Batalyon infanteri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Batalyon infanteri utawa dicekak Yonif kuwi tataran satuan dhasar tempur ing sangisoré brigade utawa rèsimèn kang dumadi saka Markas, Kompi Markas (umumé dumadi saka Peleton (Ton) angkutan, kasehatan, komunikasi utawa perhubungan, perbekalan lan liyané), Kompi Senapan (biasané telung Kompi) lan Kompi Bantuan (ngoperasèkaké senapan mesin berat, mortir, STTB, senjata lawan tank lsp). Batalyon infantri bisa dadi bagéyan taktis saka sawijining brigade lan bisa uga madeg dhéwé (mandhiri) kanthi tugas taktis lan administrasi.

Personil[sunting | sunting sumber]

Cacahé personil batalyon infanteri kurang luwih 700 nganti 1000 prajurit, batalyon biasané dipimpin déning prajurit kanthi pangkat Mayor (senior) utawa Letnan Kolonel. Jroning siji batalyon biasané ana 3-6 kompi. Jroning nyusun sawijining yonif, TNI-AD migunakaké Tabel Organisasi Peralatan - Rangka Organisasi Infanteri utawa TOP-ROI.

Kategori Yonif[sunting | sunting sumber]

Miturut indhuk pasukan[sunting | sunting sumber]

Ana rong jinis Batalyon infanteri yakuwi :

  1. Batalyon Infanteri Tempur Organik Kostrad
    Batalyon infanteri tempur dumunung ana ing sangisoré komando Kostrad upamané Yonif 411/Pendawa,
  2. Batalyon Infanteri Teritorial Kodam
    Batalyon infanteri teritorial kang dumunung ana ing sangisoré komando Kodam kayadéné Yonif 405/Surya Kusuma.

Miturut kualifikasi pasukan[sunting | sunting sumber]

  1. Batalyon Infanteri Raider, contoné Yonif 323/Raider
  2. Batalyon Infanteri Lintas Udara utawa Para, conto Yonif Linud 501/Bajra Yudha
  3. Batalyon Infanteri Lintas Medan, conto Yonif 413/Bremoro
  4. Batalyon Infanteri Biasa, conto Yonif 403/Wirasada Pratista

Penomeran batalyon[sunting | sunting sumber]

Batalyon Infanteri nduwèni jeneng lan kodhe kesatuan arupa 3 digit angka. Angka pisanan nuduhaké Kodhe Kodam dumunungé batalyon kasebut, déné loro digit pungkasan nuduhaké angka urutan batalyon kasebut.
Conto : Batalyon Infanteri ing wilayah Jawa Tengah lan DIY migunakaké kodhe awal 4, diwiwiti saka Batalyon Infanteri 401/Banteng Raiders (saiki owah dadi Batalyon 400/Raiders), nganti Batalyon 413-Bremoro. Senadyan mangkono jroning sawijining Kodam angka rong digit pungkasan dudu arupa sawijining urutan kang baku, sebab ana Yonif kang wis dilikuidasi, kayata Yonif 402, Yonif 404, lan Yonif 409. Katelu Yonif kasebut wis ora ana jroning struktur organisasi Kodam IV/Diponegoro.

Saliyané Batalyon Infanteri kang dumunung ing sangisoré komando TNI AD, isih ana 9 Batalyon Infanteri Marinir kang ana ing sangisoré komando Korps Marinir TNI AL.

Batalyon Infanteri ing Indonesia[sunting | sunting sumber]

