Baronang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Iwak baronang
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
Superkelas: Osteichthyes
kelas: Actinopterygii
Subkelas: Neopterygii
Infrakelas: Teleostei
Superorder: Acanthopterygii
ordo: Perciformes
kulawarga: Siganidae
Genus: Siganus

Baronang (Siganus Sp) menika iwak laut ingkang kalebet famili Siginidae. Ulam baronang dipunkenal kaliyan masarakat kanthi nama ingkang béda-béda. Kados ing Pulo Seribu dipunwastanii kea-kea, ing Jawa Tengah biawas, para nelayan ing Pulo Maluku mastani samadar. Menawi wonten ing Basa Inggris ulam menika dipunwastani rabbitfish awit saking ulam baronang menika mangan tuwuhan (rumput laut) lan caranipun mangan menika rapi kados mesin pemangkas rumput. Ulam Baronang kalebet salah satunggaling ulam ingkang dados remening para pemancing ing segara [1].

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Ulam Baronang kalebet ulam herbivora kanthi dawanipun ulam ageng 20-45 cm. Awakipun pipih lateral lan mbujur, dipuntutup kaliyan sisik alit. Tutukipun alit posisi terminal kanthi rahahng dipuntutup kaliyan untu-untu. Wonten ing punggung dipuntutup kaliyan eri tajem ingkang ngarah mangajeng. Eri menika ngandut wisa utawi racun ingkang saged mateni tiyang déwasa lan ugi saged damel gerah. Ananging daging saking ulam menika aman menawi dipundhahar manungsa [2].

Jinis-jinis[sunting | sunting sumber]

Wonten ing Indonesia wonten jinis-jinis ulam baronang ingkang kados ing ngandhap menika :

  1. Siganus Guttatus utawi Orange Spotted Spinefoot (baronang tompel).
  2. Siganus Javus utawi Streaked Spinefoot (baronang angin).
  3. Siganus Canaliculatus utawi White Spotted Spinefoot (baronang susu).
  4. Siganus Virgatus utawi Barehead Spinefoot (baronang kalung).
  5. Siganus Stellatus utawi Brown Spotted Spinefoot (baronang lada).
  6. Siganus Vermiculatus utawi vermiculated Spinefoot (baronang batik)[1].

Variasi jumlahing endog ulam baronang kanthi dawa 22-27 cm menika ing antawisipun 200.0000 - 1.300.000 butir. Juwana baronang S. guttatus kanthi ukuran D35 bobotipun saged dumugi 50 gram utawi dawanipun 12 cm ing 115 dinten. Lajeng ulam baronang ingkang jinis S. canaliculatus bobotipun saged dumugi 93 gram/ékor ing dangu 5 wulan miara saking bibit kanthi ukuran 25 gram/ékor [1].

Ulam baronang menika saged kénging parasit kados dinoflagelata, inggih menika Amyloodinium ocellatum. Organ ingkang kaserang inggih menika bagéyan insang lan kulit. Ulam ingkang kaserang déning parasit menika katingal bilih nailka wonten toya renang kanthi megap-megap wonten ing permukaan toya. Lajeng medal warna merali ing sekitar lambé lan gejala anémia[1].

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d [1], Jenis, karakter, spot favorit baronang - iftfishing (dipun-akses tanggal 16 November 2012).
  2. ^ [2], Ikan laut berbahaya.pdf (dipun-akses tanggal 15 November 2012).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Baronang&oldid=835340"