Banū Mūsā

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Banū Mūsā

An illustration of a self-trimming lamp from Ahmad's On Mechanical Devices, written in Arabic.
Lair 9th-century
Éra Islamic Golden Age
Wilayah Baghdad
Kawigatèn utama Astronomy, Geometry
Gagasan wigati Application of arithmetic to geometry[1]
Karya utama Book of Ingenious Devices, Book on the Measurement of Plane and Spherical Figures

Banū Mūsā gadhah tigang sedherek ("Sons of Moses"), kanthi nama Abū Jaʿfar, Muḥammad ibn Mūsā ibn Shākir (ingkang miyos sadèrengipun taun 803Pebruari, 873), Abū al‐Qāsim, Aḥmad ibn Mūsā ibn Shākir (gesang ing abad kaping 9) lan Al-Ḥasan ibn Mūsā ibn Shākir (ingkang gesang ing abad kaping 9) inggih punika tigang sarjana Islam saking Baghdad ingkang misuwur saking asiling bukunipun ngèngingi "Ingenious Devices" ing bab mesin otomatis lan alat- alat mesin ing abad kaping 9. Asiling pakaryan sanèsipun saking ketiganipuninggih punika kitab utawi buku ngengingi pengukuran montor mabur lan Spherical Figures, satunggaling karya ingkang saged dados dhasar karyanipun ing bab geometri ingkang asring dipunpethik saking kekalih ilmuwan matematika Islam lan Eropa.[2]

Banu Musa makarya ing observatorium astronomi ingkang wonten ing Baghdad dening Abbasid Caliph al Ma'mun kados asiling panalitènipun ing House of Wisdom. Banu Musa lan sedherek- sedherekipun ugi ndherek partisipasi ing abad kaping sanga wonten ing ekspedisi kanggé damel pengukuran bab geodesic kanggé ngindhèntifikasi dawanipun satunggaling barang ing ukuran drajat.[2]

Pagesanganipun[sunting | sunting sumber]

Banu Musa inggih putra kakung nomer tiga saking kulawarga Mūsā ibn Shākir, ingkang ing gesang sadèrengipun ugi sampun naté dados penyamun lan astronom ing Greater Khorasan kanthi urut- urutaning turunan ingkang boten dipunmangertosi.[3] Sasampunipun kekancan kaliyan Al Ma'mun, ingkang salajengipun dados gubernur ing Khorasan lan dalem ing Marw, Musa makarya dados peramal Islam lan ugi astronom Islam.[4] Sasampunipun piyambakipun séda, putranipun ingkang paling enem dipunpadosi déning pengadilan al Ma'mun.[5] Al Ma'mun inggih ngakeni kaprigelanipun saking ketigang sedherek kala wau lan ndhaptaraken ketiganipun ing House of Wisdom ingkang sampun misuwur lan ugi ing perpustakaan lan pusat penerjemahan ing Baghdad.[6]

Sinau wonten ing House of Widom ing sak ngandhapipun wewarah saking Yahya ibn Abi Mansur, lan piyambakipun inggih ugi ndherek ing kupiya kangge ngalih aksarakaken karyanipun ing basa Yunani Kuno lan ug dhateng basa Arab kanthi cara ngirim teks ing basa Yunani Kuno dhateng basa Byzantium, lan pikantuk bayaran ingkang ageng saking asiling terjemahanipun lan ugi piyambakipun sinau basa Yunani kanthi mandhiri. Ing satunggaling wekdal nalika tindakan, Muhammad kepanggih kaliyan ilmuwan matematika lan penerjema ingkang misuwur lan lajeng dipunrekrut kangge mbiyantu padamelanipun inggih pnika Thabit ibn Qurra. Wonten ing pinten - pinten titik, Hunayn Ibn Ishaq inggih ugi mlebet wonten ing bageyan klompokipun.[2] Sasampunipun sedanipun al Ma'mun, Banu Musa nerasaken padamelanipun ing sak ngandhaping kalifah al Mu'tasim, al Wathiq, lan al Mutawakkil. Ananging ing salebeting pamarentahanipun al Wathiq lan al Mutawakkil wonten masalah internal bab saingan ing antawisipun para ilmuwan ingkang wonten ing House of Wisdom. Wonten ing saperangan titik, BAnu Musa inggih dados pasukanipun al Kindi lan paring kontribusi kangge paring persekusi dening al Mutawakkil. Piyambakipun lan para sedherekipun lajeng dipunparingi padamelan dening al Mutawakkil kangge mbangung kanal kitha enggal saking al Jafariyya.[1]

Padamelanipun[sunting | sunting sumber]

Banu Musa inggih sampun nyerat 20 buku ingkang pokok ingkang sak punika kathah bukunipun ingkang sampun ical.[2] Tuladha asiling karyanipun ing antawisipun inggih kados mekaten:

  • Book of Ingenious Devices, ingkang nggambaraken 100 asiling temunan, ingkang salah satunggalipun inggih sampun dipunrekonstruksi kados dipunrancang.
  • Qarasṭūn, satunggaling risalah ngengingi keseimbangan berat badanipun.
  • On Mechanical Devices, ingkang wossipun inggih bab satunggaling pakaryan bab alat- alat pneumatic, ingkang dipunserat dening Ahmad.
  • A Book on the Description of the Instrument Which Sounds by Itself, ngengingi teori musikal.[6]
  • Book on the First Motion of the Celestial Sphere (Kitāb Ḥarakāt al‐falak al‐ūlā),
  • Book on the Mathematical Proof by Geometry That There Is Not a Ninth Sphere Outside the Sphere of the Fixed Stars, dening Ahmad.
  • Book on The Construction of the Astrolabe, dipunpethik dening al-Biruni.[2]
  • Book on the Solar Year,
  • On the Visibility of the Crescent, by Muhammad.
  • Book on the Beginning of the World, dening Muhammad.
  • Book on the Motion of Celestial Spheres (Kitāb Ḥarakāt al‐aflāk), dening Muhammad.
  • Book of Astronomy (Kitāb al‐Hayʾa), dening Muhammad.
  • A book of zij, dening Ahmad
  • Another book of zij

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b John J. O'Connor lan Edmund F. Robertson. Banu Musa brothers ing MacTutor archive.
  2. ^ a b c d e f Casulleras 2007.
  3. ^ Gutas, Dimitri (1998-07-23). Greek Thought, Arabic Culture: The Graeco-Arabic Translation Movement in Baghdad and Early 'Abbasaid Society. Routledge. p. 133. ISBN 0415061334.
  4. ^ Pingree 1988.
  5. ^ Masood, Ehsad (2009). Science and Islam A History. Icon Books Ltd. pp. 161–163.
  6. ^ a b Al-Darrbagh 1970.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Banū_Mūsā&oldid=843188"