Batalyon Infanteri ing Indonesia
No Jeneng Jeneng anyar Markas Katrangan
1 Yonif 111/Karma Bakti Tualang Cut, Aceh Timur Korem 011 - Kodam Iskandar Muda
2 Yonif 112/Dharma Jaya Banda Aceh Korem 012 - Kodam Iskandar Muda
3 Yonif 113/Jaya Sakti Bireun, Aceh Utara Kodam Iskandar Muda
4 Yonif 114/Pedang Sakti Rembele, Bener Meriah Kodam Iskandar Muda
5 Yonif 115/Gajah Sakti Alue Penyaring, Aceh Barat Kodam Iskandar Muda
6 Yonif 116/Pasi Raja Pasi Raja, Aceh Selatan Kodam Iskandar Muda
7 Yonif Linud 100/Prajurit Setia Yonif 100/Raider Namu Sira-sira, Binjai, Sumut Kodam I/Bukit Barisan
8 Yonif 121/Macan Kumbang Deli Serdang, Sumut Brigif 7/Rimba Raya - Kodam I/Bukit Barisan
9 Yonif 122/Tombak Sakti Pematangsiantar, Sumut Brigif 7/Rimba Raya - Kodam I/Bukit Barisan
10 Yonif 123/Rajawali Medan, Sumut Korem 023 - Kodam I/Bukit Barisan
11 Yonif 125/Simbisa Kabanjahe, Sumut Brigif 7/Rimba Raya - Kodam I/Bukit Barisan
12 Yonif 126/Kala Cakti Kisaran, Sumut Korem 022 - Kodam I/Bukit Barisan
13 Yonif 131/Braja Sakti Payakumbuh, Sumbar Korem 032 - Kodam I/Bukit Barisan
14 Yonif 132/Bima Sakti Bangkinang, Riau Korem 031 - Kodam I/Bukit Barisan
15 Yonif 133/Yudha Sakti Padang Panjang, Sumbar Korem 032 - Kodam I/Bukit Barisan
16 Yonif 134/Tuah Sakti Batam, Kepulauan Riau Korem 031 - Kodam I/Bukit Barisan
17 Yonif 141/Aneka Yudha Jaya Perkasa Muara Enim Korem 044 - Kodam II/Sriwijaya
18 Yonif 142/Ksatria Jaya Jambi Korem 042 - Kodam II/Sriwijaya
19 Yonif 143/Tri Wira Eka Jaya Natar, Lampung Korem 043 - Kodam II/Sriwijaya
20 Yonif 144/Jaya Yudha Bengkulu Korem 041 - Kodam II/Sriwijaya
21 Yonif 145/Bhakti Nagara Laga Utama Yonif 200/Raider Serong, Palembang, Sumsel Kodam II/Sriwijaya
22 Yonif 201/Jaya Yudha Gandaria, Jakarta Timur Brigif 1/Jaya Sakti - Kodam Jaya
23 Yonif 202/Taji Malela Bekasi, Jawa Barat Brigif 1/Jaya Sakti - Kodam Jaya
24 Yonif 203/Arya Kemuning Tangerang, Banten Brigif 1/Jaya Sakti - Kodam Jaya
25 Yonif 301/Prabu Kian Santang Sumedang Korem 063 - Kodam III/Siliwangi
26 Yonif 303/Setia Sampai Mati Garut Brigif 13/Galuh - Kostrad
27 Yonif Linud 305/Tengkorak Karawang Brigif Linud 17/Kujang I - Kostrad
28 Yonif 310/Kidang Kencana Sukabumi Brigif 15/Kujang II - Kodam III/Siliwangi
29 Yonif 312/Kala Hitam Subang Brigif 15/Kujang II - Kodam III/Siliwangi
30 Yonif 315/Garuda Bogor Korem 061 - Kodam III/Siliwangi
31 Yonif 320/Badak Putih Pandeglang Korem 064 - Kodam III/Siliwangi
32 Yonif 321/Galuh Taruna Majalengka Brigif 13/Galuh - Kostrad
33 Yonif 323/Buaya Putih Yonif 323/Raider Ciamis Brigif 13/Galuh - Kostrad
34 Yonif 327/Brajawijaya Yonif 300/Raider Cianjur Brigif 15/Kujang II - Kodam III/Siliwangi
35 Yonif Linud 328/Dirgahayu Cilodong, Bogor Brigif Linud 17/Kujang I - Kostrad
36 Yonif Linud 330/Tri Dharma Cicalengka, Bandung Brigif Linud 17/Kujang I - Kostrad
37 Yonif 401/Banteng Raiders Yonif 400/Raider Srondol, Semarang Kodam IV/Diponegoro
38 Yonif 403/Wirasada Pratista Yogyakarta Korem 072 - Kodam IV/Diponegoro
39 Yonif 405/Surya Kusuma Banyumas Brigif 4/Dewa Ratna - Kodam IV/Diponegoro
40 Yonif 406/Candra Kusuma Purbalingga Brigif 4/Dewa Ratna - Kodam IV/Diponegoro
41 Yonif 407/Padma Kusuma Tegal Brigif 4/Dewa Ratna - Kodam IV/Diponegoro
42 Yonif 408/Suhbrasta Sragen Korem 074 - Kodam IV/Diponegoro
43 Yonif 410/Alugora Blora Korem 073 - Kodam IV/Diponegoro
44 Yonif 411/Pendawa Salatiga Brigif 6/Trisakti Baladaya - Kostrad
45 Yonif 412/Bharata Eka Sakti Yonif 412/Raider Purworejo Brigif 6/Trisakti Baladaya - Kostrad
