Batang utek

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Utek: Batang utek (Brainstem)
Gray719.png
Hind- and mid-brains; postero-lateral view.
Latin truncus encephali
Gray's subject #187
Pérangan saka Utek
Components Medulla, Pons, Midbrain
NeuroNames ancil-218
MeSH Brain+Stem
NeuroLex ID birnlex_1565

Batang utek utawa brainstem (utawa brain stem) iku pérang ngisor saka utek, sing nggandhèngaké lan sacara struktur nerisaké saluran saraf (spinal cord). Batang utek nyadiakake motor utama lan sensory innervation menyang rai lan gulu liwat saraf kranial (cranial nerves). Senadyan ukurané mung cilik, batang utek minangka pérangan sing wigati banget minangka pengubung saraf motorik lan saraf sènsor saka bagéan utama utek menyang sakujur awak. Iki klebu corticospinal tract (motor), posterior column-medial lemniscus pathway (fine touch, sensor getar lan proprioception) lan spinothalamic tract (nyeri, suhu, gatel lan sénggolan /crude touch). Batang utek uga mainaké peran wigati ngenani regulasi fungsi jantung lan sistem ambegan. Batang utek uga ngatur sistem saraf pusat, lan dadi sumbu jroning kahanan sadhar lan ngatur siklus turu. Sawetara taksonomi mratélakaké batang utek minangka medulla oblongata (myelencephalon) lan pons (bagéan saka metencephalon), sawetara liyané klebu ing midbrain (mesencephalon).


See also[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Batang_utek&oldid=822656"