Bandhar udhara Juwata

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bandhara Internasional Juwata
{{{name}}}
IATA: TRKICAO: WALR
Ringkesan
Nglayani Tarakan dan Kalimantan Utara
Hanggar Airline kanggo
Statistik (2011)
Pergerakan penumpang 912,998
Pergerakan pesawat 16,708
Pergerakan angkutan (ton) 9,919

Bandhar Udhara Internasional Juwata inggih punika bandhar udhara ingkang dumunung ing Kota Tarakan, provinsi Kalimantan Utara. Bandhara punika dumunung namung sakitar 3 km saking pusat kutha. Bandhar Udhara Juwata Tarakan, Kalimantan Timur, kanthi dawanipun runway 2500 meter x 45 meter, sakmenika sampun dipundarati dening pesawat jenis Boeing lan Airbus, sarta pesawat – pesawat perintis. Saking Cathetan statistik bandhara, panumpang ingkang minggah mandhap wonten ing Bandhara Juwata, saben dintenipun antawis 3000 panumpang. Wekdal punika Bandhara Juwata saweg dipunadani pambangunan saperlu ndadosaken minangka bandhar udhara provinsi lan pintu gerbang kangge Kalimantan Utara. Bandhara punika minangka penghubung kangge sedaya bandhara domestik lan perintis ingkang wonten ing Kalimantan Timur bageyan Utara. Bandhara Juwata minangka bandhar udhara ingkang angka 1 wonten ing Indonesia ingkang migunakaken sistem Green Aiport wonten ing apron nalika pangisian bahan bakar avtur.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Bandhara Juwata wiwitan kabangun nalika masa penjajahan Belanda lan dados pangkala militer kangge pesawat-pesawat tempur kagunganipun Belanda. Nalika tanggal 11 Januari 1942 pesawat tempur kagungan Jepang mendarat ingkang pisanan wonten ing Indonesia ing Bandhara Juwata kangge ngrebut Hindia Belanda.

Sasampunipun mardika, bandhara punika wiwitanipun minangka bandara perintis ingkang naming migunakaken pesawat alit, lan wiwitan taun 2000, Bandhara Juwata dipuntingkataken statusipun dados bandhara domestik kanthi dawa runway 1.850 meter ingkang dipunlayani maskapai Bouraq Indonesia, Dirgantara Air Service, Citilink, Kartika Airlines, Mandala Airlines, Merpati Nusantara Airlines lan Pelita Air Service. Nalika taun 1997, penerbangan internasional angka pisan dipunlayani dening Bouraq Indonesia kangge rute Tarakan-Tawau, taun 2006 Malaysia Airlines ugi mbikak rute Tarakan-Tawau, penerbangan saking Tarakan-Tawau dipuntutup taun 2000 dening Bouraq Indonesia lan 2010 dening Malaysia Airlines. Nalika wulan Februari taun 2012 maskapai penerbangan Malaysia Airlines ingkang dipunoperasikaken MASwings mbikak malih rute Tarakan-Tawau saben dinten Senin, Rebu lan Kemis. Wiwit 1 Juli 2012 MASwings terbang saben dinten kanthi rute Tarakan-Tawau lan Tarakan-Kota Kinabalu[1].

Gambar:WALR-03.jpg
Runway Bandara Juwata
Gambar:WALR-04.jpg
Hall bagian depan terminal bandara

Maskapai & Tujuan[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Airport-dest-list

Boten Beroperasi[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Airport-dest-list

Statistik[sunting | sunting sumber]

Rute penerbangan tersibuk berdasarkan frekuensi mingguan
Peringkat Tujuan Maskapai Penerbangan Ferkuensi
(Mingguan)
1 Flag of Indonesia.svg Balikpapan Garuda Indonesia, Lion Air, Sriwijaya Air 49
2 Flag of Indonesia.svg Nunukan Kalstar Aviation, Susi Air 28
3 Flag of Indonesia.svg Malinau Susi Air 21
4 Flag of Indonesia.svg Tanjung Selor Susi Air 11
5 Flag of Indonesia.svg Jakarta-Soetta Lion Air 7
6 Flag of Indonesia.svg Surabaya Lion Air 7
7 Flag of Indonesia.svg Makassar Sriwijaya Air 7
8 Flag of Sabah.svg Tawau, Sabah MASwings 7
9 Flag of Indonesia.svg Tanjung Redeb Kalstar Aviation 7
10 Flag of Indonesia.svg Long Bawan, Krayan MAF Indonesia, Susi Air 7
11 Flag of Indonesia.svg Long Apung, Kayan MAF Indonesia, Susi Air 7
12 Flag of Indonesia.svg Toli-Toli Merpati Nusantara 4
13 Flag of Indonesia.svg Pulau Bunyu Susi Air 4

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]