Bangkong serasah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bangkong serasah.jpg
Bangkong Serasah
200px
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Amphibia
ordo: Anura
kulawarga: Megophryidae
Genus: Leptobrachium
Tschudi, 1838
Species: L. hasseltii
Jeneng binomial
Leptobrachium hasseltii
Tschudi, 1838.

Bangkong serasah utawa kodhok serasah yaiku sejenis kodok saka suku Megophryidae.[1] Jeneng ilmiahé yaiku Leptobrachium hasseltii Tschudi, 1838. Jeneng lainé sajroné basa Inggris yaiku Hasselt’s litter frog; dijenengi mengkono minangka penghargaan marang J.C. van Hasselt, pawongan ahli lan naturalis kang kerja ing Hindia Belanda (Indonesia ing jaman penjajahan Belanda).[2]

Pemerian[sunting | sunting sumber]

Bangkong kang awake pas-pasan yaiku antarane 50-70 mm. lanang umume luwih luwih cilik ketimbang kang wedok. Gendut cendek kanti ndas bunder lan gedhi, luwih luwih gedhi ketimbang awake, mata gedhi lan medelik. Dorsal (bagiyan geger) kanti warna coklat klawu rodok biru, utawa rodok ungu (fase peteng), utawa keemasan (fase terang). ana bercak-bercak bunder endog kanti warna warna kang mapan simetris, pojok jaba bercak kanti warna keemasan. Coreng ireg saka pucuk moncong nganti mata, lan terus nganti lipatan supratimpaniknganti tekan pundak. Iris kanti warna peteng rodok ireng. Ventral (sisih ngisor awak) klawu nganti ireng ing weteng, kanti bintik-bintik putih. Tangan lan sikil kanti coret-coret peteng. Selaput renang amung ana ing sikil cendak.[2]

Kebiasaan lan Penyebaran[sunting | sunting sumber]

Bangkong iki amung ana ing alas, akeh-akehe ana ing pegunungan, utamane ing panggonan kang ora adoh saka kali. Aktif wektu wengi(nokturnal), bangkong serasah turu ing wayah awan utawa umpetan ing ngisor godhong garing. kanti sikil kang cendek, kodok iki mlompat cendek-cendek lan kerep uga brangkang alon-alon ing kayu utawa watu kanti awak diangkat. Kodok lanang muni ing wayah wengi di ing duwur tupuan gegodhongan garing pinggir kali utawa wewatuan ing cepake ilining banyu. Kadhang snanmbi ngresiki awake kang buri. Suarane parau aln, wuaak.. wak..wak..wak.. saut-sautan.

Sakdurunge, L. hasseltii diduga nyebar amba ing Dangkalan Sunda nganti marang Semenanjung Malaya, Sumatra lan Borneo. ananging saiki dingerteni nyebar kawates amung ing Jawa, Madura, Bali nganti Kangean. Leptobrachium ing ketelu wilayah kang pertama dipastikake berjenis liya, kayata L. pullum lan L. hendricksonii (Malaysia) lan L. abbotti, L. gunungensis lan L. montanum (Borneo). Sawentara populasi ing Sumatra isih perlu ditetapake. (Iskandar, 1998).


Cathetah Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Apa nama lain dari katak, (Kaunduh 24/1/13).
  2. ^ a b Bangkong Serasah, (Kaunduh 12/12/12).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Iskandar, D.T. 1998. Amfibi Jawa dan Bali.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

(en) Amphibian Species of the World 3.0, an Online Reference

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bangkong_serasah&oldid=835780"