Balèt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tari balèt

Balèt yaiku salah sawijining tèknik tarian. Sing kalebu ana ing balèt yaiku ana tarian, mime, akting lan musik. Balèt bisa ditampilaké dhéwé utawa kanggo digawé opera. Tèknik balèt kang misuwur yaiku virtuosonya kayata pointe work, grand pas de deuk. Tèknik balèt padha karo tèknik anggar, mbokmenawa amarga balèt lan anggar dikembangaké ing périodhe kang padha, balèt lan anggar uga padha padha mbutuhaké tèknik kaseimbangan.

Istilah "Ballo" diwiwiti déning "Domenico da Piacenza" ing adicara De Arte Saltandi et Choreas Ducendi", saéngga karyané misuwur kanthi ballèti utawa balli banjur dadi balèt. Istilah balèt ditepungaké déning Balthasar de Beaujoyeux ana ing adicara "Ballet Comique dela Rovne" (1581).

Sajarah balèt[sunting | sunting sumber]

Balèt diwiwiti saka adicara temu para ningrat Italia ing jaman pancerahan. Banjur, balèt dikembangaké ana ing "ballet de cour", yaiku dansa sosial kang dilakokaké bareng musik, pidhato, puisi, nembang, dékor lan kostum para ningrat Prancis. Balèt banjur dikembangaké dadi tarian ing Prancis ing jaman pameréntahan Louise XIV kang seneng banget marang seni tari. Sang Raja ngadegaké "Academie Royalede Danse" taun 1661, ing taun iku uga balèt komèdhi karya Jean-Baptist Lully ditampilaké. Lully ngadegaké sekolah kanggo penari balèt profèsional kang nduwèni gegandhèngan karo "Academi Royale de Musiqe".

Abad 18 balèt dadi maju banget. Balèt dadi seni drama kang sérius lan setara karo opera. Iki disebabaké déning karyané Jean-Georges Noverre kang judhulé "Lettres sur la danse et les ballets" (1760), kang ngrintis "ballet d’action" yaiku penari kudu ngèksprèsikaké karakter lan nampilaké narasi carios. Ing jaman kuwi musik balèt dikembangaké déning komponis kayata Cristopher Gluck.

Abad 19 balèt ngalami owah-owahan, ora kaya seni kang ningrat (balèt romantis). Ballerina kaya Marie Taglioni lan Fanny Elssler ngrintis tèknik anyar yaiku "pointe work" kang nyebabaké ballerina dadi wigati banget ing panggung. Librettist professional uga nglebokaké carita ing balèt. Carlo Blasis modhifikasi balèt saéngga dadi tèknik dhasar sing isih dienggo nganti saiki. Taun 1850 balèt ora misuwur ing negara kulon kajaba Denmark lan Rusia.

Balèrina kang misuwur[sunting | sunting sumber]

  • Ana Pavlova
  • Margot Fonteyn
  • Ekaterina Makarova
  • Gilsey Kirkland
  • Sylvie Guillem
  • Darcey Bussell
  • Alessandra Ferri
  • Nina Ananiashvili
  • Gillian Murphy
  • Svetlana Zakharova
  • Tamara Rojo

Perintis balèt Indonésia[sunting | sunting sumber]

  • Nanny Anastasia Lubis
  • Farida Oetoyo
  • Maya Tamara
  • Tanneke Burki
  • Farida Feisol
  • Ade Rayanti
  • Yulianti Parani
  • James Danandjaja
  • Valerianus Welly

Penari balèt misuwur ana ing Indonésia[sunting | sunting sumber]

  • Adella dan Aletta
  • Jety Maika
  • Chendra E Panatan
  • Dea Valencia

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Balèt&oldid=863810"