Basa Indo-Éropah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Basa Indo-Eropah)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Indo-Éropah
Distribusi
geografis:
Sadurungé abad kaping-15: Éropah, Asia Kidul, Asia Tengah, lan Asia Kidul-kulon. Saiki ing saindhenging donya.
Klasifikasi
genetik
:
Salah satu rumpun basa utama dunia.
Pembagian:
IE countries.png

Oranye: negara dengan mayoritas penutur basa IE
Kuning: negara dengan siji basa IE minangka basa resmi meski minoritas

Rumpun basa Indo-Éropah iku rumpun basa sing paling gedhé ing donya ditilik saka gunggung penuturé. Kurang luwih separuh saka 6 milyar jiwa pedunung bumi nduwèni siji basa Indo-Éropah minangka basa ibu. Rumpun basa iki disebut Indo-Eropah amarga penuturé asli asal saka dhaérah India lan Eropah.

Basa-basa Indo-Éropah nyakup wolung subrumpun yakuwi: Indo-Iran; Armenia; Yunani, Albania; Italik, Keltik; Jermanik; lan Balto-Slavik.

Saka 20 basa masa saiki sing paling gedhé miturut gunggung penuturé, miturut SIL Ethnologue 12 ing antarané yaiku basa Indo-Eropah: basa Spanyol, Inggris, Hindi, Portugis, Bengali, Rusia, Jerman, Marathi, Prancis, Italia, Punjabi lan Urdu. Ke-12 basa iki nyakup luwih saka 1,6 milyar penutur ibu.

Rumpun basa iki kanggo sepisanan ditemokaké déning Sir William Jones.

Klasifikasi basa Indo-Éropah[sunting | sunting sumber]

Basa Indo-Eropah

Proto Indo-Éropah Basa Albania

Basa Anatolia


Basa Armenia

Basa Balto-Slavik


Basa Indo-Iran


Basa Jermanik


Basa Italo-Keltik


Basa Tokharia

Basa Yunani

Basa Trasia

Basa Illiria

Basa Frigia

(†- Basa mati)

Basa-basa Indo-Éropah wis èwon taun ditulis. Basa Indo-Éropah paling tuwa sing katulis iku basa Hitit saka taun 1800 s.M. Déné fragmen basa kitab Rgveda Sansekerta sing paling tuwa kira-kira asal saka taun 1500 s.M.. Ananging ing kasus pungkasan iki, nyanyian iki nembé ditulis kira-kira taun 500. Saéngga ana tradhisi Sastra Oral sadawaning paling ora 1.000 taun. Fragmen basa Yunani sing paling tuwa iku jroning basa Misenia, lan ditulis migunakaké aksara Linear B lan asal saka kira-kira taun 1.200 s.M..

Hipotésa liya[sunting | sunting sumber]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]


Rumpun basa

Austronesia | Niger-Kongo | Nilo-Sahara | Afro-Asia | Austro-Asia | Indo-Eropah | Sino-Tibet | Tai-Kadai | Hmong Mien | Sepik-Ramu | Trans Nugini | Maya | Ural | Altai | Dravida | Kreol | Artifisial |

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Indo-Éropah&oldid=842157"