46 Yonif 413/Bremoro Sukoharjo Brigif 6/Trisakti Baladaya - Kostrad
47 Yonif 501/Bajra Yudha Madiun Brigif Linud 18/Trisula - Kostrad
48 Yonif 502/Ujwala Yudha Malang Brigif Linud 18/Trisula - Kostrad
49 Yonif 503/Mayangkara Mojokerto Brigif Linud 18/Trisula - Kostrad
50 Yonif 507/Sikatan Yonif 500/Raider Surabaya Kodam V/Brawijaya
51 Yonif 509/Dharma Yudha Jember Brigif 9/Daraka Yudha - Kostrad
52 Yonif 511/Dibyatama Yudha Blitar Brigif 16/Wira Yudha - Kodam V/Brawijaya
53 Yonif 512/Quratara Yudha Blitar Korem 081 - Kodam V/Brawijaya
54 Yonif 514/Sabadda Yudha Yonif 514/Raider Situbondo Brigif 9/Daraka Yudha - Kostrad
55 Yonif 515/Utara Yudha Tanggul Brigif 9/Daraka Yudha - Kostrad
56 Yonif 516/Caraka Yudha/Branjangan Surabaya Korem 084 - Kodam V/Brawijaya
57 Yonif 521/Dadaha Yudha Kediri Brigif 16/Wira Yudha - Kodam V/Brawijaya
58 Yonif 527/Baladibya Yudha Lumajang Brigif 16/Wira Yudha - Kodam V/Brawijaya
59 Yonif 611/Awang Long Samarinda Korem 091 - Kodam VI/Tanjungpura
60 Yonif 612/Modang Manggar Yonif 600/Raider Balikpapan Kodam VI/Tanjungpura
61 Yonif 613/Raja Alam Tarakan, Kaltim Korem 091 - Kodam VI/Tanjungpura
62 Yonif 621/Manuntung Kandangan, Kalsel Korem 101 - Kodam VI/Tanjungpura
63 Yonif 623/Bhakti Wira Utama Banjarmasin, Kalsel Korem 101 - Kodam VI/Tanjungpura
64 Yonif 631/Antang Elang Palangkaraya, Kalteng Korem 102 - Kodam VI/Tanjungpura
65 Yonif 641/Beruang Hitam Singkawang, Kalbar Brigif 19/Khatulistiwa - Kodam VI/Tanjungpura
66 Yonif 642/Kapuas Sintang, Kalbar Brigif 19/Khatulistiwa - Kodam VI/Tanjungpura
67 Yonif 643/Wanara Sakti Pontianak, Kalbar Kodam VI/Tanjungpura
68 Yonif 644/Walet Sakti Putussibau, Kalbar Brigif 19/Khatulistiwa - Kodam VI/Tanjungpura
69 Yonif 431/Satria Setia Perkasa Maros, Sulsel Brigif Linud 3/TBM - Kostrad
70 Yonif 432/Dharma Putera Makasar, Sulsel Brigif Linud 3/TBM - Kostrad
71 Yonif 433/Julu Siri Sulsel Brigif Linud 3/TBM - Kostrad
72 Yonif 700/Wira Yudha Sakti Yonif 700/Raider Makasar, Sulsel Kodam VII/Wirabuana
73 Yonif 711/Raksatama Palu, Sulteng Korem 132 - Kodam VII/Wirabuana
74 Yonif 712/Wiratama Manado, Sulut Korem 131 - Kodam VII/Wirabuana
75 Yonif 713/Satyatama Gorontalo Korem 131 - Kodam VII/Wirabuana
76 Yonif 714/Sintuwu Marusu Poso, Sulteng Korem 132 - Kodam VII/Wirabuana
77 Yonif 721/Makkasau Pare-pare, Sulsel Korem 142 - Kodam VII/Wirabuana
78 Yonif 725/Woroagi Kendari, Sultra Korem 143 - Kodam VII/Wirabuana
79 Yonif 726/Tamalatea Takalar, Sulsel Korem 141 - Kodam VII/Wirabuana
80 Yonif 731/Kabaressy Seram, Papua Kodam XVI/Pattimura
81 Yonif 732/Banau Ternate, Maluku Utara Korem 152 - Kodam XVI/Pattimura
82 Yonif 733/Masariku Yonif 733/Raider Ambon, Maluku Korem 151 - Kodam XVI/Pattimura
83 Yonif 741/Satya Bhakti Wirottama Yonif 900/Raider Singaraja, Bali Kodam IX/Udayana
84 Yonif 742/Satya Wira Yudha Mataram, NTB Korem 162 - Kodam IX/Udayana
85 Yonif 743/Pradnya Samapta Yudha Atambua, NTT Korem 161 - [Kodam IX/Udayana]]
86 Yonif 744/Satya Yudha Bhakti Kupang, NTT Korem 161 - Kodam IX/Udayana
87 Yonif 751/Vira Jaya Sakti Jayapura, Papua Korem 172 - Kodam XVII/Trikora
88 Yonif 752/Vira Yudha Sakti Sorong Korem 171 - Kodam XVII/Trikora
89 Yonif 753/Arga Vira Tama Paniai Brigif 20/Ima Jayakeramo - Kodam XVII/Trikora
90 Yonif 754/Eme Neme Kangasi Timika Brigif 20/Ima Jayakeramo - Kodam XVII/Trikora
91 Yonif 755/Yalet Merauke Korem 174 - Kodam XVII/Trikora
92 Yonif 756/Winame Sili Wamena Brigif 20/Ima Jayakeramo - Kodam XVII/Trikora
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Batalyon_infanteri&oldid=856151"