang bagèyan tengahé asipat garing merga ora kena pengaruh saka angin laut kang lembab. [1] Bawana iku dharatan ing permukaan bumi sing jembar banget, umum diarani kontinèn. Jaman saiki ana 5 bawana ing permukaan bumi yaiku: Asia, Afrika, Amerika, Australia lan Eropa ning pembagian iku erat kaitane kaliyan pasebaran penduduk, padhahal nék didelok saka fisiké, benua Amerika iku ana Amerika Selatan lan Amerika Utara, uga ana benua Antartika.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Miturut Alfred Wagner, ilmuwan saka Jerman kang nemokaké téori babagan pembentukan benua, sadurunge jaman Carbon (+- 300 juta taun kepungkur), kabèh benua sing ana saiki nggabung dadi siji kang sinebut Benua Pangea. [1]Benua Pangea banjur pecah dadi 2, yaiku Benua Laurasia lan Benua Gondwana. [1] Pecahé benua Pangea iki kedadeyan sawetara 135 juta taun kepungkur. [1] Banjur Benua Laurasia sebelah kulon obah ngadoh mangalor, ngadohi benua Gondwana kang akhiré dadi Benua Amerika Utara. [1] Déné benua Gondwana ning kidul pecah dadi patang bagéyan, yaiku:

Bagéyan kulon terus geser mengulon dadi Benua Amerika Selatan. [1]

Bagéyan wètan terus geser mengètan dadi Benua Afrika. [1]

Bagéyan paling cilik sing bagéyan wètan terus obah ning lor wetan lan dadi India. [1]

Sing sabagéyan manèh pecah dadi loro. [1]

Cathethan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Sutarto, dkk. 2008. IPS Untuk SMP/MTs Kelas IX. Jakarta: CV Rizqi Mandiri


Mangga Pirsani[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bawana_(kontinen)&oldid=879194"